Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Στο τρίγωνο ΔΝΤ, Βερολίνου και "γαλλικής πρότασης", η λύση για το χρέος

Στο τρίγωνο ΔΝΤ, Βερολίνου και "γαλλικής πρότασης", η λύση για το χρέος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο τρίγωνο ΔΝΤ, Βερολίνου και "γαλλικής πρότασης", η λύση για το χρέος

Του Γ. Αγγέλη. 

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου εκτός απροόπτου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση που θα πάρει η συζήτηση για το χρέος και τα δίδυμα μέτρα (αφορολόγητο – συντάξεις) για τη διετία 2019 – 2020, πριν ληφθούν αποφάσεις στις 21 Ιουνίου.   

Στο χρονικό αυτό διάστημα του Μαΐου, δύο μεγέθη θα κρίνουν το εύρος των "εγγυήσεων” για χρέος και μεταρρυθμίσεις, που θα χρειασθεί η Ελλάδα μετά την 20η Αυγούστου: το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών (όπως θα προκύψουν από τα stress test) και η αποτελεσματικότητα της φορολογικής μηχανής όπως θα φανεί από την πορεία των φορολογικών εσόδων του α' τριμήνου. 

Αυτά τα δύο μεγέθη αγγίζουν -όπως υποστηρίζεται από αρμόδια κοινοτικά στελέχη- τα δύο ευαίσθητα στοιχεία πάνω στα οποία το ΔΝΤ στηρίζει τις εξαιρετικά απαισιόδοξες εκτιμήσεις του, τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής. 

Εφόσον το stress test (και ο σιωπηρός έλεγχος ποιότητας κεφαλαίων που γίνεται παράλληλα) αποτυπώσουν μία διαχειρίσιμη εικόνα κεφαλαιακών αναγκών για τα επόμενα χρόνια, με μία παράλληλη υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων μέσα στο α' τρίμηνο, "είναι αδύνατο στο ΔΝΤ και στον κ. Τόμσεν να συνεχίσει να υποστηρίζει τις ακατανόητα απαισιόδοξες εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί από πέρσι...” σχολίασε αρμόδιος κοινοτικός παράγοντας στον οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr χθες βράδυ μετά το Eurogroup. 

Από το περιβάλλον του κ. Μοσκοβισί αναφέρεται ότι ο κ. Τσακαλώτος στο περιθώριο της συνάντησης έδωσε κάποια στοιχεία τα οποία όσον αφορά την φορολογική απόδοση του πρώτου τριμήνου δείχνουν να κινούνται στην κατεύθυνση των αυξημένων προσδοκιών που υπάρχουν από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ. 

Άγνωστο όμως παραμένει το πως θα εξελιχθεί η διαδικασία στο τραπεζικό μέτωπο, ιδιαίτερα μετά τις αυξημένες απαιτήσεις του SSM για επανέλεγχο ακόμα και μέρους των ενήμερων δανείων, όπως απεκάλυψε το "Κ” το περασμένο Σάββατο.

Σε κάθε περίπτωση διαφαίνεται ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και ο κ. Λε Μερ υποστηρίζουν από διαφορετική αφετηρία την "αυτοματοποιημένη” λειτουργία της γαλλικής πρότασης που θα συνδέει τον ρυθμό ανάπτυξης με τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ετήσιο ύψος εξυπηρέτησης του χρέους. 

Βέβαια η "αυτοματοποιημένη” σύνδεση των τριών μεγεθών που μπήκε στο τραπέζι τον Ιούνιο του 2017 προκειμένου να αντιπαρέλθει το Eurogroup την αμεσότητα των απαιτήσεων του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, έχει διαφορετική "κατάληξη” για τον κ. Τόμσεν από εκείνη της αντίληψης του κ. Λε Μερ. 

Ο Τόμσεν απαιτεί μία "αυτοματοποιημένη” σύνδεση η οποία θα έχει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και περισσότερο μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του χρέους, τα οποία θα διασφαλίζονται στην εκκίνησή τους με αυξημένα μέτρα (άμεση εφαρμογή της μείωσης αφορολόγητου και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις). Ο κ. Λε Μερ συνδέει τα ήδη υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα με την έως και 15ετή επιμήκυνση του χρέους, εφόσον η ανάπτυξη δεν είναι επαρκώς υψηλή για να τα εξασφαλίσει.  

Αντίθετο στην "αυτοματοποιημένη” εφαρμογή εμφανίζεται προς το παρόν το Βερολίνο που επιμένει στην (προεκλογική) απαίτηση για τη διασφάλιση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας με την "εγγύηση” αφενός της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αφετέρου των ιδιωτικοποιήσεων στις οποίες δίνει ιδιαίτερο βάρος.

Στο μεταξύ όμως έχει αρχίσει να "ωριμάζει” μια παλιά αλλά περιθωριοποιημένη εδώ και ένα χρόνο ιδέα, αυτή της ολοκληρωτικής χρήσης των υπολοίπων του δανείου του ESM τα οποία παραμένουν αδιάθετα και ξεπερνούν τα 27 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια όπως παρατηρούν παράγοντες της Κομισιόν – και δεν φαίνεται να απορρίπτεται από τον ESM – μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα στη συζήτηση που θα γίνει τον Ιούνιο. Είναι σαφές όμως ότι η εμπλοκή του στην τελική διευθέτηση του χρέους θα συνδεθεί με ένα εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο "αυξημένης επιτήρησης” το οποίο μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο των απαιτήσεων που επιτρέπει το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας. 

Όλα αυτά όμως προς το παρόν δεν ξεφεύγουν από τα όρια των "ιδεών” και των τεχνικών σεναρίων, μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Μαΐου που οι λογαριασμοί θα μπορούν να γίνουν στα πραγματικά δεδομένα της πορείας ελληνικής οικονομίας, τόσο στις τράπεζες όσο και στο δημόσιο.     


Πηγή: capital.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text