Αρχική | Οικονομία | Πού μειώνονται και πού αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές

Πού μειώνονται και πού αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πού μειώνονται και πού αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές

Κόφτη στις εισηγήσεις σημαντικών αυξήσεων αντικειμενικών αξιών για τις λεγόμενες «λαϊκές συνοικίες» ετοιμάζεται να βάλει σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και στο σενάριο αυτό δεν αποκλείεται να βρει απέναντί της τους δανειστές.

Οι εκτιμητές ακινήτων παρέδωσαν τις εισηγήσεις τους και όπως δήλωσε χθες η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου  σε ένα ποσοστό 60% ή 6.070 ζώνες τα στοιχεία δείχνουν αυξήσεις, ενώ σε ένα ποσοστό 23% ή 2.300 περιοχές οι εισηγήσεις αφορούν σε μειώσεις. Οι εισηγήσεις των εκτιμητών όμως δεν είναι δεσμευτικές αναφέρουν αρμόδιες πηγές και αναδεικνύουν ήδη τη διαφωνία τους στην τάση εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών της τάξεως των 500-700 ευρώ με το ελάχιστο κόστος οικοδομής το οποίο κυμαίνεται από 800 έως και 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Με απλά λόγια οι εκτιμητές εισηγούνται το αυτονόητο. Όταν ένα ακίνητο κοστίζει κατ΄ελάχιστο 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για να κατασκευαστεί, δεν μπορεί να πωλείται σε χαμηλότερη τιμή.

Αν περνούσε αυτή η γραμμή σε περιοχές όπως το Κερατσίνι, το Πέραμα, το Περιστέρι και ο Ασπρόπυργος όπου σε πολλές ζώνες βρίσκουμε σήμερα αντικειμενικές αξίες της τάξεως των 600 ευρώ, οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα χτυπούσαν «κόκκινο». Τι θα πράξει τελικά το υπουργείο Οικονομικών θα το μάθουμε τον Απρίλιο. Σε ανύποπτο χρόνο όμως, πηγή των δανειστών προ ημερών ανέφερε με νόημα πως «δεν μπορεί να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω των αντικειμενικών αξιών…».

Πέραν των προβλημάτων πολιτικής με τις λαϊκές συνοικίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει εντός των ημερών να σταθμίσει τις επιπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αλλαγές στις τιμές επηρεάζουν το ύψος των εσόδων που βεβαιώνονται από τον φόρο ακινήτων.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, όπως ανέφερε η κ. Παπανάτσιου δεν προκύπτουν ουσιαστικές μεταβολές. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί στο τέλος, ενδεχομένως να μην χρειαστεί η παραμικρή προσαρμογή στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα έχουν αυξημένο ή μειωμένο ραβασάκι φέτος σε σχέση με πέρυσι. Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς τις νέες τιμές.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και πληροφορίες, σε επίπεδο εισηγήσεων, μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες προκύπτουν κυρίως για περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θράκης και τρεις στις δέκα περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Οι αυξήσεις από την άλλη πλευρά αφορούν σχεδόν τριπλάσιες περιοχές. Μετρό και Airbnb έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών που φτάνουν έως και το 50% (αν και η γενική τάση αφορά σε αυξομειώσεις έως 20%) σε περιοχές της Αττικής όπως το Κουκάκι και τα Πετράλωνα, το Ελληνικό, η Αγία Παρασκευή, ο Χολαργός και το Αιγάλεω. Για περιοχές του Κέντρου οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις 10%, για τη Γλυφάδα αύξηση 15%, για ορισμένα σημεία της Ηρώδου Αττικού και του Λαιμού οι εισηγήσεις αφορούν αυξήσεις ακόμα και 70% ενώ αντίθετα στην Πατησίων οι εισηγήσεις αφορούν μείωση έως και 25% ενώ για τη Φιλοθέη μείωση έως και 20%.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετές περιοχές στη χώρα όπου λόγω μηδενικής κίνησης στην κτηματαγορά οι εισηγήσεις δεν θα μπορούσαν να αφορούν σε τίποτα περισσότερο από μηδενική μεταβολή.

Για να λυθεί το σταυρόλεξο των αντικειμενικών και του ΕΝΦΙΑ θα χρειαστεί να πιάσουμε Απρίλη. Μετά τις εισηγήσεις των εκτιμητών έρχεται να αναλάβει καθήκοντα η Δευτεροβάθμια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ώστε να διορθωθούν τυχόν στρεβλώσεις και στο τέλος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα λάβει τις αποφάσεις.


Πηγή: euro2day.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text