Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ μέσω tweet κατά της Amazon

Επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ μέσω tweet κατά της Amazon

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ μέσω tweet κατά της Amazon

Την ώρα που η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση έχουν θορυβηθεί σε μεγάλο βαθμό από το σκάνδαλο διαρροής δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, και η μετοχή της εταιρείας έχει πάρει την κατιούσα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται στην Αmazon. O ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της εταιρείας με γνώμονα τη φορολόγησή της.

Πέραν τούτου, μέσω μηνυμάτων στο Twitter, κατηγορεί την εταιρεία διαδικτυακού λιανεμπορίου ότι πληρώνει πολύ λιγότερους φόρους από όσους της αναλογούν, ότι εκμεταλλεύεται τα αμερικανικά ταχυδρομεία και καταστρέφει τα μικρά καταστήματα και τις οικογενειακές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να επιβιώσουν εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού. Γι’ αυτό και προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να μπορέσει να την ελέγξει.

Πυρά

Πέραν της Amazon, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει το Twitter για να στοχεύσει και κατά άλλων εταιρειών. Μία από αυτές ήταν η Ford, στην οποία επιτέθηκε λόγω των επενδύσεών της σε εργοστάσιο στο Μεξικό και όχι σε αμερικανικό έδαφος, ενώ με το ίδιο σκεπτικό στράφηκε και κατά της GM. Συχνά σχολιάζει αρνητικά τα μικρού μεγέθους iPhone της Apple και τονίζει ότι προτιμά τα κινητά της Samsung με τη μεγαλύτερη οθόνη, ενώ όσον αφορά τη συγχώνευση των αεροπορικών εταιρειών US Airways-American Airlines επισήμανε ότι θα μεταφραστεί σε κακής ποιότητας υπηρεσίες και ακριβά εισιτήρια. Το νέο αεροσκάφος 747 Air Force One της Boeing, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους μελλοντικούς προέδρους των ΗΠΑ, το θεωρεί ακριβό και ζητεί να ακυρωθεί η παραγγελία.

Μετοχές

Οταν έγινε γνωστή η επίθεση Τραμπ κατά της Amazon αργά το απόγευμα της Τετάρτης, η τιμή της μετοχής της εταιρείας έφθανε να χάνει έως και 7,4% και 53 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία. Εν συνεχεία, πάντως, οι απώλειες περιορίστηκαν στο 4,4%. Οπως αναφέρουν πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Τραμπ έχει θέσει στο επίκεντρο της κριτικής του τον Τζεφ Μπέζος, τον ιδιοκτήτη και ιδρυτή της Amazon, από την περίοδο της προεκλογικής του εκστρατείας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.nydailynews.com, οι σύμβουλοί του επισημαίνουν ότι είναι εσφαλμένες οι εντυπώσεις του, για παράδειγμα, για τον αντίκτυπο των ενεργειών της Amazon στις οικονομικές επιδόσεις των αμερικανικών ταχυδρομείων.

«Προσπαθούμε να του εξηγήσουμε ότι τα ταχυδρομεία στην πραγματικότητα κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια από την Amazon», ανέφεραν ανώνυμες πηγές στον ιστότοπο Αxios.

Kατά την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, δεν έχει συζητηθεί η λήψη συγκεκριμένων μέτρων εις βάρος της Amazon. «Πολλές φορές ο πρόεδρος έχει διαμηνύσει ότι θέλει να υπάρχουν δίκαιοι κανόνες στην αγορά, για να ανταγωνίζονται οι επιχειρήσεις μεταξύ τους, και το ίδιο ισχύει και για την Αmazon – δεν υπάρχει κάποια προσωπική κόντρα με την εταιρεία». Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο ιστότoπος www.usatoday.com, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επισημαίνει ότι ο Λευκός Οίκος τάσσεται υπέρ ενός φόρου για τις συναλλαγές στο Διαδίκτυο. Εν τω μεταξύ, πολλά μέλη του Κογκρέσου έχουν αποπειραθεί να υποχρεώσουν όλες τις ηλεκτρονικές εταιρείες να πληρώνουν φόρους κατανάλωσης στις αμερικανικές πολιτείες. Η Amazon το κάνει ήδη, αν και όταν ξεκίνησε, δεν το έπραττε. Οταν πρωτοεμφανίστηκε ως ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, στη δεκαετία του 1990, βασίστηκε σε μια απαρχαιωμένη νομοθεσία, η οποία αφορούσε όσους πουλούσαν προϊόντα βάσει καταλόγου. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διατηρήσει χαμηλά τις τιμές της.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text