Αρχική | Ειδήσεις | Επιστήμη - Πολιτισμός | Η ασπιρίνη αναπτύσσει αντιγηραντική δράση

Η ασπιρίνη αναπτύσσει αντιγηραντική δράση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ασπιρίνη αναπτύσσει αντιγηραντική δράση

Η ασπιρίνη βοηθάει, εμμέσως, στην αντιγήρανση. Την ανακάλυψη αυτή έκαναν Ελληνες και Γάλλοι επιστήμονες στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας. Ειδικότερα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), Μαρία Μαρκάκη και Νεκτάριος Ταβερναράκης (καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Κρήτης και πρόεδρος του ΙΤΕ) σε συνεργασία με την ομάδα του Guido Kroemer (Université Paris Descartes/Paris V, Σορβόννη) έδειξαν ότι η ασπιρίνη και ο ενεργός μεταβολίτης της σαλικυλικό οξύ καταστέλλουν την ενεργότητα ενός ειδικού ενζύμου, της ακετυλοτρανσφεράσης EP300, επάγοντας έτσι την κυτταρική διαδικασία της αυτοφαγίας. Ουσιαστικά, η δράση της ασπιρίνης προσομοιώνει τα ευεργετικά αποτελέσματα της περιορισμένης πρόσληψης θερμίδων, χωρίς τον συνεπακόλουθο υποσιτισμό.

Η αυτοφαγία είναι μια αυστηρά ελεγχόμενη διαδικασία μέσω της οποίας το κύτταρο αποικοδομεί συστατικά του, όπως πρωτεΐνες, λιπίδια και άλλα μακρομόρια καθώς και κατεστραμμένα ή περιττά υποκυτταρικά οργανίδια. Μειωμένη πρόσληψη τροφής ενεργοποιεί την αυτοφαγία. Η γήρανση και οι επακόλουθες δυσλειτουργίες της, συνδέονται με την απορρύθμιση των μηχανισμών επιδιόρθωσης βλαβών στα κύτταρα. Η αυτοφαγία μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους σημαντικότερους μηχανισμούς αντιγήρανσης. Παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αποκατάσταση ή στην επαγωγή της αυτοφαγίας μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης σχετιζόμενων με την ηλικία ασθενειών και να βελτιώσουν την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής. Η φύση των παρεμβάσεων αυτών μπορεί να είναι η νηστεία ή η μείωση πρόσληψης θερμίδων, η σωματική άσκηση ή και φαρμακολογική.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η ασπιρίνη ενεργοποιεί ένα ειδικό τύπο αυτοφαγίας, την καρδιοπροστατευτική μιτοφαγία, μέσω της οποίας απομακρύνονται επιλεκτικά τα μη λειτουργικά μιτοχόνδρια και αποφεύγεται το στρες. Τα ευρήματα της έρευνας –δημοσιεύονται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Cell Reports– αναδεικνύουν ένα νέο, γενικά προστατευτικό μηχανισμό ενάντια στη γήρανση και στις συνοδές της παθολογικές καταστάσεις.


Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text