Αρχική | Οικονομία | Κόσμος | Bloomberg: Δασμούς-αντίποινα σε εισαγωγές από ΗΠΑ προτείνει η Κομισιόν

Bloomberg: Δασμούς-αντίποινα σε εισαγωγές από ΗΠΑ προτείνει η Κομισιόν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Bloomberg: Δασμούς-αντίποινα σε εισαγωγές από ΗΠΑ προτείνει η Κομισιόν

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει δασμούς-αντίποινα ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα, ειδών ένδυσης και υπόδησης και σε επιλεγμένα βιομηχανικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, στην περίπτωση που ο Τραμπ προχωρήσει το σχέδιό του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, σύμφωνα με προσχέδιο λίστας που έχει δει το Bloomberg.

Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης οι υπολογιστές, αγροτικά προϊόντα και προϊόντα χάλυβα, το μακιγιάζ, τα γιοτ, οι μοτοσικλέτες, το μπέρμπον, το ρύζι, τα κράνμπερις και ο χυμός πορτοκάλι.

Η συνολική αξία των εισαγωγών που θα υπόκειται σε δασμούς ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κομισιόν συζήτησε τα μέτρα αυτά με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Κίνδυνος παραβίασης των κανόνων του ΠΟΕ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ειδήμονες που επικαλούνται οι Financial Times, το σχέδιο της ΕΕ να «απαντήσει» στους δασμούς που έχει υποσχεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ για τις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, επιβάλλοντας δικούς της δασμούς σε διάφορα αμερικανικά προϊόντα, μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Μιλώντας χθες στο BBC, η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Cecilia Malmstrom, επέμεινε πως τα μέτρα αυτά θα είναι «απολύτως νόμιμα», σημειώνοντας πως η ΕΕ θα «βαθμονομήσει» την αντίδρασή της σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ.

Οι ειδήμονες, όμως, υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη αντίδραση θα αποτελεί, στην καλύτερη περίπτωση, μια «δημιουργική» ερμηνεία των κανόνων του ΠΟΕ, καθώς αν πραγματοποιηθεί, θα είναι στη βάση της απόρριψης του αμερικανικού ισχυρισμού πως οι δασμοί επιβάλλονται για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η κίνηση των ΗΠΑ φαίνεται να αποτελεί ενέργεια προστασίας-επιβολή προσωρινών δασμών που επιτρέπονται από τους κανόνες του ΠΟΕ ως αντίδραση σε απρόσμενες αυξήσεις στις εισαγωγές που βλάπτουν τις εγχώριες βιομηχανίες. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΠΟΕ για τις συγκεκριμένες δικλίδες ασφαλείας, οι άλλες χώρες επιτρέπεται να αντιδράσουν ανάλογα, αν δεν αποζημιωθούν για τους νέους εμπορικούς περιορισμούς εντός 90 ημερών.

Τόσο η επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας από τις ΗΠΑ όσο και η απόρριψη αυτών από την ΕΕ θα σηματοδοτούσαν κινήσεις που σπανίως έχουν γίνει στην ιστορία του ΠΟΕ και θα έθεταν σε δοκιμασία την ικανότητα του Οργανισμού να επιλύσει διαφορές μεταξύ των μεγαλύτερων μελών του, σχολιάζουν οι FT.

Ο Edward Alden, senior fellow του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στην Ουάσινγκτον, επισήμανε πως η κίνηση της ΕΕ θα μπορούσε να υπονομεύσει τον ΠΟΕ και να εντείνει έναν εμπορικό πόλεμο. Από την πλευρά του, ο Simon Lester, ειδήμων στη νομοθεσία του ΠΟΕ, δήλωσε πως υπάρχει επίσης κίνδυνος η ΕΕ να δημιουργήσει προηγούμενο όμοιο με αυτό για το οποίο κατηγορεί τις ΗΠΑ. Και τα δύο θα άνοιγαν παράθυρο και για άλλες χώρες να αγνοήσουν τους κανόνες του ΠΟΕ.


Πηγή: euro2day.gr

24

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text