Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ο Τραμπ «σταύρωσε» τον ρώσο βασιλιά του αλουμινίου

Ο Τραμπ «σταύρωσε» τον ρώσο βασιλιά του αλουμινίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Τραμπ «σταύρωσε» τον ρώσο βασιλιά του αλουμινίου

Πριν από δυόμισι μήνες ο Ολεγκ Ντεριπάσκα, αν και Ρώσος, διοργάνωσε το... ρωμαϊκότερο πάρτι στο Νταβός. Δεκάδες λίτρα σαμπάνιας έρρευσαν υπό τους ξέφρενους κοζάκικους ρυθμούς που χόρεψαν συγκροτήματα που είχε φέρει από την πατρίδα του και άλλα τόσα όταν τη γιορτή «γλύκανε» με το μικρόφωνό του ο ισπανός σταρ του τραγουδιού Ενρίκε Ιγκλέσιας. Τώρα ο πολυσχιδής δισεκατομμυριούχος, που έφτασε να μπει στο Top 10 του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη (στην 9η θέση), έχει καταγραφεί στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ, μαζί με τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα και τους πολεμάρχους της Κεντρικής Αφρικής.

Οικονομική δολοφονία

Τη Μεγάλη Παρασκευή, 6 Απριλίου, περίμενε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να «σταυρώσει» τον ορθόδοξο ολιγάρχη, εξοστρακίζοντας όλες τις εταιρείες του από τις ΗΠΑ και κυρίως τη United Co. Rusal. Τη Δευτέρα του Πάσχα, σε μία μόνο ημέρα, η μετοχή της μεταλλευτικής αυτοκρατορίας του Ντεριπάσκα έχασε το ήμισυ της αξίας της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Αλλά δεν είναι αυτό μόνο το τίμημα που θα πληρώσει η μεγαλύτερη μη κινεζική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου στον κόσμο ως θύμα και αυτή των μέτρων κατά της Μόσχας που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον. Τώρα έρχονται τα χειρότερα, εκτιμούν οι αναλυτές.

«Οι κυρώσεις για τη Rusal του Ντεριπάσκα ισοδυναμεί με οικονομική δολοφονία της εταιρείας» δήλωσε στο Bloomberg ανώτερο στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας που ζήτησε να μην κατονομαστεί διότι σχολίαζε πελάτη του. Ο αμερικανός trader πρόσθεσε ότι στην προκειμένη περίπτωση οι κυρώσεις του Τραμπ (η απαγόρευση αγοράς προϊόντων της Rusal δηλαδή) ουσιαστικά αποκλείουν τον Ντεριπάσκα από τις διεθνείς συναλλαγές σε δολάρια.  

Η κίνηση του αμερικανού προέδρου κατάφερε καίριο πλήγμα στο σύνολο της ρωσικής οικονομίας και στις ρωσικές επιχειρήσεις. Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Μόσχας υπέστησαν τις ισχυρότερες πιέσεις της τελευταίας τετραετίας, ενώ το ρούβλι υπέστη καθίζηση και το κόστος δανεισμού της ρωσικής κυβέρνησης ενισχύθηκε. Ασφαλώς δεν είναι ο Ντεριπάσκα ο μοναδικός ολιγάρχης που επλήγη. Η μετοχή της MMC Norilsk Nickel PJSC που ελέγχει ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, μόνο τη Δευτέρα του Πάσχα, έχασε το 19% της αξίας της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου - είναι οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για τη μετοχή από το μακρινό 2008.

Και ο Αμπράμοβιτς

Αλλά και η αυτοκρατορία του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, του διασημότερου ίσως εκτός Ρωσίας ολιγάρχη χάρη στην επένδυσή του στην πρωταθλήτρια Αγγλίας στο ποδόσφαιρο ομάδα του Τσέλσι (Chelsea FC), κλονίστηκε. Η χαλυβουργία του Αμπράμοβιτς Evraz Plc. είδε τη μετοχή της να χάνει το 14% της αξίας της στη λονδρέζικη αγορά την περασμένη Δευτέρα. Στους αντίποδες, η τιμή της μετοχής της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας αλουμινίου, Alcoa Corp., εκτινάχθηκε κατά 6,7% υψηλότερα τη Δευτέρα. Σημειωτέον ότι η Ρωσία συμμετείχε κατά 14% στο σύνολο των αμερικανικών εισαγωγών αλουμινίου.  

Η εγγραφή της Rusal στη μαύρη λίστα του χρηματοοικονομικού συστήματος της Δύσης ισοδυναμεί για τον Ντεριπάσκα τον εξοστρακισμό του από τους δυτικούς επιχειρηματικούς κύκλους στους οποίους είχε καταφέρει να διεισδύσει έπειτα από προσπάθειες δεκαετιών. Οχι τόσο λόγω του στενού δεσμού και των σχέσεων εμπιστοσύνης με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που απολαμβάνει ο ηλικίας 50 ετών επιχειρηματίας, όσο για τις σκοτεινές σχέσεις που (λέγεται ότι) είχε με το ρωσικό οργανωμένο έγκλημα την ταραγμένη δεκαετία του 1990. Τότε που ο πρώτος πρόεδρος μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, Μπορίς Γέλτσιν, μοίρασε ανέμελα δεξιά κι αριστερά τη σοβιετική βαριά βιομηχανία.


Πηγή: tovima.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text