Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Δεν αποκλείει μείωση αφορολογήτου από το 2019 το ΔΝΤ

Δεν αποκλείει μείωση αφορολογήτου από το 2019 το ΔΝΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δεν αποκλείει μείωση αφορολογήτου από το 2019 το ΔΝΤ

Εναν τόνο σχετικής αισιοδοξίας για την προοπτική συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έδωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Τζέρι Ράις, λέγοντας ότι «η τεχνική δουλειά και οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί και ελπίζουμε σε θετικό αποτέλεσμα».

Την ίδια ώρα, ο κ. Ράις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να απαιτήσει το ΔΝΤ τη μείωση του αφορολογήτου από το 2019, αντί του 2020, που έχει προγραμματιστεί, επιφέροντας έτσι διπλή επιβάρυνση, αφού το 2019 θα μειωθούν και οι παλιές συντάξεις. «Η συζήτηση με τους Ευρωπαίους και τους Ελληνες για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 θα γίνει τους επόμενους μήνες, όπως προβλέπει το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα», είπε, παραπέμποντας στο μνημόνιο, σύμφωνα με οποίο η σχετική απόφαση θα ληφθεί τον Μάιο, έπειτα από πρόταση του ΔΝΤ.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν το περασμένο δεκαπενθήμερο ότι το ΔΝΤ επιμένει στη θέση του για ταυτόχρονη μείωση αφορολογήτου και συντάξεων από το 2019, καθώς –διαφορετικά– δεν θεωρεί εφικτό τον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις αυτές, αφού άλλωστε και στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει διαψευσθεί. Ερωτηθείς σχετικά, μάλιστα, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ταμείο θα προσγειώσει αυτή τη φορά τις εκτιμήσεις του σε ρεαλιστικότερη βάση.

Ο κ. Ράις δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους, λέγοντας ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι άριστες. Ως προς την αξιοπιστία των προβλέψεων του Ταμείου, παρέπεμψε στα προγράμματα Πορτογαλίας, Κύπρου και Ιρλανδίας, τα οποία χαρακτήρισε επιτυχημένα.

Απέφυγε, πάντως, να χαρακτηρίσει επιτυχημένο και το ελληνικό πρόγραμμα, όταν ρωτήθηκε σχετικά. Είπε απλώς ότι η κρίση στην Ελλάδα ήταν άνευ προηγουμένου, ότι οι προσπάθειες που έγιναν αξίζουν επαίνου, ότι σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια».

Σχετικά με την προοπτική συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε ότι «θέλουμε να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα», επαναλαμβάνοντας, πάντως, τις γνωστές δύο προϋποθέσεις γι’ αυτό: πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους και μεταρρυθμίσεις. Και ως προς το χρέος μίλησε για εντατικοποίηση των συζητήσεων, ως προς τις μεταρρυθμίσεις για ανάγκη συνέχισης της σχετικής προσπάθειας, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Δεν θέλησε, εξάλλου, να μιλήσει για ημερομηνίες απόφασης του ΔΝΤ και έδωσε ραντεβού με τους δημοσιογράφους στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου στις 19-22 Απριλίου. Στη σύνοδο αυτή αναμένεται να γίνουν σημαντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και αξιωματούχων της Ευρωζώνης για τη συμμετοχή του Ταμείου, αλλά και την επόμενη μέρα για την Ελλάδα, την ελάφρυνση χρέους, τα δημοσιονομικά μέτρα και το καθεστώς εποπτείας.

Σχετικά με την πρόταση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τη Δευτέρα στο Βερολίνο, για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης των κρατών στις «δύσκολες μέρες», είπε ότι δεν αφορά ένα υποκατάστατο του ESM. O στόχος του είναι να βοηθά τα κράτη να αντιμετωπίζουν την καθοδική πορεία του οικονομικού κύκλου και όχι μια κρίση, όπως ο ESM. Είναι, είπε, η συνεισφορά του Ταμείου στην υπό εξέλιξη συζήτηση για την «αρχιτεκτονική» της Ευρωζώνης.


Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text