Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ανεβάζει ταχύτητα η «Ικτίνος» για την επένδυση στην Κρήτη

Ανεβάζει ταχύτητα η «Ικτίνος» για την επένδυση στην Κρήτη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανεβάζει ταχύτητα η «Ικτίνος» για την επένδυση στην Κρήτη

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 150 εκατ. ευρώ, στη Σητεία της Κρήτης από την «Ικτίνος Ελλάς», καθώς η εισηγμένη εταιρεία μαρμάρων ολοκλήρωσε, όπως προβλεπόταν, την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού 79,65%, που κατείχε η Dolphin CI Thirteen Ltd. στην κυπριακή εταιρεία Latirus Ltd., η οποία είναι και η ιδιοκτήτρια της έκτασης των 2.800 στρεμμάτων. Με τον τρόπο αυτό, η «Ικτίνος» είναι πλέον κάτοχος του 100% της εταιρείας και συνεπώς και του ακινήτου, δαπανώντας για τον σκοπό αυτό συνολικά 14 εκατ. ευρώ (1,4 εκατ. ευρώ είχαν καταβληθεί στις 18 Ιανουαρίου).

Πλέον η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτών για την ανάπτυξη του ακινήτου, αρχή γενομένης από το ξενοδοχειακό συγκρότημα, για το οποίο, όπως τονίζεται σχετικά, «θα αναζητηθεί μεγάλη επενδυτική τουριστική-ξενοδοχειακή αλυσίδα, προκειμένου να το αναπτύξει και το εκμεταλλευθεί, με ή χωρίς τη δική μας συμμετοχή». Υπενθυμίζεται ότι η έκταση βρίσκεται στον όρμο Φανερωμένης της Κοινότητας Σκοπής στη Σητεία. Εκτός από ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων, η επένδυση προβλέπει την ανάπτυξη δύο οικιστικών περιοχών (ΠΕΡΠΟ), όπου θα ανεγερθούν περίπου 300 εξοχικές κατοικίες (μεζονέτες), συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 200 ατόμων, κέντρο θαλασσοθεραπείας και μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού 85 σκαφών. Στη δεύτερη φάση του έργου προβλέπεται η κατασκευή γηπέδου γκολφ 18 οπών και ενός ακόμα τουριστικού οικισμού 500 κατοικιών.

Ξεκινούν τα έργα

Μέχρι να βρεθούν ενδιαφερόμενοι επενδυτές (κάτι που δεν προβλέπεται να αποτελέσει πρόβλημα, με δεδομένη την άνοδο του τουρισμού τα τελευταία χρόνια), η διοίκηση της εταιρείας θα αναπτύξει άμεσα τα έργα υποδομής της οικιστικής ζώνης (ΠΕΡΠΟ) στον Ορμο Φανερωμένης (π.χ. δρόμους, δίκτυα κτλ.), προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανέγερση εξοχικών κατοικιών και κοινόχρηστων λειτουργιών. Υπενθυμίζεται ότι η «Ικτίνος» επιχειρεί να αναπτύξει τη συγκεκριμένη περιοχή στην Κρήτη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν και την απέκτησε εξαγοράζοντας το 77,99% της εταιρείας «Tσιμεντοβιομηχανία Kρήτης Α.Ε.», η οποία ήταν και η ιδιοκτήτρια του ακινήτου. Σήμερα, η επένδυση είναι αδειοδοτημένη κι έτοιμη για κατασκευή, έπειτα από 10 και πλέον χρόνια προσπάθειας για τη λήψη των σχετικών αδειών (είχε μεσολαβήσει και μία περίοδος ανάσχεσης της σχετικής προσπάθειας).

Σημειώνεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα με τους όρους δόμησης της έκτασης έχει εγκριθεί ήδη από το 2016. Ενδεικτικό των καθυστερήσεων σε ένα ακόμα σημαντικό επενδυτικό έργο είναι ότι πριν από σχεδόν 11 χρόνια, τον Μάρτιο του 2007, η διοίκηση της «Ικτίνος» ανέφερε ότι είχε εγκριθεί η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το γενικό πολεοδομικό σχέδιο και ξεκινούσε η διαδικασία της ιδιωτικής πολεοδόμησης. Η τελευταία χρειάστηκε μόλις οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί...

Από την πλευρά της, με την πώληση του μεριδίου της στην εν λόγω εταιρεία, η Dolphin συνεχίζει τη διαδικασία αποεπένδυσης από σειρά επενδυτικών έργων στα οποία είχε συμμετοχή τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να επικεντρωθεί σε εκείνα που έχουν προκριθεί ως άμεσου στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως η ανάπτυξη έκτασης στο Πόρτο Χέλι. Στη Latirus, η Dolphin είχε τοποθετηθεί το 2006.

Έντυπη
Πηγή: kathimerini.gr


25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text