Αρχική | Οικονομία | Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της αγοράς ακινήτων του 2017

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της αγοράς ακινήτων του 2017

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της αγοράς ακινήτων του 2017

Σε αγορά πολλών ταχυτήτων εξελίσσεται πλέον η κτηματαγορά, καθώς το 2017 σηματοδότησε την ανάκαμψη ορισμένων τομέων, τη σταθεροποίηση κάποιων άλλων, αλλά και τη συνεχιζόμενη πτώση των υπολοίπων.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, αν δεν υπήρχε ο παράγων των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων θα ήταν σαφώς ταχύτερη και θα αφορούσε περισσότερες κατηγορίες ακινήτων, καθώς θα αυξανόταν σημαντικά και η ρευστότητα, μέσω νέων χορηγήσεων, που προς το παρόν παραμένουν περιορισμένες.

Οπως τονίζει ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΕΛΙΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής), συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τα ετήσια συνέδρια του ινστιτούτου σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Αθήνα, αυξήσεις τιμών εντοπίζονται πλέον σε καταστήματα τα οποία βρίσκονται σε δρόμους με διαχρονική εμπορικότητα, σε γραφεία υψηλών προδιαγραφών με πιστοποίηση πράσινου κτιρίου, σε διαμερίσματα και κατοικίες που ζητούνται για βραχυχρόνια μίσθωση, σε κάποια ακίνητα που πωλούνται σε πολίτες εκτός Ε.Ε. οι οποίοι αναζητούν τη λήψη άδειας παραμονής (μέσω του προγράμματος της «χρυσής βίζας»), σε σύγχρονα κτίρια logistics, όπως επίσης και σε ξενοδοχειακά ακίνητα που βρίσκονται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, επομένως εξασφαλίζουν και υψηλές πληρότητες.

Στον αντίποδα, πτωτικά κινούνται περιοχές με υπερβάλλουσα προσφορά διαμερισμάτων μεγάλης επιφάνειας (π.χ. βόρεια προάστια), με φθίνοντα πληθυσμό. Το ίδιο ισχύει και για τα νεότερης ηλικίας ακίνητα (π.χ. δεκαετίας), αρκετά εκ των οποίων δεν έχουν καν κατοικηθεί ακόμα. Το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές με μεγάλο απόθεμα απούλητων νεόδμητων κατοικιών. Πτώση εξακολουθούν επίσης να καταγράφουν και τα καταστήματα που βρίσκονται σε δευτερεύοντες οδικούς άξονες, τα γραφεία που βρίσκονται σε περιοχές που συγκεντρώνουν υψηλό απόθεμα χαμηλής ποιότητας οριζόντιων ιδιοκτησιών ή όπου κλείνουν επιχειρήσεις, αλλά και σε βιομηχανικές περιοχές όπου ενισχύεται η αποβιομηχανοποίηση.

Ενοίκια

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, και στην περίπτωση αυτή διακρίνονται αρκετές διαφοροποιήσεις στην αγορά. Κατ’ αρχάς, όπως σημειώνει ο κ. Χαραλαμπόπουλος, «έχουμε άνοδο στα πολύ ποιοτικά γραφεία στην Αθήνα (που όμως είναι λιγοστά), στα καταστήματα που βρίσκονται σε πολύ κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, αλλά και στα διαμερίσματα και στις κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές (π.χ. ιστορικό κέντρο) με ζήτηση από το εξωτερικό για βραχυχρόνια μίσθωσης μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb».

Παράλληλα, σταθεροποίηση ή πτώση καταγράφεται στις τιμές των ενοικίων στις λοιπές κατηγορίες διαμερισμάτων, στα καταστήματα που βρίσκονται σε δευτερεύοντες οδικούς άξονες, στα γραφεία παλαιού τύπου (π.χ. γραφεία σε παλιές πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας μένουν στα «αζήτητα»).

Σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς ακινήτων, τα κόκκινα δάνεια και ο γενικότερος χειρισμός τους έρχονται και αυτά να ενισχύσουν την προσφορά, σε μια περίοδο που η ζήτηση παραμένει υποτονική, ως αποτέλεσμα της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, της υψηλής ανεργίας, της μεγάλης φορολογίας, αλλά και στο χαμηλό επίπεδο των μισθολογικών απολαβών των ήδη εργαζομένων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι κατά το 2017, στο σύνολο της χώρας, ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων κινήθηκε σε πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο, πλησιάζοντας τα επίπεδα ακινησίας της αγοράς.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text