Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Σκοπιανό: Νέα συνάντηση για το όνομα

Σκοπιανό: Νέα συνάντηση για το όνομα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σκοπιανό: Νέα συνάντηση για το όνομα

Του Βασίλη Νέδου.

Στη νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου στα Σκόπια, θα κριθεί η τελική τύχη των υφιστάμενων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την ΠΓΔΜ για τη χρονίζουσα ονοματολογική διαφορά. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το «Gorna Makedonija» είναι το κύριο όνομα που παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, βάσει του οποίου εξελίσσονται και όλες οι παράπλευρες, συνδεδεμένες συζητήσεις για τα παράγωγα. Oπως φαίνεται, η ελληνική πλευρά κινείται με άξονα δύο κεντρικά σενάρια. Το πρώτο, το οποίο προκύπτει και από τις δημόσιες δηλώσεις, είναι εκείνο της άμεσης, πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, αλλαγής του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Το δεύτερο σενάριο είναι εκείνο μιας διεθνούς συμφωνίας την οποία θα πρέπει να συνομολογήσει η ΠΓΔΜ και να την καταθέσει ενώπιον όλων των διεθνών οργανισμών (ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και, φυσικά, ΟΗΕ). Μέσω αυτού του νομικού κειμένου η γειτονική χώρα ουσιαστικά θα δεσμεύεται να προχωρήσει σε εκείνες τις αλλαγές που είναι απαραίτητες προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι της οριστικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται, βεβαίως, και η χρήση έναντι όλων (erga omnes), στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Μετά και τις τελευταίες, πυκνές εξελίξεις στο Μακεδονικό, ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε χθες τους πρώτους πολιτικούς αρχηγούς, το πρωί τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και το απόγευμα τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Αύριο θα ενημερώσει την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Ο κ. Κοτζιάς θα ενημερώσει και τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο.

Χθες, ο κ. Θεοδωράκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, είπε ότι υπήρξε μια αναλυτική ενημέρωση εκ μέρους του κ. Κοτζιά. Ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τη λύση ή όχι του προβλήματος», ενώ πρόσθεσε πως στη συζήτησή του με τον κ. Κοτζιά ετέθη επί τάπητος και το ζήτημα των ελληνοτουρκικών, με βασική αιχμή, όπως ήταν αναμενόμενο, τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Στη χθεσινή συνάντηση ήταν επίσης παρόντες, εκ μέρους του Ποταμιού, ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Κακλίκης και ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας.

«Θετικές εξελίξεις»

Ατμόσφαιρα αισιοδοξίας για τις συνομιλίες εξέπεμψε χθες και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, εκτιμώντας ότι ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων των δύο υπουργών Εξωτερικών στη Βιέννη ήταν θετικός. «Γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες και είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στις συνομιλίες», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ζάεφ έπειτα από τη συνάντησή του με τον κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος τον ενημέρωσε διεξοδικά. «Η “υπό όρους” πρόοδος στις συνομιλίες σημαίνει ότι, και σε εκείνα τα θέματα στα οποία έχουν γίνει βήματα, θα υπάρχει συμφωνία όταν θα έχουμε κατάληξη σε όλα τα θέματα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα, με έναν πραγματικά ανοικτό φιλικό τρόπο, οι δύο υπουργοί να συνομιλήσουν ελεύθερα για κάθε παράμετρο του θέματος, ώστε να βρεθεί τελικά λύση στο πρόβλημα του ονόματος», υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προανήγγειλε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα ίσως αναλάβει πρωτοβουλία να συναντηθεί ξανά με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας του, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την ονοματολογική διαφορά Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text