Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η εποχή των εμπορικών πολέμων

Η εποχή των εμπορικών πολέμων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η εποχή των εμπορικών πολέμων

Του Τάσου Μαντικίδη.

Στην εποχή των εμπορικών πολέμων εισέρχονται οι αγορές, με τους επενδυτές να αντιδρούν  έντονα στην επιβολή υψηλότερων δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, ενώ η στάση του προέδρου Τραμπ υπέρ του προστατευτισμού έχει πυροδοτήσει τις ανησυχίες για μέτρα του τύπου «οφθαλμός αντί οφθαλμού» από την ΕΕ και την Κίνα.

Ο προστατευτισμός και οι εμπορικοί πόλεμοι ενδέχεται να αποτελέσουν παράγοντα αναστροφής της τάσης για τις μετοχικές αγορές.

Για τη NN Investment Partners, μάλιστα, οι επενδυτές πρέπει να λάβουν υπ' όψιν ότι η εύρωστη παγκόσμια οικονομία δεν ασκεί πλέον τόσο ισχυρή θετική επίδραση στις αγορές, ενώ, αν και δεν αναμένει μια μεγάλη διόρθωση (άνω του 10%), η τρέχουσα συγκυρία, όπως αναφέρει,  επιβάλλει μια πιο επιφυλακτική στάση.

Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα, όπως εκτιμάται, το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα είναι κρίσιμο για τη χώρα καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών (που ίσως αποτελέσουν μέρος των συζητήσεων για την επόμενη ημέρα της εξόδου), να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το χρέος, αλλά και να ανακοινωθεί η απόφαση για το πλαίσιο εποπτείας της μεταμνημονιακής περιόδου.

Οι εξελίξεις στα παραπάνω θέματα αναμένεται να επηρεάσουν ανάλογα και τις ελληνικές αγορές ομολόγων και μετοχών, ενώ τον δικό τους ρόλο θα παίξουν τυχόν πρόωρες εκλογές, που δεν αποκλείουν ορισμένοι να γίνουν το β' εξάμηνο σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός θελήσει να κεφαλαιοποιήσει την αποκαλούμενη και «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο, πριν έρθουν οι επώδυνες περικοπές του επόμενου έτους.

Στις ομολογιακές αγορές, μετά την επιτυχή έκδοση των 12μηνων εντόκων, η Nomura εκτιμά πως οι εξελίξεις όσον αφορά την ελάφρυνση χρέους και το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα βοηθήσουν στην απορρόφηση της επόμενης έκδοσης ομολόγων από την Αθήνα, πιθανόν μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας αξιολόγησης.

Να σημειωθεί ότι αν και τα ελληνικά ομόλογα έχουν χάσει σχεδόν τα μισά από τα πρόσφατα κέρδη τους, παραμένουν ωστόσο οι τίτλοι με τις καλύτερες επιδόσεις από τον Δεκέμβριο.

Η ιαπωνική τράπεζα εκτιμά πως, παρά την πιθανή «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο, η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας θα είναι «αναβαθμισμένη» λόγω της πολύ μεγαλύτερης χρηματοδότησης από τις άλλες χώρες, αλλά και της ανάγκης επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ως το 2022. Ετσι, αναφέρει, η αποκαλούμενη «καθαρή έξοδος» δεν θα είναι τόσο «καθαρή» όσο των υπόλοιπων χωρών που βρέθηκαν σε πρόγραμμα.

Καλό το επιτόκιο για τα 12μηνα

Τα 813 εκατ. ευρώ έφτασε το ποσό που άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας, με την αγορά να εκτιμά θετικά το διαμορφωθέν επιτόκιο του 1,25%. H έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,18 φορές, ενώ έγιναν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ.


Πηγή: tovima.gr

24

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text