Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Αυστηρές συστάσεις από ΕΚΤ για τα νέα κόκκινα δάνεια

Αυστηρές συστάσεις από ΕΚΤ για τα νέα κόκκινα δάνεια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αυστηρές συστάσεις από ΕΚΤ για τα νέα κόκκινα δάνεια

Μία ημέρα αφότου η Κομισιόν παρουσίασε τις νομοθετικές προτάσεις της για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τις δικές της κατευθυντήριες γραμμές γι’ αυτό το ακανθώδες θέμα. Απευθύνεται, ωστόσο, μόνο στις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Τόσο οι νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν όσο και οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ αφορούν αποκλειστικά όσα δάνεια θεωρηθούν κόκκινα εφεξής και όχι τον όγκο των παλαιών κόκκινων δανείων, συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ, που βαρύνουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες και αποτελούν κληρονομιά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Με μια προσέγγιση παραπλήσια αυτής της Κομισιόν, η ΕΚΤ καλεί τις τράπεζες της Ευρωζώνης να καλύψουν πλήρως μέσω προβλέψεων και σε χρονικό διάστημα δύο ετών όσα κόκκινα δάνεια βαρύνουν τους ισολογισμούς τους από 1ης Απριλίου και μετά. Σε ό,τι αφορά τα ενυπόθηκα δάνεια και όσα έχουν άλλες εξασφαλίσεις, δίνει στις τράπεζες χρονικό διάστημα επτά ετών για την κάλυψή τους μέσω προβλέψεων.

Η Κομισιόν, αντιθέτως, στις νομοθετικές της προτάσεις δίνει χρονικό διάστημα οκτώ ετών για τα ενυπόθηκα δάνεια. Ως εκ τούτου, οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ είναι αυστηρότερες από τις προτάσεις της Κομισιόν ως προς τον χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο ζητεί από τις τράπεζες να καλύψουν τις ενδεχόμενες ζημίες από μελλοντικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι, ωστόσο, υπό μία έννοια πιο επιεικής στις απαιτήσεις της, δίδοντας στις τράπεζες της Ευρωζώνης περιθώριο τριών ετών, καθώς δεν πρόκειται να εξετάσει τον βαθμό συμμόρφωσής τους με τις κατευθυντήριες γραμμές της πριν από το 2021. Η Τράπεζα επανέλαβε, άλλωστε, παλαιότερη ανακοίνωσή της ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της θα εφαρμοσθούν στις τράπεζες «κατά περίπτωση».

«Πρόκειται για θετικό βήμα της ΕΚΤ, αλλά είναι πιο εύκολο από άλλες κινήσεις που πρέπει να κάνει», σχολιάζει σχετικά ο Φιλίπ Χέζλερ, αναλυτής τραπεζικών στην Equinet Bank της Φρανκφούρτης, που επισημαίνει ότι «το πραγματικά ακανθώδες θέμα που δεν αγγίζει τώρα η ΕΚΤ αφορά τα παλαιά κόκκινα δάνεια και αν επιχειρήσει να υιοθετήσει σκληρή στάση σε αυτό θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές αντιστάσεις από ορισμένες χώρες». Ο εν λόγω αναλυτής αναφέρεται στις έντονες αντιδράσεις τις οποίες αντιμετώπισε τον Νοέμβριο η ΕΚΤ, όταν αποπειράθηκε να παρουσιάσει ανάλογα αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για τα παλαιά κόκκινα δάνεια.
Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αντιδράσεις τραπεζικών αλλά και πολιτικών κύκλων της Ιταλίας, οι τράπεζες της οποίας βαρύνονται περίπου με το 25% του συνόλου των κόκκινων δανείων της Ευρωζώνης. Υποστήριξαν ότι αν οι τράπεζες της Ευρωζώνης υποχρεωθούν να προβούν σε τέτοιες προβλέψεις και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, θα αναγκαστούν να περιορίσουν δραστικά τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία, υπονομεύοντας έτσι την ανάκαμψη.

Οι αντιδράσεις εξώθησαν τότε σε αναδίπλωση την ΕΚΤ, που έσπευσε να τονίσει ότι σκόπευε να διαβουλευθεί με τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και με τα άλλα θεσμικά όργανα, αλλά και να εξετάσει τις τράπεζες κατά περίπτωση.
Σχετικά, πάντως, με τις νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν, αφορούν όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες, όχι μόνο στο σύνολο της Ε.Ε. αλλά και αδιακρίτως μεγέθους. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή της Ευρωζώνης (ΕΒΑ) έσπευσαν να δηλώσουν πως υποστηρίζουν τις προτάσεις της Κομισιόν. Αντιθέτως, ο Σύνδεσμος για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές στην Ευρώπη, ομάδα συμφερόντων μεγάλων τραπεζών, εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιβολή οριζόντιων κανόνων και μέτρων για όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες και ζήτησε τη λήψη στοχευμένων μέτρων μόνο για όσες τράπεζες δυσκολευθούν να προχωρήσουν στις αναγκαίες προβλέψεις.

Το θέμα, άλλωστε, έχει αποτελέσει αντικείμενο μεθοδευμένων κινήσεων από χώρες της Ευρωζώνης, με τη Γερμανία να βρίσκεται στον αντίποδα της Ιταλίας και να ζητεί επέκταση των ίδιων κανόνων για τα παλαιά κόκκινα δάνεια. Σημειωτέον ότι παράλληλα με τις νομοθετικές προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια, η Κομισιόν κατέθεσε και μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία «κακών» τραπεζών που θα αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text