Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Δασμούς σε 128 προϊόντα από τις ΗΠΑ επέβαλε η Κίνα

Δασμούς σε 128 προϊόντα από τις ΗΠΑ επέβαλε η Κίνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δασμούς σε 128 προϊόντα από τις ΗΠΑ επέβαλε η Κίνα

Σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ προχώρησε η Κίνα, με την επιβολή δασμών από 15% έως 25% στις εισαγωγές 128 αμερικανικών προϊόντων, συνολικής αξίας 3 δισ. δολαρίων, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια που είχε ανακοινώσει το Πεκίνο πριν από δύο εβδομάδες. Στη λίστα περιλαμβάνονται οι ξηροί καρποί, το κρασί, το χοιρινό κρέας και οι ράβδοι χάλυβα. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα και να αντισταθμίσει τις απώλειες από τους δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, αντίστοιχα, των ΗΠΑ, που ισχύουν από τις 23 Μαρτίου. Μετά το άνοιγμα της Wall Street, όπου σημειώθηκαν μεγάλες απώλειες τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την Κίνα για στρέβλωση των αγορών και στοχοποίηση αμερικανικών προϊόντων που εξάγονται με δίκαιους όρους.

«Οι επιδοτήσεις από το κράτος και η πλεονάζουσα παραγωγή είναι η ρίζα της κρίσης στον χάλυβα», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Λίντσεϊ Γουόλτερς. Παρότι ήταν προβλέψιμη η αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Το υπουργείο Εμπορίου δεν αναφέρθηκε στο τελευταίο διάταγμα του Αμερικανού προέδρου, που δίνει το πράσινο φως για την επιβολή δασμών σε εισαγωγές προϊόντων έως και 60 δισ. δολαρίων από την Κίνα. Η Κίνα, παράλληλα, δεν χρησιμοποιεί ακόμα το πιο δυνατό χαρτί της, που είναι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο θα είναι αρκετά επιζήμιο για τους Αμερικανούς αγρότες. Οι εξαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ στην Κίνα διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 14 δισ. δολάρια.

Η Κίνα περιμένει ότι με την εφαρμογή δασμών σε 128 αμερικανικά προϊόντα η Ουάσιγκτον θα πεισθεί ότι οι οικονομικές διαφορές μεταξύ κρατών λύνονται με τον διάλογο και όχι με την κήρυξη εμπορικού πολέμου. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστούν δασμοί 15% στις εισαγωγές 120 προϊόντων από τις ΗΠΑ συνολικής αξίας 977 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων και αποξηραμένων φρούτων, του κρασιού και των ράβδων χάλυβα. Αφού αξιολογηθούν οι επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, η Κίνα θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση. Δηλαδή σκοπεύει να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές οκτώ αμερικανικών προϊόντων, συνολικής αξίας 1,992 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χοιρινού κρέατος.

«Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα ανακαλέσουν αυτά τα μέτρα που παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) το συντομότερο δυνατό», τονίζει το υπουργείο Εμπορίου, αφήνοντας ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον. «Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και η συνεργασία μεταξύ τους είναι απαραίτητη. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να προχωρήσουν σε συζητήσεις για να βρουν λύση στα προβλήματα που τις απασχολούν». Πριν από μία εβδομάδα, ο Λίου Χε, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Κινέζου προέδρου, ζήτησε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν οι δύο χώρες να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα στις μεταξύ τους οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Η Κίνα και η Ε.Ε., η οποία επίσης έχει μπει στο στόχαστρο του κ. Τραμπ, μαζί με άλλες χώρες που έχουν εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ, έχουν τονίσει ότι δεν επιθυμούν τριβές με τις ΗΠΑ, αλλά θα αναγκαστούν να προχωρήσουν στην αντεπίθεση αν χρειαστεί αναγκαίο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εξαιρέσει τις περισσότερες χώρες από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αλλά όχι την Κίνα. Στόχος του είναι να περιορίσει το εμπορικό έλλειμμα που διατηρούν οι ΗΠΑ με την Κίνα κατά 100 δισ. δολάρια. Πέρυσι, το εμπορικό έλλειμμα έφθασε στα 375 δισ. δολαρίων, γεγονός που, κατά τον Τραμπ, πλήττει τα συμφέροντα της αμερικανικής οικονομίας γενικά και ειδικά των Αμερικανών εργαζομένων.


Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text