Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Ενα στα τρία αθηναϊκά περίπτερα καταργείται άμεσα

Ενα στα τρία αθηναϊκά περίπτερα καταργείται άμεσα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενα στα τρία αθηναϊκά περίπτερα καταργείται άμεσα

Στην κατάργηση των θέσεων 323 περιπτέρων στην Αθήνα προχώρησε ο δήμος, σε μια προσπάθεια να απελευθερωθούν τα πεζοδρόμια και να τεθεί υπό έλεγχο η λειτουργία των περιπτέρων - σούπερ μάρκετ. Στόχος του δήμου είναι να περιοριστεί ο χώρος που καταλαμβάνουν αυθαίρετα τα περίπτερα, ειδικά στο κέντρο της πόλης σε πολυσύχναστες και τουριστικές περιοχές όπως το Σύνταγμα.

Από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τη νέα κανονιστική απόφαση του Δήμου Αθηναίων, η οποία ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο για τον δημόσιο χώρο, σε ό,τι αφορά τα περίπτερα επιτρέπεται η τοποθέτηση σε εξωτερικό χώρο μόνο ενός ψυγείου πώλησης παγωτών, ενός ψυγείου αναψυκτικών και ροφημάτων και δύο σταντ πώλησης εντύπων. Παράλληλα, για τα περίπτερα τα οποία βρίσκονται μπροστά σε κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα ή μνημεία ή ιδιαίτερου κάλλους, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης της οικείας δημοτικής κοινότητας, δεν παραχωρείται καθόλου κοινόχρηστος χώρος.

Το 2011, τα περίπτερα στην Αθήνα ως προβλεπόμενες νόμιμες θέσεις αλλά και ως κατασκευές πάνω στα πεζοδρόμια ήταν συνολικά 931.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει ήδη στην απομάκρυνση 331 παλιών περιπτέρων, τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους και απέμεναν μόνο τα κουφάρια τους σε διάφορα σημεία της πόλης. Ωστόσο, τώρα μειώνει σημαντικά και τις θέσεις οι οποίες προβλέπονταν από τη νομοθεσία, διατηρώντας μόνο 104 θέσεις από τις συνολικά 473 που έχουν περιέλθει στην κυριότητά του.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το 30% αυτών των θέσεων περιπτέρων θα διατεθεί σε δικαιούχους (ανάπηρους, πολύτεκνους κ.λπ. όπως προβλέπει ο νόμος), ενώ το υπόλοιπο 70% θα δημοπρατηθεί από τον Δήμο Αθηναίων.

Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, «η οριστική κατάργηση του ενός τρίτου των θέσεων εγκαταλελειμμένων περιπτέρων στην Αθήνα απελευθερώνει χώρο για τους πεζούς και βοηθά σημαντικά στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου της Αθήνας».

Συγκεκριμένα, στην 1η δημοτική κοινότητα καταργούνται 123 θέσεις περιπτέρων, στη 2η δημοτική κοινότητα 43, στην 3η δημοτική κοινότητα 8, στην 4η δημοτική κοινότητα 21, στην 5η δημοτική κοινότητα 22, στην 6η δημοτική κοινότητα 62, ενώ στην 7η δημοτική κοινότητα καταργούνται 39 θέσεις.


Πηγή: kathimerini.gr


25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text