Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Κίνα θα απαντήσει σε νέους δασμούς από τις ΗΠΑ

Η Κίνα θα απαντήσει σε νέους δασμούς από τις ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Κίνα θα απαντήσει σε νέους δασμούς από τις ΗΠΑ

Μία μέρα μετά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές 128 αμερικανικών προϊόντων, η Κίνα, μέσω των δηλώσεων του πρέσβη της στις ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να απαντήσει με εξίσου σκληρά μέτρα σε νέους δασμούς που μπορεί να επιβάλει ο Λευκός Οίκος. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις αναμένουν με αγωνία τη λίστα των κινεζικών προϊόντων που θα υπάγονται σε νέους δασμούς από τις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα παροτρύνει τις ΗΠΑ να συζητήσουν τις εμπορικές διαφορές τους, αλλά τονίζει ότι δεν μπορεί να μείνει άπραγη όσο η Ουάσιγκτον εφαρμόζει μέτρα προστατευτισμού εις βάρος της.

Εκτός των δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, που έθεσε σε εφαρμογή ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υπογράψει διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο σε πρόσθετους δασμούς εις βάρος εισαγωγών από την Κίνα, έως και 60 δισ. δολαρίων, επειδή θεωρεί ότι το Πεκίνο παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο αγγλόφωνο ειδησεογραφικό κανάλι CGTN, ο Κινέζος πρέσβης Κιου Τινγκάι πέρασε στην αντεπίθεση, τονίζοντας πως η Κίνα θα απαντήσει με ανάλογη βαρύτητα σε νέους δασμούς από τις ΗΠΑ, τους οποίους απειλούν ότι θα επιβάλουν λόγω της «υποτιθέμενης παραβίασης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας» που φέρεται πως διαπράττει εις βάρος των αμερικανικών επιχειρήσεων. Οι δασμοί της Κίνας στις εισαγωγές 128 αμερικανικών προϊόντων, συνολικής αξίας 3 δισ. δολαρίων, είναι μόνον η αντίδραση στους δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Αν ο κ. Τραμπ επιβάλει νέους δασμούς, τότε θα κλιμακωθεί η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, ζημιώνοντας και τις δύο αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο. Κατά καιρούς, οι αμερικανικές εταιρείες έχουν ισχυριστεί ότι η Κίνα χρησιμοποιεί διάφορους τρόπους για να τις αναγκάσει να μεταφέρουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στη χώρα για να μπορέσουν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα εκεί. Υπάρχουν, επίσης, υποψίες για απόπειρες κλοπής των εμπορικών μυστικών των ΗΠΑ.

Έντυπη
Πηγή: kathimerini.gr


25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text