Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Η Άγκυρα έλαβε το μήνυμα από τον 6ο Στόλο!

Η Άγκυρα έλαβε το μήνυμα από τον 6ο Στόλο!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Άγκυρα έλαβε το μήνυμα από τον 6ο Στόλο!

Εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η ένταση της παρουσίας του 6ου Στόλου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ένα tweet  με θέμα τις επικείμενες ασκήσεις στην περιοχή από τα αμερικανικά πλοία, με στόχο την «σταθερότητα» στην περιοχή, ήταν αρκετό για να απαντήσει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.Οι Αμερικανοί καθιστούν σαφές ότι δεν θέλουν η Τουρκία να δημιουργήσει προβλήματα τώρα με τις έρευνες και το φθινόπωρο με τη γεώτρηση της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ. Για τον λόγο αυτό τρία αμφίβια σκάφη και το 26ο Εκστρατευτικό Σώμα με 2.500 πεζοναύτες τέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα να πλαισιώνουν από μακριά, αλλά σαφώς τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil.

Η Άγκυρα φαίνεται ότι έλαβε το μήνυμα. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν απάντησε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή. Ωστόσο, από την διατύπωση της απάντησης εκτιμάται ότι η Άγκυρα εμμέσως διαβεβαιώνει πως δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην γεώτρηση της ExxonMobil, όπως έκανε με την ιταλική ENI.

Η τουρκική δήλωση έχει ως εξής: «Σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται στην ανατολική Μεσόγειο υφίσταται ένα καθεστώς. Υπάρχουν κατανεμημένες οικονομικές περιοχές. Η θέση μας είναι ότι η νότια και η βόρεια Κύπρος πρέπει να προβούν σε κοινές έρευνες – δραστηριότητες. Αυτήν την αρχή παραβιάζει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις περιοχές που ανήκουν σε αυτούς. Υπάρχουν περιοχές που επικαλύπτονται με τις δικές μας. Όταν σε αυτές τις περιοχές έγιναν παραβιάσεις, τότε αμέσως αναλάβαμε δράση. Όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των πολιτών της ΤΔΒΚ, έτσι από δω και πέρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο. Στις περιοχές που βρίσκονται στη δική μας διαχείριση θα συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας για έρευνα και εξόρυξη».

Η Άγκυρα, λοιπόν, επιστρέφει στη γραμμή ότι θα πραγματοποιήσει δική της γεώτρηση. Μένει να αποδειχθεί που θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει γεώτρηση η Τουρκία, όταν θα έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα. Είναι πιθανόν να εκμεταλλευθεί την αδυναμία της Ιταλίας για να αυθαιρετήσει σε οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ, όπου δικαιώματα έχει η ΕΝΙ.

Η δήλωση σε τηλεοπτική εκπομπή του γραφικού Γιγίτ Μπουλούτ (συμβούλου του Ερντογάν) ότι ακόμα και ο 66ος Στόλος(!) δεν θα σταματήσει την Τουρκία είναι απλώς ενδεικτική του εθνικιστικού πυρετού που επικρατεί στη γειτονική χώρα.

Η ανακοίνωση διεξαγωγής στρατιωτικών γυμνασίων δίπλα στην περιοχή ενδιαφέροντος των Αμερικανών είναι συνήθης τακτική. Στέλνουν μήνυμα ότι πρόκειται να προασπίσουν ακόμα και με στρατιωτικά μέσα τα συμφέροντά τους εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές, ειδικά με τις επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή όπου υπήρχε αμερικανική εμπλοκή, αλλά και εσχάτως στον Ειρηνικό με την Κίνα και την Βόρεια Κορέα. Τα στρατιωτικά γυμνάσια είναι ο τρόπος για να διαμηνύσουν ότι είναι έτοιμοι να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.




Πηγή: slpress.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text