Αρχική | Οικονομία | Τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων ακινήτων από πλειστηριασμούς "ανοίγει" η Eurobank

Τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων ακινήτων από πλειστηριασμούς "ανοίγει" η Eurobank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων ακινήτων από πλειστηριασμούς "ανοίγει" η Eurobank

Της Νένας Μαλλιάρα.  

Τις πρώτες πωλήσεις χαρτοφυλακίων ακινήτων από πλειστηριασμούς, ετοιμάζουν οι τράπεζες, μπαίνοντας δραστικά στη διαχείριση του αποθέματος των ακινήτων τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το πρώτο deal που θα λειτουργήσει πιλοτικά για όλη την αγορά, ετοιμάζει η Eurobank. Το εγχείρημα είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, με την PWC, η οποία έχει αναλάβει σύμβουλος, να αποστέλλει εντός των ημερών το teaser στους διεθνείς επενδυτές. Η διαδικασία των μη δεσμευτικών, αλλά και των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ μετά υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν 4 – 5 μήνες για τη μεταβίβαση των ακινήτων. 

Το χαρτοφυλάκιο που θα τεθεί προς πώληση περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό ακινήτων, τα οποία η Τράπεζα έχει ανακτήσει από πλειστηριασμούς στο παρελθόν. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 750 – 800 ακίνητα που προέρχονται από πλειστηριασμούς του 2006, ενώ σε δεύτερη φάση θα διατεθεί επιπλέον χαρτοφυλάκιο 500 ακινήτων. Συνολικά, δηλαδή, προς πώληση θα τεθούν τουλάχιστον 1.250 ακίνητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο που πρόκειται να βγει προς πώληση περιλαμβάνει ακίνητα πολλαπλού επενδυτικού και εμπορικού ενδιαφέροντος για αυτήν την εποχή. Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα και είναι κυρίως οικιστικά. Πρόκειται για ένα καλά διαρθρωμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, κατά πλειοψηφία, μέσης και μικρής αξίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται κυρίως για ακίνητα αξίας 50.000 – 60.000 ευρώ, τα οποία καθώς βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις, συγκεντρώνουν αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της ζήτησης για Airbnb.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, οι τράπεζες έχουν πωλήσει ακίνητα από παλαιότερους πλειστηριασμούς είτε μέσω θυγατρικών ή μεσιτών (εν προκειμένω, η Eurobank έχει προχωρήσει σε πωλήσεις 450 ακινήτων μέσω της Eurobank Property Services), ενώ η Τράπεζα Πειραιώς προχωρεί σε πωλήσεις ιδιόκτητων ακινήτων της μέσω της πλατφόρμας της, properties4sale.gr. Όλες οι μέχρι στιγμής πωλήσεις, ωστόσο, είναι ένας προς ένα (one to one) και όχι μαζικές, με τη διάθεση χαρτοφυλακίου, το οποίο θα αγοραστεί από ξένο επενδυτή (fund).

Με το πιλοτικό εγχείρημα που θα ξεκινήσει πρώτη η Eurobank, μετά τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες θα μπουν και στις πωλήσεις ενεχύρων (ακινήτων) που έχουν ανακτήσει από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω πλειστηριασμών. 

Οι τελευταίοι, αποκλειστικά ηλεκτρονικοί πλέον, συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη. Έως χθες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είχαν αναρτηθεί 2.823 πλειστηριασμοί και είχαν προγραμματιστεί 361, εκ των οποίων αρκετοί μπορεί να ματαιωθούν κατόπιν ρύθμισης της τελευταίας στιγμής μεταξύ οφειλέτη και τράπεζας.


 

Πηγή: capital.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text