Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Τη Βόρεια Κορέα επισκέφθηκαν Νότιοι διπλωμάτες

Τη Βόρεια Κορέα επισκέφθηκαν Νότιοι διπλωμάτες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τη Βόρεια Κορέα επισκέφθηκαν Νότιοι διπλωμάτες

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Επίσημη συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποίησε χθες η αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής της στην Πιονγιάνγκ, με σκοπό να κατευναστούν οι πυρηνικές εντάσεις και να προωθηθούν οι συζητήσεις μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ.

Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών, η πάγια αμερικανική θέση υποστηρίζει πως η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, γεγονός που δεν έχει γίνει δεκτό από την ίδια, καθώς η Πιονγιάνγκ έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ υπό προϋποθέσεις. Παράλληλα, έκδηλη είναι η δυσαρέσκεια της Βόρειας Κορέας απέναντι στην πρόθεση των ΗΠΑ να διεξαγάγουν στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού με τη Νότια Κορέα. Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας διαμηνύουν πως οι ασκήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, μετά την αναβολή που είχε δοθεί λόγω των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη δεκαμελή αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας περιελήφθησαν ο επικεφαλής του γραφείου Εθνικής Ασφαλείας Τσουνγκ Eουι Γιονγκ, ο οποίος διατηρεί στενές επαφές με τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χ. Μακμάστερ, και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Σουχ Χουν, κορυφαίος Νοτιοκορεάτης διαπραγματευτής επί των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα. Η αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας παρέστη χθες σε δείπνο παρουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο. Η επιλογή του Τσουνγκ ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια της Νότιας Κορέας να προσελκύσει τις ΗΠΑ ώστε να εισέλθουν σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα και να αμβλύνουν τη στάση τους. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση Νοτιοκορεάτη αξιωματούχου στο Reuters πως «η αντιπροσωπεία έχει σκοπό να επιφέρει κάποιου είδους αποτέλεσμα, ώστε οι ΗΠΑ να αλλάξουν γνώμη». Το ταξίδι του Τσουνγκ είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Νοτιοκορεάτη αξιωματούχου στη Βόρεια Κορέα εδώ και μία δεκαετία. Μετά την επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα, η αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας αναμένεται να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον.

Ο Τσουνγκ δήλωσε λίγο πριν από την αναχώρηση της αντιπροσωπείας από τη Νότια Κορέα πως «θα μεταφέρουμε την ευχή του προέδρου Μουν Τζέι-Ιν για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και μόνιμη ειρήνη μέσα από τις θερμότερες ενδοκορεατικές σχέσεις που δημιουργήθηκαν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ».

Η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας έχει ερμηνευθεί ως θετικό βήμα για την έναρξη συζητήσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ ύστερα από μήνες εντάσεων και εκατέρωθεν ύβρεων. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει προβεί σε πυρηνική δοκιμή από τα τέλη του Νοεμβρίου, οπότε εκτόξευσε τον μεγαλύτερο, μέχρι τότε, διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Ενοποίησης, η επίσκεψη «θα δημιουργήσει θετική ατμόσφαιρα».


Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text