Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Η έσχατη πλάνη…

Η έσχατη πλάνη…

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η έσχατη πλάνη…

Η ​​​​έσχατη πλάνη χείρων της πρώτης». Ταιριάζει γάντι με το καινούργιο αφήγημα που κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό. Ποιο είναι αυτό το αφήγημα; Κάντε υπομονή μέχρι τον Αύγουστο που τελειώνει το Μνημόνιο και θα πάρουμε τα «κλειδιά» του χρηματοκιβωτίου, για να μοιράζουμε λεφτά! Για να μην έχετε καμία αμφιβολία, σας παραθέτω σε εισαγωγικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ3 στις 13 Δεκεμβρίου 2017: «Θα πάρουμε πίσω τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημοσίου προϋπολογισμού… Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτά τα τρία χρόνια προχωρήσαμε και σε επιλογές δύσκολες που δεν ήταν δικές μας, διότι τα κλειδιά ανήκαν στους δανειστές μας». Παρακαλώ, προσέξτε την παροχολογία και την απεμπόληση των ευθυνών. Υπόσχεση ότι θα ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, το οποίο οι κακοί δανειστές δεν μας άφηναν να λεηλατήσουμε προς όφελος του λαού!

Μόλις έδωσε το σύνθημα ο Πρωθυπουργός, από κοντά ακολούθησαν υπουργοί και βουλευτές που άρχισαν να μοιράζουν υποσχέσεις. Πρώτος και καλύτερος ο μέντορας του Πρωθυπουργού μας, Αλέκος Φλαμπουράρης με την επική δήλωσή του ότι από τον Αύγουστο «θα ανοίξουν οι κάνουλες». Και ο κοσμάκης που αρέσκεται στα ψέματα, άρχισε να πιστεύει ότι ξαναγυρίζουμε στις παλιές καλές εποχές, όπου οι εκάστοτε κυβερνώντες δανείζονταν και μοίραζαν πλουσιοπάροχα, με αντάλλαγμα την ψήφο του. Καλά τα είπε ο Ιούλιος Καίσαρ πριν από 2.000 χρόνια: «Οι άνθρωποι με τη θέλησή τους, πιστεύουν αυτό που επιθυμούν». Ο κόσμος θέλει να τελειώσει η λιτότητα και είναι έτοιμος να πιστέψει ό,τι του πλασάρουν οι πολιτικοί μας. Αλλά αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που καραδοκεί. Να αρχίσουμε να πιστεύουμε ξανά τις υποσχέσεις και τα ψέματα των πολιτικών μας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Αυτό που θα συμβεί με το τέλος του 3ου Μνημονίου στις 28 Αυγούστου 2018, είναι ότι θα σταματήσει ο φτηνός δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τελεία και παύλα. Από τη στιγμή εκείνη θα εξαρτόμαστε από τις αγορές που τόσα χρόνια τις ξορκίζαμε, νομίζοντας ότι εμείς θα βαράμε τα νταούλια και αυτές θα χορεύουν. Δυστυχώς οι αγορές είναι πολύ σκληρότερες από τους «θεσμούς» και επειδή είναι εντελώς απρόσωπες, δεν σηκώνουν ούτε την αγαπημένη μας «πολιτική διαπραγμάτευση», ούτε τα παρακάλια μας. Οι κυβερνώντες, προκειμένου να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν «κουμπαρά» ή «μαξιλαράκι», το οποίο να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση που τα βρούμε σκούρα με τις αγορές. Αλλη μια πλάνη. Οσο μεγάλο και αν είναι αυτό το μαξιλάρι, κάποτε θα εξαντληθεί και τότε οι αγορές θα είναι πολύ σκληρότερες. Πώς εκδηλώνεται η σκληρότητά τους; Είτε με δυσβάσταχτα υψηλά επιτόκια δανεισμού, είτε με πλήρη άρνηση δανεισμού. Και τότε τι κάνουμε; Ξανά προσφυγή στους θεσμούς μάλλον αποκλείεται. Το κάψαμε αυτό το χαρτί, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί από τώρα και όταν βγούμε από το Μνημόνιο. Εμείς όμως τον χαβά μας.

Σταχυολογώ μερικά παραδείγματα για να πάρετε μια πρόγευση από την παροχολογία που μας περιμένει τους επόμενους μήνες. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υποσχέθηκε ότι θα εξαγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τις τράπεζες προκειμένου να τους διευκολύνει ή και να τους τα χαρίσει. Με τι λεφτά; Αγνωστο, αλλά ποιος νοιάζεται, αρκεί που το υποσχέθηκε κάποιος που ουδέποτε τηρεί τις υποσχέσεις του. Ακολούθησε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος υποστήριξε την πρόταση του υπουργού Εθνικής Αμύνης αλλά πλειοδότησε λέγοντας ότι «γενικώς η εξαγορά δανείων από φορείς του Δημοσίου μπορεί να προσφέρει επωφελείς λύσεις για τράπεζες και δανειολήπτες. Μελετάμε την επέκταση αυτή με ιδιαίτερη προσοχή για να μην προκληθεί ούτε έλλειμμα ούτε νέο κύμα κακοπληρωτών». Οταν κάποιος (τράπεζες και δανειολήπτες) ωφελείται, κάποιος άλλος ζημιώνεται, δηλαδή το κράτος! Πάρτε κόσμε! Τη σκυτάλη πήρε και ο «τσαλακωμένος» υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Alpha υπαινίχθηκε ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού και έδωσε υποσχέσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη. Πάλι λεφτά υπάρχουν προεκλογικά, τα οποία εξαφανίζονται ως διά μαγείας μετεκλογικά! Καλό είναι να μην ξεχνάμε το 2009 και το 2015 γιατί κινδυνεύουμε πολύ περισσότερο τώρα.

