Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | 42,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της «Τιτάν» το 2017

42,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της «Τιτάν» το 2017

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
42,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της «Τιτάν» το 2017

Υποχώρηση της τάξεως του 66,5% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου τσιμέντων «Τιτάν» κατά τη διάρκεια του 2017, καθώς δεν ξεπέρασαν τα 42,7 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 127,4 εκατ. ευρώ το 2016. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στο ότι το 2016 είχαν συμπεριληφθεί, εκτάκτως, 90 εκατ. ευρώ από την αναγνώριση πρόσθετων φορολογικών απαιτήσεων από ζημίες προηγούμενων χρήσεων στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η εικόνα να μην είναι άμεσα συγκρίσιμη. Σε κάθε περίπτωση, αρνητική επίδραση στην κερδοφορία του 2017 διαδραμάτισαν επίσης τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που εφαρμόστηκαν κατά το τέταρτο τρίμηνο σε Ελλάδα και Αίγυπτο, οι αρνητικές συναλλαγματικές ισοτιμίες (κυρίως η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας και η ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου), όπως επίσης και ο τυφώνας «Ιρμα» που έπληξε τη Φλόριντα, όπου έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία ο ελληνικός όμιλος.

Οπως ανέφερε, χθες, η διοίκηση της «Τιτάν», ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρέμεινε σχετικά σταθερός, καθώς ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ (-0,2% έναντι του 2016), ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων υποχώρησαν κατά 1,9% σε 273,4 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2017, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 6,1% σε 361,3 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία μειώθηκε κατά 20% σε 59 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη, πάντως, του τέταρτου τριμήνου ενισχύθηκαν σε 9,6 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά των ΗΠΑ παραμένει η «ατμομηχανή» του ομίλου «Τιτάν». Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 10% σε 873,2 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% του συνολικού τζίρου του ομίλου, ενώ άνοδο της τάξεως του 27,5% σε 185,1 εκατ. ευρώ κατέγραψαν και τα λειτουργικά κέρδη. Σύμφωνα με τη διοίκηση, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ήταν ακόμα υψηλότερα, αν δεν υπήρχε η αρνητική επίδραση από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Για το 2018, η διοίκηση παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη, καθώς η αμερικανική ένωση τσιμεντοβιομηχανιών PCA εκτιμά ότι κατά την πενταετία 2018-2022 η ζήτηση θα εξακολουθήσει να αυξάνεται, δεδομένου ότι ο ελληνικός όμιλος έχει αναπτύξει ισχυρή παρουσία σε επεκτεινόμενες μητροπολιτικές περιοχές. Επιπλέον, θετική επίδραση στον κατασκευαστικό κλάδο εκτιμάται ότι θα έχει βραχυπρόθεσμα και η φορολογική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε στις αρχές του χρόνου. Θετική είναι η εικόνα της ζήτησης και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών του ομίλου να αυξηθεί κατά 10,5% σε 225,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη βελτιώθηκαν κατά 1,2% σε 57 εκατ. ευρώ. Στην Αίγυπτο, η παρουσία της «Τιτάν» επηρεάστηκε αρνητικά από τη μεγάλη υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας το 2016, ενώ και η ζήτηση τσιμέντου μειώθηκε κατά 4,7% σε ετήσια βάση. Ζημίες 9,5 εκατ. ευρώ κατέγραψε και η θυγατρική του ομίλου στη Βραζιλία.

Σταθερά χαμηλή είναι η ζήτηση στην Ελλάδα

Μελανό σημείο για την «Τιτάν» παραμένει η ελληνική αγορά. Οπως ανέφερε η διοίκηση, κατά το 2017 η οικοδομική δραστηριότητα περιορίστηκε περαιτέρω, με την ολοκλήρωση ορισμένων μεγάλων δημόσιων έργων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Παράλληλα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρέμεινε σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, παρά την ανοδική πορεία της ζήτησης από τον τουριστικό κλάδο. Εν ολίγοις, η «Τιτάν» διαψεύδει την εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία αναφέρουν αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του 2017 κατά 8,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 17,7% στην επιφάνεια και κατά 20,1% στον όγκο. Οσον αφορά την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, αυτή κατέγραψε άνοδο κατά 8,7% στον αριθμό των αδειών, κατά 18,2% στην επιφάνεια και κατά 19,4% στον όγκο. Η αντίφαση αυτή επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι εν μέρει η εικόνα της ΕΛΣΤΑΤ είναι παραπλανητική, καθώς αρκετές άδειες αφορούν κυρίως περιφράξεις (λόγω των νέων δασικών χαρτών) και όχι οικοδομές. Ακόμα πιο απαισιόδοξη όμως είναι η πρόβλεψη της διοίκηση της «Τιτάν» για το 2018, καθώς θεωρεί ότι η ζήτηση θα είναι ακόμα χαμηλότερη, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης που παρατηρείται στην εκκίνηση νέων μεγάλων έργων και στο ότι η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, οι εξαγωγές αποτελούν μονόδρομο για την εγχώρια παραγωγή τσιμέντου, όπου όμως η ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων, συμπιέζει το περιθώριο κέρδους. Το 2017, ο όμιλος υλοποίησε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Ελλάδα, κόστους 4 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής υποχώρησε κατά 11% σε 234 εκατ. ευρώ, ενώ στο μισό μειώθηκαν και τα λειτουργικά κέρδη (15 εκατ. ευρώ από 30 εκατ. ευρώ).

Έντυπη
Πηγή: kathimerini.gr


25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text