Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Ζεσταίνει» την αγορά με €500 εκατ. το EquiFund

«Ζεσταίνει» την αγορά με €500 εκατ. το EquiFund

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Ζεσταίνει» την αγορά με €500 εκατ. το EquiFund

Με κεφάλαια που θα κυμανθούν κοντά στα 500 εκατ. ευρώ το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) και άλλα εννέα ιδιωτικά funds σκοπεύουν να συμμετέχουν με χρηματοδότηση και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο νεοφυών και καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το EquiFund συγκροτήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) για να στηρίξει ερευνητές, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς φοιτητές, υφιστάμενους και νέους επιχειρηματίες και καινοτόμες και δυναμικές επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους υλοποίησης και χρηματοδότησης της επιχειρηματικής τους ιδέας.

Παρουσίαση

Αύριο Δευτέρα 16 Απριλίου, σε εκδήλωση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και του διευθύνοντος σύμβουλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Pier Luigi Gilibert, οι προαναφερόμενες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να πληροφορηθούν για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που τους παρέχουν το EquiFund και τα εννέα ιδιωτικά funds.

Το υπουργείο διαθέτει στο EquiFund 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Το ΕΙF συμμετέχει με 60 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) με περίπου 40 εκατ. ευρώ από το Σχέδιο Γιούνκερ (EFSI - Juncker Plan). Επιπλέον, οι ιδιώτες επενδυτές συνεισφέρουν με πρόσθετους ίδιους πόρους. Ετσι τα συνολικά κεφάλαια που είναι διαθέσιμα προς τις επιχειρήσεις πλησιάζουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Επτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του EquiFund:

  1. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο τέτοιου τύπου σε όλη την Ευρώπη . Οι πόροι που έχουν δεσμευτεί είναι εξαιρετικά υψηλοί.
  2. Συμβάλλει αποφασιστικά στη σύσταση νέων επιχειρήσεων, στην υλοποίηση αξιόλογων ιδεών και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης.
  3. Συμβάλλει στη συγκράτηση νέων επιστημόνων στην Ελλάδα και στην αντιστροφή του brain drain σε brain gain.
  4. Απευθύνεται σε ένα δυναμικό κομμάτι της επιχειρηματικότητας: ερευνητές, φοιτητές, υφιστάμενους και νέους επιχειρηματίες και καινοτόμες επιχειρήσεις.
  5. Θεωρείται καινοτόμο ως προς τον τρόπο χρηματοδότησης. Οι επενδυτές, αποφασίζουν να επενδύσουν στην επιχείρηση συμμετέχοντας ενεργά. Μεταφέρουν τεχνογνωσία, διευκολύνουν τις συνέργειες.
  6. Το εργαλείο συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός υγιούς εναλλακτικού οικοσυστήματος ανεύρεσης χρηματοδότησης εκτός του κλασικού τραπεζικού συστήματος.
  7. Οι δημόσιοι πόροι που επενδύονται είναι ανακυκλούμενοι. Δηλαδή μετά το πέρας της πρώτης επένδυσης επιστρέφουν στο Δημόσιο και επανεπενδύονται για τον ίδιο σκοπό. Ετσι δημιουργείται μια νέα σταθερή ροή χρηματοδότησης.

Τρεις κατηγορίες

To EquiFund έχει τρεις κατηγορίες επενδύσεων (παράθυρα) και αυτά είναι το Innovation Window (παράθυρο καινοτομίας), το Early Stage Window (γενική επιχειρηματικότητα στα πρώτα της στάδια) και το Growth Stage Window (επιχειρηματικότητα σε ανεπτυγμένο στάδιο).

Σε καθεμία από αυτές τις κατηγορίες υπάρχουν ιδιωτικά funds. Αυτά θα χρηματοδοτήσουν και θα συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων.

Στο Innovation Window δραστηριοποιούνται το BigPi Venture των Α. Δοξιάδη και Γ. Κασσελάκη με κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ, το Metavallon Venture Capital με 30 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το EquiFund, την Εθνική Τράπεζα και ιδιώτες, το UniFund με 35 εκατ. ευρώ και το Velocity Partners με 23 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτούν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, η Eurobank και άλλοι όμιλοι.

Στο Early Stage Window τα funds είναι το Marathon VC με 26 εκατ. ευρώ και το Venture Friends 400 W με 45 εκατ. ευρώ.

Στο Growth Stage Window είναι τα Eliconos2 Sicar, EOS Capital Partners των Α. Ταμβακάκη, Λ. Πιλίτση και Γ. Παπαδόπουλου καθώς και το Synergia Hellenic Fund IV.

Με δήλωσή του στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει: «Με το EquiFund στηρίζουμε έμπρακτα τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, τις νεοφυείς και καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με εξασφάλιση της υλοποίησης επιχειρηματικών σχεδίων μέσω της συμμετοχής εξειδικευμένων επενδυτών στο κεφάλαιο της επιχείρησης. Το EquiFund, το μεγαλύτερο τέτοιο Ταμείο που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με δημόσιους πόρους, έχει καινοτόμα χαρακτηριστικά, καθώς οι επενδυτές δεν βάζουν μόνο κεφάλαια, αλλά βοηθούν τη διοίκηση της επιχείρησης μεταφέροντας τεχνογνωσία και διευκολύνουν τις συνέργειες μεταξύ των επιχειρήσεων ανοίγοντας προοπτικές στις διεθνείς αγορές».



Πηγή: tovima.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text