Αλλά όταν μερικοί νηφάλιοι και νουνεχείς προσπαθούν να προσγειώσουν τους αιθεροβάμονες πολιτικούς, βρίσκουν τον μπελά τους. Πρώτος και καλύτερος ο κεντρικός τραπεζίτης μας Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος φαίνεται ότι αποτελεί το κόκκινο πανί για τους κυβερνώντες. Ο διοικητής της ΤτΕ παραδίδοντας την Ενδιάμεση Εκθεσή του στον πρόεδρο της Βουλής φρόντισε να βάλει μερικούς αστερίσκους στην απόλυτη αισιοδοξία των κυβερνώντων για «καθαρή» έξοδο στις αγορές. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα έξι μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και έχουμε οκτώ μήνες για να το διορθώσουμε… εάν δεν μπορεί να διορθωθεί, πρέπει ακριβώς να δούμε τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018. Εχουμε προτάσεις κι ελπίζω να διαβαστούν». Μεταξύ των προτάσεων είναι και η εξασφάλιση προληπτικής στήριξης από την Ευρώπη, σε περίπτωση που οι αγορές δεν είναι ιδιαίτερα φιλικές. Αυτό φυσικά εξόργισε τους κυβερνώντες που θεωρούν ότι όποιος δεν συμφωνεί μαζί τους είναι θανάσιμος εχθρός και άρχισε (ξανά) ο πόλεμος εναντίον του. Και στην περίπτωση αυτή συμβαίνει ένα καθαρά ελληνικό παράδοξο. Κατηγορούμε τον Γιάννη Στουρνάρα γιατί λέει δημόσια τις επίσημες εκτιμήσεις της ΤτΕ, ενώ ταυτόχρονα κατηγορούμε τον προκάτοχό του Γιώργο Προβόπουλο ότι έκανε τις επίσημες προειδοποιήσεις του μόνο στους αρχηγούς της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι στον λαό! Δεν μπορεί να είναι και οι δύο θέσεις σωστές. «Δεν βρίσκεται η ίσια μας», όπως λέμε στην Κύπρο.

Φυσικά, στον Γιάννη Στουρνάρα απάντησε πρώτος ο πρόεδρος της Βουλής (αλλά και πολλοί άλλοι), ο οποίος δήλωσε μετά την παραλαβή της Ενδιάμεσης Εκθεσης ότι: «Ολοι έχουμε αντιληφθεί… το πώς θα είναι βιώσιμη και καθαρή αυτή η έξοδος έτσι ώστε να υπάρχει από εκεί και πέρα μια ανοικτή λεωφόρος κι ένας οδικός χάρτης που θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία, όχι απλά να μείνει όρθια, αλλά σιγά σιγά να ανασυστήνεται ο κοινωνικός ιστός και να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις και στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία για μια νέα ανάπτυξη, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και πρότυπο της χώρας και μια νέα διεθνή ενισχυμένη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Πώς το λέει το τραγούδι: «Parole, parole…»

Ακολούθησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ φρόντισε να βάλει στη θέση του τον διοικητή της ΤτΕ λέγοντας: «Τεχνικά ήταν λάθος η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα (σημ. για ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης) και χρονικά ήταν ατυχής η στιγμή, διότι αν ήθελε να πει κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να το πει τουλάχιστον πριν από το Eurogroup του Ιουνίου, αφενός, και, αφετέρου, όχι δεκαπέντε, είκοσι, τριάντα μέρες πριν ξεκινήσει η τελική διαδικασία διαπραγμάτευσης για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο». Αντί να μελετήσουν τις προτάσεις του, τις απορρίπτουν.

Προειδοποιήσεις έκανε και ο Mario Draghi στους Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Χουλιαράκη στην πρόσφατη συνάντησή τους. Αντιγράφω από το ρεπορτάζ της Ελενας Λάσκαρη από τα «Νέα», 27-28 Ιανουαρίου 2018: «…Ακόμα χειρότερα, ο κίνδυνος άσκησης αλόγιστης δημοσιονομικής πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση των επομένων ετών θα ήταν ικανή συνθήκη να μεταβάλει δραστικά την επιδιωκόμενη ομαλή χρηματοδότηση από τις αγορές… Η Ελλάδα θα βρισκόταν ξεκρέμαστη…».

Πιο ξεκάθαρη προειδοποίηση για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η χώρα μετά την πολυπόθητη έξοδο από το Μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρχει. Φυσικά, εμείς όπως πάντοτε αγνοούμε τις προειδοποιήσεις και όταν φτάνουμε μπροστά στο πρόβλημα, τα ρίχνουμε όλα στους ξένους που μας επιβουλεύονται.

Επειδή «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», κλείνω με ένα απόφθεγμα του Voltaire που συνοψίζει άριστα όλο το παραπάνω κείμενο: «Η Πολιτική είναι το μέσον για ανθρώπους χωρίς Αρχές να διοικούν ανθρώπους χωρίς μνήμη»!


Πηγή: kathimerini.gr


25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text