Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Τρία δισ. από Ε.Ε. στην Αγκυρα

Τρία δισ. από Ε.Ε. στην Αγκυρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τρία δισ. από Ε.Ε. στην Αγκυρα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ακόμα τρία δισ. ευρώ θα δώσει η Ε.Ε. στην Τουρκία για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, επεκτείνοντας χρονικά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για άλλα δύο χρόνια (2018-2019). Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη καθώς από το 2016, που τέθηκε σε εφαρμογή, μείωσε τις μεταναστευτικές ροές στην Ανατ. Μεσόγειο κατά 97%. Την ώρα που οι Βρυξέλλες αποφάσιζαν τα επιπλέον κονδύλια προς την Τουρκία, ο πρόεδρος της γείτονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυε επίθεση προς Ελλάδα και Ε.Ε. «Η Ε.Ε. στήριξε την Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση. Τους έδωσαν 400 δισ. ευρώ. Οταν χώρες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχουν προβλήματα, τους βοηθάνε, φυσικά με ανταλλάγματα. Αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα, της γυρνούν­­­­ την πλάτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την απόφαση επιπλέον χρηματοδότησης της Αγκυρας, ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρ. Στυλιανίδης δήλωσε: «Η ανθρωπιστική βοήθεια της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες στην Τουρκία έχει δώσει απτά αποτελέσματα, από τη διευκόλυνση της εκπαίδευσης των παιδιών μέχρι την παροχή πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες για ευάλωτες οικογένειες. 1,2 εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν επωφεληθεί από την ανθρωπιστική βοήθεια της Ε.Ε. μέσω του σημαντικότερου μέχρι σήμερα προγράμματος βοήθειας σε μετρητά».

Η Τουρκία, που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή γύρω στα 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, δέχεται βοήθεια για την υποστήριξη αυτού του πολύ μεγάλου και ευάλωτου πληθυσμού από την Ε.Ε., με αντάλλαγμα τον περιορισμό των ροών από το έδαφός της προς την Ευρώπη. Με τα 3 δισ. της Ε.Ε., εκτός από τη χρηματική βοήθεια που έλαβε το 1,2 εκατ. προσφύγων, 500.000 παιδιά απέκτησαν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

«Τα χρήματα αυτά, θέλω να το ξεκαθαρίσω για ακόμα μία φορά, δεν δίνονται στην Τουρκία. Δίνονται στο ταμείο που υποστηρίζει κυρίως τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία, για τη σίτιση, τη στέγαση και την ιατρική τους περίθαλψη», θέλησε να ξεκαθαρίσει ο αρμόδιος επίτροπος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Δ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι το ποσό αυτό έχει δοθεί κυρίως στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σύνοδος στη Βάρνα

Συγχρόνως, επιβεβαίωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας στη Βάρνα, στο τέλος του μήνα, θα εξελιχθεί κανονικά, και ένας από τους λόγους είναι να «αποσαφηνιστούν πολλές πτυχές στη συνεργασία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία», ενώ ανέφερε ότι παρόλο που οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει διάφορα στάδια τα τελευταία δύο χρόνια, «εμείς πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ευρώπης αυτή η συνεννόηση να συνεχισθεί και στο μέλλον. Αναγνωρίζουμε ότι πράγματι η Τουρκία προσφέρει υπηρεσίες στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της». Η Κομισιόν είχε ξεκαθαρίσει πως κρίνει, παρά την πρόσφατη επιθετικότητα της Τουρκίας προς Ελλάδα και Κύπρο, ότι πιο πολλά έχει να κερδίσει η Ε.Ε. αλλά και τα δύο συγκεκριμένα κράτη-μέλη με το να δοθεί η χρηματοδότηση στην Τουρκία, όπως έχει προγραμματιστεί, από το να ακυρωθεί η σύνοδος, γιατί έτσι αυξάνεται ο μοχλός πίεσης προς την Αγκυρα.

Οι συλλήψεις στον Εβρο

Αναφερόμενος στο περιστατικό σύλληψης των δύο στρατιωτικών που πέρασαν στην τουρκική πλευρά στο σύνορο του Εβρου, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως «έχει συμβεί και πολλές άλλες φορές στο παρελθόν και ήταν θέμα μιας απλής επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες για να διευθετηθεί», αφήνοντας αιχμές για τη διαχείριση του θέματος. Προέτρεψε την επιστροφή των δύο στρατιωτών στην Ελλάδα και τόνισε πως «το θέμα έχει λάβει δυσανάλογες διαστάσεις. Γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που να λέει ότι απειλείται η ασφάλεια μιας χώρας από ένα μικρό λάθος που τους οδήγησε στο να περάσουν εκατό μέτρα στην τουρκική επικράτεια», είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text