Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών - Κίνας

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών - Κίνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Εκπλήσσει πλέον η ταχύτητα με την οποία οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου επιτίθενται η μία στην άλλη. Στοχεύοντας στον τεχνολογικό τομέα της Κίνας, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες νέους δασμούς 25% σε εισαγωγές 13.000 κινεζικών προϊόντων. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται προϊόντα όπως οι επίπεδες οθόνες τηλεόρασης, ευρύ φάσμα ιατρικών συσκευών, τα εξαρτήματα αεροσκαφών και οι μπαταρίες. Το Πεκίνο αιφνιδίασε αναλυτές και αγορές, καθώς χρειάστηκε λιγότερο από 11 ώρες για να μπει στην αντεπίθεση και να ανακοινώσει δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών αεροσκαφών, αυτοκινήτων, χημικών αλλά και αγροτικών προϊόντων όπως η σόγια και το μοσχαρίσιο κρέας.

Προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο εμπορικός πόλεμος, ο ΟΟΣΑ χαρακτήρισε «ανησυχητική» την εξέλιξη διά στόματος του επικεφαλής του Ανχελ Γκουρία. Ο κ. Γκουρία τόνισε πως η κλιμάκωση της έντασης «δεν είναι καλή για κανέναν, όλοι έχουν να χάσουν από αυτήν την κατάσταση». Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, οι νέοι δασμοί που αποφάσισε η Ουάσιγκτον εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιό της να ανακόψει την πορεία της Κίνας προς την κυριαρχία στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, όπως οι μικροεπεξεργαστές, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι ιατρικές συσκευές. Πολλοί κλάδοι της αμερικανικής βιομηχανίας έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαμαρτυρίες τους, η αμερικανική κυβέρνηση τόνισε ότι επεξεργάστηκε προσεκτικά τον κατάλογο των προϊόντων, ώστε να μην συμπεριλαμβάνει είδη που θα μπορούσαν να πλήξουν την αμερικανική οικονομία ή τους Αμερικανούς καταναλωτές. Πράγματι, ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει καταναλωτικά προϊόντα που πωλούνται στα μεγάλα πολυκαταστήματα των ΗΠΑ όπως τα Target και Walmart, κινητά τηλέφωνα της Apple ή φορητούς υπολογιστές της Dell, όπως και είδη ένδυσης και υπόδησης.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα αντίποινα που αποφάσισε η Κίνα, στοχεύουν σε σημαντικές εξαγωγές των ΗΠΑ. Περιλαμβάνουν 106 είδη των οποίων η εμπορική αξία φτάνει στα 50 δισ. δολάρια., είναι δηλαδή ίση με εκείνη των κινεζικών εξαγωγών που στόχευσε η Ουάσιγκτον με τους δασμούς. Αναμένεται να πλήξουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla και δημοφιλή μοντέλα της Ford Motor, αεροσκάφη της General Dynamics Corp και το ουίσκι Jack Daniel, αλλά και αγροτικά προϊόντα όπως το βαμβάκι, η σόγια και το κατεψυγμένο μοσχαρίσιο κρέας, την παραγωγή δηλαδή πολιτειών όπως η Αϊόβα και το Τέξας που ψήφισαν τον Ντ. Τραμπ. Ισχυρό πλήγμα ενδέχεται, άλλωστε, να δεχθεί η αμερικανική αεροναυπηγική και αεροδιαστημική βιομηχανία Boeing, καθώς το περασμένο έτος περισσότερο από το 25% των παραγγελιών που έκλεισε προοριζόταν για την Κίνα. Σύμφωνα με τον Κάρστεν Φριτς, αναλυτή της Commerzbank, οι δασμοί που αποφάσισε το Πεκίνο θα αποτελέσουν τον παράγοντα «που θα αλλάξει το παιχνίδι», καθώς «μεταφέρουν τις εμπορικές διενέξεις από το επίπεδο του συμβολισμού σε μέτρα που θα πλήξουν τις εξαγωγές του αμερικανικού αγροτικού τομέα».

Οι κλάδοι που θα δεχθούν τα ισχυρότερα πλήγματα

Σχολιάζοντας την επιλογή της Ουάσιγκτον να μην επιβάλει δασμούς σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα κινητά της Apple και οι φορητοί υπολογιστές της Dell που παράγονται στην Κίνα, πηγή της αμερικανικής βιομηχανίας δήλωσε στο Reuters ότι «η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας θα νιώθει ότι τη γλίτωσε». Η ίδια πηγή προσέθεσε, όμως, ότι θα πληγούν οι παραδοσιακές βιομηχανίες του μεταποιητικού τομέα, όπως και οι φαρμακοβιομηχανίες και οι εταιρείες ιατρικών συσκευών. Οι αμερικανικές βιομηχανίες του μεταποιητικού τομέα εξέφρασαν τη διαφωνία τους, μέσω του Τζέι Τίμονς, προέδρου της Εθνικής Ενωσης Μεταποίησης, που τόνισε πως «οι δασμοί είναι μια δυνατότητα, αλλά θα προκαλέσουν προβλήματα, καθώς θα αυξήσουν το κόστος τόσο για τον μεταποιητικό τομέα όσο και για τους Αμερικανούς καταναλωτές».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, δεν έδειξε διάθεση να χαμηλώσει τους τόνους. Σε νέο tweet του έγραψε: «Δεν έχουμε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, τον πόλεμο αυτόν τον έχουμε χάσει πριν από χρόνια, εξαιτίας των ανόητων ή ανίκανων που εκπροσωπούσαν τις ΗΠΑ». Παράλληλα, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο κατηγόρησε την Κίνα ότι «προσπαθεί να αποδυναμώσει τη βούληση των ΗΠΑ, στοχεύοντας καίριους τομείς της αμερικανικής οικονομίας». Σε συνέντευξή του, πάντως, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος ανέφερε ότι δεν θα εκπλαγεί αν η κλιμάκωση της έντασης φέρει, τελικά, τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Την άποψή του φαίνεται να συμμερίζονται αναλυτές όπως ο Τζούλιαν Εβανς Πρίτσαρντ, οικονομολόγος της Capital Economics. «Επικρατούσε η εντύπωση πως η Κίνα δεν θα αντιδρούσε τόσο επιθετικά και θα απέφευγε την κλιμάκωση της έντασης, γι’ αυτό και εξέπληξε πολύ κόσμο», σχολίασε. Ο εν λόγω αναλυτής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εκατέρωθεν επιθετικότητα αποτελεί είδος τακτικισμού, ο οποίος στοχεύει «στο να καταστήσει σαφές ποιο θα είναι το κόστος, με την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν και, τελικά, δεν θα εφαρμοσθούν οι δασμοί».

ΈντυπηΠηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text