Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Τραμπ και Πάουελ τρομάζουν τις αγορές

Τραμπ και Πάουελ τρομάζουν τις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τραμπ και Πάουελ τρομάζουν τις αγορές

Του Τάσου Μαντικίδη.

Από τη μια πλευρά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που αναβίωσε τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, και από την άλλη οι τελευταίες επισημάνσεις του νέου επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ σχετικά με την πορεία των επιτοκίων ενέτειναν τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές. Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο σημείωσαν σημαντικές απώλειες, όπως και το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ο νέος διοικητής της Federal Rererve όχι μόνο δεν καθησύχασε τις αγορές, αλλά επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για περισσότερες του αναμενομένου αυξήσεις των επιτοκίων και τον αντίκτυπο που αυτές θα μπορούσαν να έχουν στην πραγματική οικονομία αλλά και στις αγορές ομολόγων και μετοχών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναθεωρήθηκαν σχετικά με τις αυξήσεις επιτοκίου από τρεις (που ήταν οι περισσότερες αναφορές) σε τέσσερις για το 2018 και από δύο σε τρεις για το 2019.

Παράλληλα, αναμένουν πως η ΕΚΤ θα περικόψει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, ενώ και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τερματίσει την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική αν ο πληθωρισμός φτάσει τον στόχο του.

Η εξέλιξη θα ενισχύσει μακροπρόθεσμα τις αποδόσεις των ομολόγων (θα πιέζει τις τιμές τους), μια εξέλιξη που θέτει το ερώτημα κατά πόσο οι μετοχές μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, αν και ακόμη το μεγαλύτερο μέρος των αναλυτών θεωρεί πως μόνο μια μεγάλη ανησυχία ως προς τον πληθωρισμό ή υπερβολική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα άλλαζαν τη μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς. Παράλληλα η κίνηση-έκπληξη του αμερικανού προέδρου, ο οποίος ανακοίνωσε την επιβολή πρόσθετων εισαγωγικών δασμών, 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, αναβίωσε τους φόβους για νέους εμπορικούς πολέμους.

Ηδη, όπως προειδοποίησε η επίτροπος Εμπορίου, η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει δικούς της «προστατευτικούς» δασμούς σε απάντηση αυτών από τις ΗΠΑ.   Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως αν και o κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου έχει  αυξηθεί, εν τούτοις η επιβολή αυτών των δασμών δεν σηματοδοτεί απαραίτητα έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο, ωστόσο θα έχει ως πιθανότερο αποτέλεσμα τη δημιουργία εμπορικών αψιμαχιών. Από την άλλη πλευρά, η  πραγματική ανησυχία είναι ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, προς την κατεύθυνση των πραγματικών μέτρων προστατευτισμού.

Κίνδυνος αντιποίνων

Ο χάλυβας και το αλουμίνιο αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% του παγκόσμιου εμπορίου, οπότε η άμεση επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία των δασμών του Τραμπ θα ήταν ελάχιστη, αλλά το γεγονός ότι δικαιολογούνται με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας αυξάνει τους κινδύνους των αντιποίνων, εκτίμησε η Capital.


Πηγή: tovima.gr

24


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text