Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Αλέξης Χαρίτσης: Στροφή στη βιομηχανία, στις εξαγωγές και στην καινοτομία

Αλέξης Χαρίτσης: Στροφή στη βιομηχανία, στις εξαγωγές και στην καινοτομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αλέξης Χαρίτσης: Στροφή στη βιομηχανία, στις εξαγωγές και στην καινοτομία

Τη στροφή στη βιομηχανία σηματοδοτεί το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, που συντονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και πρόκειται να παρουσιαστεί στο Eurogroup του Απριλίου.  

Ο 40χρονος πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ, και φίλος του Αλέξη Τσίπρα από τα φοιτητικά τους χρόνια στο Πολυτεχνείο, έχει την εποπτεία της σύνταξης του οδικού χάρτη της χώρας για το νέο παραγωγικό μοντέλο που θα καθορίσει την πορεία της οικονομίας μετά την έξοδο της από τα μνημόνια.

Ο αναπληρωτής υπουργός που επίσης κρατά τα κλειδιά... του ΕΣΠΑ επιδιώκει και την προσέλκυση επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Δευτέρα, σε κλειστό δείπνο που είχε με CEOs 14 ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων από τον χώρο των κατασκευών, των φαρμακευτικών και συμβουλευτικών εταιρειών, της ενέργειας κ.λπ., παρουσίασε με στοιχεία τις επενδυτικές δυνατότητες της χώρας αυτή την περίοδο που η οικονομία εισέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά.

Τα στελέχη μετέφεραν στον κ. Χαρίτση τη μεταστροφή των επικεφαλής των μητρικών τους εταιρειών, κάνοντάς του γνωστό πως η Ελλάδα μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο των επενδυτικών τους πλάνων. Ο Αλέξης Χαρίτσης με συνέντευξή του στο «Βήμα» αποκαλύπτει τους κύριους άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου, μιλάει για την πορεία του ΕΣΠΑ και περιγράφει τις κινήσεις της ΕΕ απέναντι στους δασμούς του Τραμπ.      

Εχετε την ευθύνη του συντονισμού της σύνταξης της αναπτυξιακού σχεδίου. Ποιοι είναι οι κύριοι άξονές του και ποιους επιχειρηματικούς κλάδους ενισχύει;

«Το αναπτυξιακό σχέδιο είναι ο οδικός χάρτης με τον οποίο θα κινηθεί η χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: παραγωγική ανασυγκρότηση, ενίσχυση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, δημοσιονομική και μακροοικονομική ισορροπία. Παραγωγική ανασυγκρότηση σημαίνει να στηρίξουμε τη βιομηχανία που είχε αφεθεί στην τύχη της πολύ πριν από την έναρξη της κρίσης. Να βελτιώσουμε την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και να αυξήσουμε τις εξαγωγές, να ενσωματώσουμε τις νέες τεχνολογίες στην παραγωγή και να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες της ψηφιοποίησης. Η ενίσχυση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους δεν αποσκοπεί μόνο στη διόρθωση των αδικιών που συσσωρεύθηκαν τα χρόνια της κρίσης. Οι αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας, το αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον σημαντικότερο παραγωγικό συντελεστή που διαθέτει η χώρα - τους υψηλά μορφωμένους και καταρτισμένους ανθρώπους της. Τέλος, η δημοσιονομική και μακροοικονομική ισορροπία διασφαλίζουν την αυτονομία της χώρας. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε λογικές δημοσιονομικού εκτροχιασμού που θα τις (ξανα)πληρώσει ακριβά η κοινωνία στο μέλλον».

Πότε θα ανάψουν το «πράσινο φως» οι Βρυξέλλες και πότε θα καταρτιστεί;

«Το αναπτυξιακό σχέδιο ήδη καταρτίζεται μέσα από μια ανοιχτή και συμμετοχική διαδικασία. Η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης αλλά όλης της κοινωνίας. Σε αυτή ακριβώς την ανάγκη απαντούν τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια. Μια πρώτη εκδοχή του σχεδίου θα παρουσιαστεί στο Eurogroup του Απριλίου, η διαβούλευση ωστόσο για τη συμπλήρωση και την εξειδίκευσή του θα συνεχιστεί.

Πτυχές αυτού του σχεδίου υλοποιούμε ήδη στο υπουργείο Οικονομίας. Ολα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία - παραδοσιακά και νέα - συντονίζονται για την ενίσχυση μιας δυναμικής και καινοτόμου μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη βιομηχανία και στη μεταποίηση αλλά και σε τομείς όπου η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η αγροδιατροφή, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η ενέργεια και η εφοδιαστική αλυσίδα κ.ά.».

