Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανάπτυξη 2% «βλέπει» ο ΣΕΒ το 2018, στασιμότητα στην απασχόληση το ΙΟΒΕ

Ανάπτυξη 2% «βλέπει» ο ΣΕΒ το 2018, στασιμότητα στην απασχόληση το ΙΟΒΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανάπτυξη 2% «βλέπει» ο ΣΕΒ το 2018, στασιμότητα στην απασχόληση το ΙΟΒΕ

«O ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ενισχυθεί το 2018 προς το 2%», εκτιμά ο ΣΕΒ, τοποθετώντας τον πήχυ χαμηλότερα από τις κυβερνητικές προβλέψεις, οι οποίες άρχισαν κι αυτές να αναθεωρούνται προς τα κάτω και να διαμορφώνονται πλέον στο 2,3%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,5%.

Η κυβερνητική αναθεώρηση έγινε μόλις την περασμένη Παρασκευή, μέσω της εγκυκλίου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη για την κατάρτιση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος 2019-2022. Ηταν αποτέλεσμα της δημοσίευσης από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων για το ΑΕΠ του 2017, που έδειξαν ασθενική ανάκαμψη, με ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ μόλις 1,4% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6%). Εκτίμηση για ανάπτυξη 2% φέτος είχε διατυπώσει την περασμένη Πέμπτη και η Εθνική Τράπεζα.

Την ίδια ώρα, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, στη μηνιαία του Ερευνα Οικονομικής Συγκυρίας στον τομέα της βιομηχανίας, ενώ καταγράφει (τον Φεβρουάριο) την υψηλότερη επίδοση της δεκαετίας σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία και προβλέψεις για άνοδο της παραγωγής, ταυτόχρονα βλέπει στασιμότητα στην απασχόληση.

Στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας, ο ΣΕΒ απευθύνει προειδοποίηση για τη σημασία της ομαλής εξόδου από το μνημόνιο και της συνέχισης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, προκειμένου να επιτευχθούν οι έστω και αναθεωρημένες προς τα κάτω επιδόσεις στον τομέα της ανάπτυξης. «Αυτό που προέχει», σημειώνει το δελτίο, «είναι να μην ατονήσουν η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και η δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς επίσης να εφαρμοστεί μια πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα πολιτική που θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Αν αυτό δεν συμβεί, η ανάκαμψη μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή και η χώρα μας να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με όλους τους κινδύνους που απετράπησαν με τόσο υψηλό κόστος».

Αναφορικά με την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ΣΕΒ επισημαίνει το αρνητικό στοιχείο της στασιμότητας της ιδιωτικής κατανάλωσης, το οποίο ερμηνεύει ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης.

«Την ώρα που η ανεργία μειώνεται με αργό ρυθμό, η υπερφορολόγηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ασκεί πιέσεις στην ιδιωτική κατανάλωση, γεγονός το οποίο θα συνεχιστεί τα επόμενα δύο έτη τουλάχιστον», σημειώνει στο δελτίο, υπονοώντας προφανώς τα περιοριστικά μέτρα που θα ληφθούν το 2019 (μείωση συντάξεων) και το 2020 (μείωση αφορολογήτου).

Οι επενδύσεις

Στα θετικά στοιχεία της ανάκαμψης του 2017 καταγράφει την αύξηση των επενδύσεων κατά 9,6%, με τις επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό να αυξάνονται κατά 5,2% και στα μεταφορικά μέσα κατά 83,2%. Οι επενδύσεις αυτές συνδέονται με την αύξηση των εξαγωγών αγαθών (μεταποίηση) κατά 5,4% και υπηρεσιών (τουρισμός, ναυτιλία) κατά 8,7%. Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η αύξηση αυτή των επενδύσεων δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι βιώσιμη.

Σε ερώτηση που κατέθεσε χθες ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρεται στην αναθεώρηση της κυβερνητικής πρόβλεψης για το ΑΕΠ του 2018 και διερωτάται αν υπάρχει κίνδυνος να αποτύχει και πάλι στην πρόβλεψή της η κυβέρνηση.



Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text