Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Ελάφρυνση χρέους με ρήτρα ανάπτυξης προτείνουν ESM, Γαλλία

Ελάφρυνση χρέους με ρήτρα ανάπτυξης προτείνουν ESM, Γαλλία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ελάφρυνση χρέους με ρήτρα ανάπτυξης προτείνουν ESM, Γαλλία

Τον περιορισμό των αποπληρωμών δανείων της Ελλάδας, εάν ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρήσει κάτω από ένα όριο, προτείνουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η Γαλλία, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Επίσης, προτείνουν επέκταση της διάρκειας των δανείων και παράταση της περιόδου χάριτος στις πληρωμές τόκων. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, πρόκειται για πρώτες σκέψεις που αποτυπώθηκαν σε έγγραφο από ομάδα εργασίας, στις 27 Φεβρουαρίου.

Τα μέτρα θα εφαρμοσθούν εν μέρει μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος και θα υπάρχει δέσμευση για περαιτέρω ελάφρυνση, η οποία θα τεθεί αργότερα σε ισχύ.

Η Γαλλία προτείνει να μειωθούν οι υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους αν η ανάπτυξη (μέσος όρος 5ετίας) είναι χαμηλότερη από το 3,4%, ενώ αν μειωθεί κάτω από το 2,8%, τότε θα πρέπει να εξαιρεθεί από την αποπληρωμή δανείων. Εάν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος του 3,4%, τότε θα απαιτείται κανονική αποπληρωμή των δανείων.

Ο ESM προτείνει να μετρείται η ετήσια ανάπτυξη και να καθοριστούν αποπληρωμές στο 1,5% του ΑΕΠ, αν η ανάπτυξη πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο έναν χρόνο, για παράδειγμα κάτω από το 3,25%.

Πέρα από τη σύνδεση με το ΑΕΠ, η Handelsblatt αναφέρει ότι ο ESM και η Γαλλία προτείνουν την επέκταση των δανείων και του ανώτατου ορίου επιτοκίου. Σύμφωνα με την πρόταση του ESM, η διάρκεια του 2ου δανείου μπορεί να παραταθεί κατά μέσον όρο 7 χρόνια, ενώ τόκοι ύψους 13 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να μεταφερθούν χρονικά για 5 χρόνια.

Η γαλλική πρόταση είναι πιο γενναιόδωρη, αναφέρει η εφημερίδα, κάνοντας λόγο για χρηματοδότηση του πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος με 25 δισ. ευρώ για τη χρονική επέκταση των λήξεων κατά 12 έτη. Επιπλέον προβλέπει να τεθεί πλαφόν 2% στα επιτόκια των δανείων διάσωσης της Αθήνας, κάτι που θα αντιστοιχούσε σε ελάφρυνση ύψους 18 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, και οι δύο προτάσεις είναι αμφιλεγόμενες. Κάποιες χώρες της Ευρωζώνης ζητούν η ελάφρυνση του χρέους να συνδέεται όχι μόνο με την ανάπτυξη αλλά και με τις μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, ο μηχανισμός πρέπει να απενεργοποιείται σε ακραίες περιπτώσεις. Οταν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε την ελάφρυνση του χρέους τα τελευταία χρόνια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιδρούσε πεισματικά, τονίζει η εφημερίδα. Η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της, ήταν η τυποποιημένη απάντηση του πρώην ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών.

«Αλλά τώρα η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι η στάση αυτή του Βερολίνου θα τελειώσει», υποστηρίζει η Handelsblatt.

Στα τέλη Απριλίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα, κατά την άτυπη συνάντησή τους στη Σόφια. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Oλαφ Σολτς θα πρέπει να είναι περισσότερο πρόθυμος να συμβιβαστεί από τον προκάτοχό του. Οχι μόνο οι πολιτικοί της Ε.Ε. αλλά και οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες το αναμένουν, καταλήγει η Handelsblatt.

Έντυπη
Πηγή: kathimerini.gr


25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text