Η αγορά ως την πλήρη επαναφορά του τραπεζικού συστήματος έχει ανάγκη από χρηματοδότηση. Και τον ρόλο αυτόν καλείται να παίξει το ΕΣΠΑ. Πόσα κονδύλια από το σύνολό τους έχουν εκταμιευθεί, έχουν πάει σε επιχειρήσεις και άλλους δικαιούχους, και πόσα απομένουν ως τη λήξη της προγραμματικής περιόδου;

«Ο ρόλος του ΕΣΠΑ και των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων δεν είναι να υποκαταστήσουν το τραπεζικό σύστημα αλλά να λειτουργήσουν στρατηγικά, ωθώντας την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, όπως περιέγραψα πριν. Βέβαια τα εργαλεία αυτά είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να κινητοποιήσουν τόσο το τραπεζικό σύστημα όσο και τον ιδιωτικό τομέα, μεγιστοποιώντας το αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Μέχρι στιγμής έχουμε απορροφήσει το 25% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, τη στιγμή που η απορρόφηση στις άλλες χώρες βρίσκεται στο 12%-13% κατά μέσο όρο. Οι εκταμιεύσεις θα καλύψουν όλη την περίοδο μέχρι το 2023, ανάλογα φυσικά και με την πορεία εξέλιξης των επενδυτικών σχεδίων. Δεν περιοριζόμαστε όμως στο ΕΣΠΑ. Από τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έπεσαν στην πραγματική οικονομία το 2017, περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Εχετε γίνει αποδέκτης σκληρής κριτικής από την πλευρά της αντιπολίτευσης, πως επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε προγράμματα τα οποία προκηρύχθηκαν προ διετίας ως σήμερα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Μάλιστα υπάρχουν και συγκεκριμένες επώνυμες μαρτυρίες για το θέμα αυτό. Οπως για τη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους σε νέες αγορές». Τι απαντάτε;   

«Η αντιπολίτευση είναι η τελευταία που δικαιούται να μιλά για καθυστερήσεις. Ακόμη πληρώνουμε επενδυτικά σχέδια προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων που έπρεπε να έχουν εξοφληθεί εδώ και μία δεκαετία. Επιπλέον, εξαιτίας της δικής της κακοδιαχείρισης στο ΕΣΠΑ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε κατ' εξαίρεση στη χώρα μας μια ιδιαίτερα βαριά και γραφειοκρατική διαδικασία στα προγράμματα που δυσκολεύει την υλοποίησή τους. Οι καθυστερήσεις όμως είναι παρελθόν. Ολες οι δράσεις επιχειρηματικότητας πληρώνουν κανονικά, ενώ με τις βελτιώσεις που επιφέραμε στο σύστημα, τα νέα προγράμματα διεκπεραιώνονται σε χρόνο ρεκόρ».

Ενιαία θέση για το θέμα της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ

Ενα από τα τελευταία προβλήματα που ανέκυψαν παγκοσμίως στο εμπόριο είναι η απόφαση του προέδρου Τραμπ για την επιβολή δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο. Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι επιπτώσεις στην εγχώρια βιομηχανία και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση για την απορρόφηση των κραδασμών;

«Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου. Απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο εμπορικών πολέμων που θα αποβεί σε βάρος όλων. Δεν είναι ωστόσο σαφές ακόμη ποιες χώρες στοχεύουν οι συγκεκριμένοι δασμοί.

Από τη δική μας την πλευρά, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και προχωράμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της ελληνικής βιομηχανίας. Ηδη κάναμε παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών Βιομηχανίας της ΕΕ ζητώντας κοινή αποφασιστική στάση». 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαιρέσεων. Εχετε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση;

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση διεκδικεί ως σύνολο την εξαίρεση της από τους δασμούς. Εμείς υποστηρίζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει ενιαία θέση σε τόσο κρίσιμα ζητήματα. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έναντι εμπορικών υπερδυνάμεων όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα».

Στοχευμένη χρηματοδότηση

Ποια είναι τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποιούνται και πώς θα λειτουργούν;

«Ηδη λειτουργούν το Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund) για τη χρηματοδότηση νεοφυών και καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πριν από λίγες ημέρες υπογράψαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τη χρηματοδότηση με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ του νέου Ταμείου Υποδομών, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά τη λειτουργία του και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας που θα στηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα νέα εργαλεία προσφέρουν στοχευμένη χρηματοδότηση και κινητοποιούν πόρους από όλες τις διαθέσιμες πηγές – ΕΣΠΑ, εθνικοί πόροι, κεφάλαια από την ΕΤΕπ και τις ελληνικές τράπεζες αλλά και ιδιώτες επενδυτές».


Πηγή : tovima.gr


25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text