Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ο χαμηλός πληθωρισμός δίνει χρόνο στην ΕΚΤ

Ο χαμηλός πληθωρισμός δίνει χρόνο στην ΕΚΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο χαμηλός πληθωρισμός δίνει χρόνο στην ΕΚΤ

Του Florian Hense.

Η ενίσχυση της ζήτησης στην Ευρωζώνη είναι υψηλότερη από τη μακροπρόθεσμη τάση, αλλά εξακολουθεί να μεταφράζεται σε πολύ αργό ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού. Ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,4% τον Μάρτιο, από 1,1% τον Φεβρουάριο, ο δομικός πληθωρισμός (δεν υπολογίζεται η επίπτωση των ευμετάβλητων τιμών των επεξεργασμένων τροφίμων και ενέργειας), όπου αποτυπώνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια οι υποβόσκουσες πληθωριστικές πιέσεις και οι αργοκίνητες τάσεις, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 1%.

O πληθωρισμός δεν έχει δείξει ακόμη πειστικά πως κινείται ανοδικά προς τον στόχο της ΕΚΤ τού «κάτω, αλλά κοντά στο 2%». Συνεπώς η ΕΚΤ μπορεί να ακολουθήσει σταδιακή προσέγγιση, να διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων μέχρι το τέλος του έτους και να περιμένει μέχρι το καλοκαίρι του 2019 προτού αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού. Για την αργή άνοδο των τιμών ευθύνεται μεταξύ άλλων η λιγότερο ισχυρή αντίδραση του πληθωρισμού στην ύπαρξη «κρυφής» ανεργίας (σ.σ.: δηλαδή στον αριθμό εργαζομένων που δουλεύουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης ενώ θα επιθυμούσαν πλήρη απασχόληση και στον αριθμό ανθρώπων που έχουν βγει εκτός αγοράς εργασίας και έχουν πάψει να αναζητούν εργασία ενώ θα επιθυμούσαν να δουλέψουν αν ήταν καλύτερη η κατάσταση) και στην αβεβαιότητα που υπάρχει για το πραγματικό μέγεθος της «κρυφής» ανεργίας. Τους επόμενους μήνες θα πρέπει κανείς να επικεντρώσει την προσοχή του σε δύο παράγοντες: πρώτον, στον ρυθμό αύξησης των μισθών. Δεύτερον, στον βαθμό κατά τον οποίον η αύξηση των μισθών μετατρέπεται σε άνοδο των τιμών. Οι μισθοί στην Ευρωζώνη ακολουθούν αυξητική τάση, είχαν αυξηθεί κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και έφτασαν να έχουν ενισχυθεί κατά 1,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Η παραγωγικότητα έχει επίσης ενισχυθεί αντισταθμίζοντας τον ισχυρότερο ρυθμό αύξησης των μισθών, οπότε το κόστος ανά μονάδα εργασίας αυξήθηκε γύρω στο 0,6% με 0,9% το 2017. Μεσοπρόθεσμα προβλέπουμε πως ο ρυθμός αύξησης των μισθών θα διαμορφωθεί υψηλότερα από τον ρυθμό ενίσχυσης της παραγωγικότητας και του κόστους ανά μονάδα εργασίας. Περιμένουμε πως η ΕΚΤ θα προσαρμόσει σταδιακά και με πολύ μικρά βήματα την ενημέρωση που παρέχει στους επενδυτές και τη νομισματική της πολιτική. Αν παραμείνουν στη σημερινή τροχιά ο ρυθμός ανάπτυξης και ο πληθωρισμός, είναι πολύ πιθανό πως η ΕΚΤ θα συνδέσει πιο στενά την ενημέρωση για τα επιτόκια δανεισμού με την προοπτική του πληθωρισμού. Από τον Οκτώβριο του 2018 θα μειώσει το ύψος των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων στα 15 δισ. ευρώ τον μήνα από 30 δισ. ευρώ σήμερα και θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα στο τέλος του έτους.

Περιμένουμε πως η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, κατά 25 μονάδες βάσης, θα σημειωθεί τον Ιούνιο του 2019 και η δεύτερη τον Δεκέμβριο του 2019. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τρεις παρόμοιες αυξήσεις στη διάρκεια του 2020. Αν, όμως, δεν αυξηθεί ο δομικός πληθωρισμός στη διάρκεια του 2018 και κλιμακωθεί η αναταραχή στο εμπόριο, τότε η ΕΚΤ ενδέχεται να περιμένει ακόμη περισσότερο προτού σκληρύνει τη νομισματική της πολιτική. Αν η οικονομική ανάπτυξη αποδειχθεί ισχυρότερη και αν ενισχυθεί ο δομικός πληθωρισμός, τότε η ΕΚΤ ενδέχεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού τον Μάρτιο του 2019.

* Ο Florian Hense είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text