Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Υψηλή ανάπτυξη στην Κύπρο το 2018-2019 αναμένει το ΔΝΤ

Υψηλή ανάπτυξη στην Κύπρο το 2018-2019 αναμένει το ΔΝΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υψηλή ανάπτυξη στην Κύπρο το 2018-2019 αναμένει το ΔΝΤ

Ευοίωνη είναι, σε γενικές γραμμές, η εικόνα της κυπριακής οικονομίας, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται, την ανεργία να υποχωρεί και τη δημοσιονομική κατάσταση να βελτιώνεται. Ανησυχία εξακολουθεί, όμως, να εμπνέει η υπερχρέωση του ιδιωτικού τομέα και ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στις διαπιστώσεις αυτές καταλήγει το ΔΝΤ και καλεί την κυπριακή ηγεσία να μεριμνήσει, λαμβάνοντας μέτρα για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων. Στη δεύτερη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση του κυπριακού μνημονίου, το Ταμείο προεξοφλεί ότι θα συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, με το κυπριακό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4% με 4,5% τη διετία 2018-2019.

Οπως επισημαίνει το Ταμείο, κύριοι μοχλοί αυτών των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην Κύπρο είναι τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από ξένα κεφάλαια, ο τουρισμός, αλλά και ο τομέας των υπηρεσιών. Εκτιμά ωστόσο ότι, εξαιτίας της μεγάλης εγχώριας ζήτησης, ιδιαιτέρως για κατασκευαστικά υλικά, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, γύρω στο 6% με 7%, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων θα επιβραδυνθεί μεσοπρόθεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2,5%. Εν τω μεταξύ, η οικονομική δραστηριότητα θα έχει ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα, ενώ η Κύπρος θα εξακολουθήσει να δανείζεται από τις αγορές με σχετικά ευνοϊκούς όρους. Προκειμένου, όμως, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, το Ταμείο καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να τροποποιήσει το νομικό πλαίσιο για τις πτωχεύσεις και τους πλειστηριασμούς, ώστε να εξωθήσει τους δανειολήπτες να έρθουν σε αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των χρεών τους. Συνιστά, επίσης, στοχευμένη φορολογική ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων δανειοληπτών, ώστε να διευκολυνθούν στην αποπληρωμή των δανείων τους. Σε ό,τι αφορά την πώληση των κόκκινων δανείων σε άλλους φορείς, το Ταμείο συνιστά να συνεχιστεί, ενώ παράλληλα εκφράζει ικανοποίηση για την επιλογή της Κύπρου να αναζητήσει στρατηγικούς επενδυτές για την Κυπριακή Συνεταιριστική Τράπεζα.

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποφύγει δαπάνες που μπορούν να επιβαρύνουν εκ νέου τη δημοσιονομική κατάσταση και να μεριμνήσει για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για να απορροφήσει εύκολα μελλοντικά πλήγματα. Θεωρεί αναγκαία τη θέσπιση μηχανισμού που θα διατηρεί υπό έλεγχο τους μισθούς στον δημόσιο τομέα αλλά και το κόστος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και υπογραμμίζει την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επενδυτικό περιβάλλον. Ειδικότερα, ζητεί να υπάρξει πρόβλεψη για την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης επενδύσεων και την κατάργηση των κινήτρων για κατασκευές, ώστε να στραφούν τα επενδυτικά κεφάλαια σε καινοτόμους τομείς και να διαφοροποιηθούν η κυπριακή οικονομία και οι πηγές ανάπτυξής της.


Πηγή: kathimerini.gr


25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text