Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ετοιμάζει η Πανγαία

Επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ετοιμάζει η Πανγαία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε υπερδιπλασιασμό του επενδυτικού της προγράμματος για το 2018 αναμένεται να προχωρήσει η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά το τρέχον έτος δρομολογούνται επενδύσεις για την αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ. Ηδη, από τις αρχές του έτους και μέχρι σήμερα, έχουν επενδυθεί περί τα 24 εκατ. ευρώ για την αγορά εμπορικών ακινήτων στην οδό Ερμού (στη συμβολή με την Αγίας Ειρήνης) και στο Κολωνάκι (Σόλωνος και Κανάρη), αλλά και έχει δρομολογηθεί η είσοδος της εταιρείας στον κλάδο των αποθηκών, με την υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση υπό ανέγερση συγκροτήματος logistics στον Ασπρόπυργο.

Κατά τη διάρκεια του 2017, τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ αυξήθηκαν σημαντικά κατά 56,5% και ανήλθαν σε 83,7 εκατ. ευρώ, από κέρδη 53,5 εκατ. ευρώ το 2016. Σημαντικό ρόλο στην μεγάλη άνοδο της κερδοφορίας διαδραμάτισε τόσο η προσθήκη νέων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας όσο και τα κέρδη από την αναπροσαρμογή των ακινήτων του χαρτοφυλακίου στην εύλογη αξία, τα οποία ανήλθαν σε 17,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 18,2 εκατ. ευρώ για το 2016. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,2% σε 118 εκατ. ευρώ (από 115,4 εκατ. ευρώ το 2016). Σημειωτέον ότι στο τέλος του 2017, το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Πανγαίας αριθμούσε 338 ακίνητα (κυρίως καταστήματα και γραφεία) συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 986.000 τ.μ., ενώ η εύλογη αξία ανερχόταν σε 1,58 δισ. ευρώ, έναντι 1,49 δισ. ευρώ το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του 2017 είχαν επενδυθεί 71 εκατ. ευρώ για την απόκτηση πέντε καταστημάτων μισθωμένων στην αλυσίδα «Σκλαβενίτης» (πρώην Carrefour), συνολικής επιφάνειας 87.000 τ.μ. Τα τέσσερα εξ αυτών βρίσκονται στην Ελλάδα και ακόμα ένα στην Κύπρο. Για τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων δρομολογείται ήδη η έκδοση ομολογιακού δανείου, το τελικό ύψος του οποίου θα καθοριστεί από το ενδιαφέρον των επενδυτών και το χρηματοοικονομικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης και της αξίας του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης, που ξεπερνά το 1,58 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι κατ’ ελάχιστον θα αναζητηθεί η άντληση κεφαλαίων της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, κίνηση απαραίτητη και για τη διασπορά του μετοχικού κεφαλαίου της, μετατίθεται πλέον για το 2019.

Οι κινήσεις άντλησης μεγαλύτερης ρευστότητας είχαν αποφασιστεί αρκετούς μήνες νωρίτερα, ωστόσο κρίθηκε σκόπιμη η τήρηση στάσης αναμονής, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη μετοχική σύνθεση της Invel, μητρικής της Εθνικής Πανγαίας. Η εν λόγω διαδικασία ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας δύο νέων στρατηγικών επενδυτών διεθνούς βεληνεκούς, της αμερικανικής Castlelake, διαχειρίστριας κεφαλαίων της τάξεως των 15 δισ. ευρώ, και του βρετανικού επενδυτικού fund Coller Capital. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι νέοι επενδυτές έχουν αποκτήσει έμμεσο ποσοστό της τάξεως του 49% στην Πανγαία, δεδομένου ότι η Invel είναι ο κάτοχος του 65,49% της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την «τριάδα» των θεσμικών επενδυτών συμπληρώνει η York Capital Management, η οποία συμμετέχει στο σχήμα από την αρχική απόκτηση της Πανγαίας το 2013.


Πηγή: kathimerini.gr


25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text