Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανάπτυξη 2% για το 2018 προβλέπει η Εθνική – «Αγκάθι» η χαμηλή κατανάλωση

Ανάπτυξη 2% για το 2018 προβλέπει η Εθνική – «Αγκάθι» η χαμηλή κατανάλωση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανάπτυξη 2% για το 2018 προβλέπει η Εθνική – «Αγκάθι» η χαμηλή κατανάλωση

Στο 2% προβλέπει η Εθνική Τράπεζα ότι θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης το 2018, αισθητά χαμηλότερα από το 2,5% της κυβερνητικής πρόβλεψης στον προϋπολογισμό του 2018.

Η εκτίμηση της Εθνικής διατυπώνεται στην έκδοσή της «Ελληνική Οικονομία», που δημοσιεύτηκε χθες και περιλαμβάνει σύντομη ανάλυση του ΑΕΠ του 2017, με αφορμή τη σχετική ανακοίνωση της EΛΣΤΑΤ την περασμένη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι ανάλογη εκτίμηση κάνουν και άλλοι οικονομολόγοι, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα για την επιτυχία του δημοσιονομικού σεναρίου εξόδου από το μνημόνιο.

Τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank, στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία», που επίσης εκδόθηκε χθες, επισημαίνουν ότι η ανάκαμψη του 2017 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις, κάτι το οποίο κρίνεται θετικό.

Αντίθετα και οι δύο τράπεζες εκφράζουν προβληματισμό για τη στασιμότητα της κατανάλωσης, την οποία αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό στην υπερφορολόγηση.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά το δελτίο της Eurobank, «ναι μεν το νέο υπόδειγμα μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να στηρίζεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, ωστόσο και η συνιστώσα της ιδιωτικής κατανάλωσης θα πρέπει να εισέλθει σε ένα στάδιο ανοδικής πορείας (με τον ρυθμό μεταβολής της να υπολείπεται εκείνου του ΑΕΠ, έτσι ώστε μεσοπρόθεσμα να ενισχυθεί το μερίδιο των επενδύσεων)». Αναλυτικότερα, η Εθνική στο δελτίο της αναφέρει ότι σε ετήσια βάση, η επενδυτική δαπάνη σημείωσε αύξηση 9,7% συνεισφέροντας συνολικά το 50% της συνολικής ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ, μετά την αφαίρεση της αρνητικής επίδρασης στην ανάπτυξη των σχετιζόμενων με τις επενδύσεις εισαγωγών, μεταφορικού εξοπλισμού, κεφαλαιουχικών αγαθών και εισαγωγών παραγωγικών εισροών. Η Εθνική εκτιμά ότι η επενδυτική δαπάνη το 2018 θα αυξηθεί κατά 11% ετησίως.

Ωστόσο, από την άλλη επισημαίνει ως αδύναμη πτυχή του ΑΕΠ την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης, παρατηρώντας ότι μειώθηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό (-1% ετησίως το 4ο τρίμηνο από -0,2% το 3ο τρίμηνο), ενώ παρέμεινε στάσιμη στο σύνολο του έτους, υπό το βάρος της δημοσιονομικής πίεσης και της αύξησης των τιμών καταναλωτή.  Τα τελευταία αντιστάθμισαν τη θετική επίδραση από την υγιή αύξηση της απασχόλησης κατά 2,2% ετησίως το 2017.

Αντίστοιχα, η Eurobank σημειώνει και αυτή ότι «η αρνητική επίδραση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών από τα υψηλά φορολογικά βάρη υπεραντισταθμίζει –προς το παρόν τουλάχιστον– την αντίστοιχη θετική από την αύξηση της απασχόλησης».

Η Eurobank μιλάει για «ήπια ανάκαμψη», επισημαίνοντας ότι λόγω της πολυετούς ύφεσης η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να εισέλθει σε ένα στάδιο υψηλής κυκλικής ανάκαμψης στη βραχυχρόνια και μεσοπρόθεσμη περίοδο.

Επίσης, οι αναλυτές της σημειώνουν ότι ο αντίστοιχος ρυθμός μεγέθυνσης το 2017 στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε.-28 ήταν κατά 0,9 και 1,0 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος.

Έντυπη
Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text