Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Σήμερα οι αποφάσεις για το μέλλον της ΕΒΖ

Σήμερα οι αποφάσεις για το μέλλον της ΕΒΖ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σήμερα οι αποφάσεις για το μέλλον της ΕΒΖ

Του Ανέστη Ντόκα.

Οι σημερινές αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής, που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό, θα δώσουν την τελική λύση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Η εταιρεία δεν είναι χρηματοδοτήσιμη, αφού έχει ληξιπρόθεσμα δάνεια 165 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς. Οι ποσότητες ζάχαρης προς πώληση που βρίσκονται στις αποθήκες της εταιρείας αρκούν για να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Στους αγρότες η εταιρεία χρωστάει 6 εκατ. ευρώ από την περσινή σοδειά (καμπάνια) και δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε ένα ευρώ για τη νέα. Ισως θα είναι η πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία της ΕΒΖ που θα περιοριστεί σε εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση χρειάστηκε να αλλάξει μέχρι σήμερα τέσσερις διοικήσεις, γιατί τα κομματικά στελέχη που είχαν διοριστεί δεν μπορούσαν να «υπηρετήσουν» το πρόγραμμα και η εταιρεία, αντί να βγάζει από πάνω της βαρίδια, φορτωνόταν και άλλα. Ο ορκωτός ελεγκτής δήλωσε αδυναμία έκφρασης συμπεράσματος για τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις 2016-2017. Η μητρική εταιρεία λειτουργεί με υψηλό κόστος διοίκησης και διάθεσης, που οφείλεται κυρίως στις υψηλές ανελαστικές δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού. Ο μέσος μισθός των εργαζομένων είναι 2.300 ευρώ και για τους εργαζομένους στη μονάδα της Ορεστιάδας, που υπολειτουργεί, αυξάνεται στις 3.000 ευρώ επειδή λαμβάνουν και το επίδομα παραμεθορίου.

Η σπατάλη αγγίζει και τις διοικήσεις. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της χρήσης 2016-2017, οι αμοιβές του Δ.Σ. και των διευθυντικών στελεχών έφθασαν στο τέλος του 2017 σε 163.000 ευρώ έναντι 91.000 ευρώ στην περασμένη χρήση.

 

Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text