Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πάνω από 17.500 κατασχέσεις για χρέη στην εφορία τον Ιανουάριο

Πάνω από 17.500 κατασχέσεις για χρέη στην εφορία τον Ιανουάριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πάνω από 17.500 κατασχέσεις για χρέη στην εφορία τον Ιανουάριο

Κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ακινήτων σε περισσότερους από 17.500 φορολογουμένους προχώρησε η εφορία τον Ιανουάριο του 2018. Σε καθημερινή βάση διενεργούνταν 711 κατασχέσεις από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών σε όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά άνω των 500 ευρώ. Συνολικά από τις κατασχέσεις και από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις έχουν εισπραχθεί περίπου 493 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με βάση τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 2018 υπολογίζεται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα για 1,7 εκατομμύριο οφειλέτες του Δημοσίου.

Ληξιπρόθεσμα

Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι τον Ιανουάριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 767 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι φόροι που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ανέρχονται στα 693 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας, πρόκειται για τη μη πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο και οι παλαιές οφειλές (αυτές που δημιουργήθηκαν προ το 2017), έχουν φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 102,1 δισ. ευρώ. Η αδυναμία των πολιτών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους επιβεβαιώνεται και από την πορεία των δημοσίων εσόδων, τα οποία το προηγούμενο έτος παρουσίασαν υστέρηση περίπου 2 δισ. ευρώ. Η ίδια κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, καθώς οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές θα περιορίσουν τη φοροδοτική ικανότητα φυσικών και νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανήλθε στα 102,1 δισ. ευρώ. Ανεπίδεκτα είσπραξης θεωρούνται από την εφορία περί τα 13,7 δισ. ευρώ.

2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 4,1 εκατομμύρια. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογουμένους έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1,7 εκατ. φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

3. Σε 1,1 εκατ. οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Στο τέλος του 2015, το ποσοστό οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ήταν στο 44,76% των οφειλετών στους οποίους δύναται να ληφθούν τέτοια μέτρα, αυξήθηκε σε 50,92% στο τέλος του 2016, σε 60,21% στο τέλος του 2017 και πλέον βρίσκεται στο 60,76%.

4. Πάντως το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν 440 εκατομμύρια ευρώ.

2.100 έλεγχοι

Στο μεταξύ, τον Ιανουάριο, οι εφορίες διενήργησαν 2.100 μερικούς ελέγχους και 513 πλήρεις ελέγχους, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων 47 ελέγχους (μόνο 1, όμως, στο μέτωπο πλήρους ελέγχου φρέσκων υποθέσεων) και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, 14 ελέγχους.

Σημειώνεται ότι στα χρόνια των μνημονίων οι οφειλέτες του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 3 εκατομμύρια. Η αύξηση του αριθμού ξεκίνησε το 2010 –με τους οφειλέτες να μην ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο– και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, ξεπερνώντας πλέον τα 4.100.000.



Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text