Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | BofA Merrill Lynch: O εμπορικός πόλεμος είναι... η άκρη του παγόβουνου για τους επενδυτές

BofA Merrill Lynch: O εμπορικός πόλεμος είναι... η άκρη του παγόβουνου για τους επενδυτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
BofA Merrill Lynch: O εμπορικός πόλεμος είναι... η άκρη του παγόβουνου για τους επενδυτές

Η Bank of America Merrill Lynch σε μία εξαιρετικά δυσοίωνη έκθεση υποδεικνύει τέσσερις λόγους για τους οποίους η αναταραχή του εμπορικού πολέμου απλώς έχει ήδη αρχίσει

Οι επενδυτές ανησυχούν για έναν κλιμακούμενο διεθνή εμπορικό πόλεμο εδώ και εβδομάδες και οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι απαισιόδοξες. 

Η Bank of America Merrill Lynch σε μία εξαιρετικά δυσοίωνη έκθεση υποδεικνύει τέσσερις λόγους για τους οποίους η αναταραχή του εμπορικού πολέμου απλώς έχει ήδη αρχίσει.

Ακόμη και πριν από την πιο πρόσφατη εξέλιξη των τάσεων και την πτώση της Wall Street, οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο έχουν επηρεάσει τις κινήσεις των επενδυτών 

Η έρευνα της Bank of America Merrill Lynch αποτύπωνε την τάση αυτή δηλαδή ότι ένας εμπορικός πόλεμος είχε ήδη γίνει αντιληπτός από τους διαχειριστές κεφαλαίων ως το μεγαλύτερο δυνατό κίνδυνο ευκαιρία στην αγορά.

Την Πέμπτη (22/3), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump εξήγγειλε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιων δασμών για τις κινεζικές εξαγωγές, σύμφωνα με το Business Insider

Η Κίνα δεν έχασε χρόνο να ανταποκριθεί, απειλώντας τους ευρείς εμπορικούς περιορισμούς της δικής τους.

Όλο αυτό το διάστημα, οι αγορές σημείωναν πτώση αλλά οι επενδυτές δεν εγκατέλειπαν θέσεις, καθώς ανέμεναν τις εξελίξεις από το μέτωπο του ακήρυκτου εμπορικού πολέμου.  

Αυτός ο τρόπος θα μπορούσε ενδεχομένως να καταλήξει έξυπνα να είναι ο σωστός τρόπος.

«Το ερώτημα για όλους μας είναι: Είναι αυτό το παγόβουνο ή η άκρη του», σημειώνει ο Ethan Harris, επικεφαλής της διεθνούς οικονομικής ανάλυσης. 

«Βλέπουμε τέσσερις λόγους για να ανησυχούμε όλο και περισσότερο για ένα παγόβουνο», σημειώνει. 

Οι 4 λόγοι, απαισιοδοξίας της Bank of America Merill Lynch 

- Οι νέοι δασμοί και τα διάφορα δελτία εμπορικού πολέμου έρχονται με επιταχυνόμενο ρυθμό. 

«Το μελάνι για τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου είχε μόλις στεγνώσει και υπάρχουν ήδη αναφορές στον Τύπο ότι οι δασμοί για εισαγωγές ηλεκτρονικών από την Κίνα έρχονται πολύ σύντομα», που αναφέρθηκαν.

 -Ισχυροί υποστηρικτές του προστατευτισμού χρησιμοποιούν το χρονοδιάγραμμα - ο Harris  αναφέρεται ιδιαίτερα στον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross, διευθυντή του Εθνικού Εμπορικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου Peter Navarro και στον Αντιπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ Robert Lighthizer.

- Κάθε φορά που η αμερικανική κυβέρνηση εξαγγέλλει   οποιοδήποτε άλλο μέτρο, χρησιμοποιεί ένα ολοκαίνουργιο είδος εξουσιοδοτημένης αρχής. 

«Η χρήση της εθνικής ασφάλειας ως δικαιολογία για τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο βήμα επειδή μπορεί να εφαρμοστεί σε οτιδήποτε φαίνεται βλάπτει την οικονομία».

-Τα μέτρα που έχουν εισαχθεί μέχρι τώρα δεν έχουν επηρεάσει αισθητά το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, το οποίο συνεχίζει να μετατοπίζεται προς τα πάνω

«Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει την κλιμάκωση του μεγέθους των στόχων για εμπορικούς περιορισμούς», ανέφερε. 


Πηγή: bankingnews.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text