Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Το 87% των εργοδοτών δεν σχεδιάζει απολύσεις τα επόμενα δύο χρόνια

Το 87% των εργοδοτών δεν σχεδιάζει απολύσεις τα επόμενα δύο χρόνια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το 87% των εργοδοτών δεν σχεδιάζει απολύσεις τα επόμενα δύο χρόνια

Το 87% των εργοδοτών στην Ελλάδα σχεδιάζει να αυξήσει ή να διατηρήσει το προσωπικό του τα επόμενα χρόνια, παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup στην οποία συμμετείχαν 20.000 εργοδότες από 42 χώρες. Στόχος της έρευνας ήταν να εξετάσει τον αντίκτυπο του αυτοματισμού στον αριθμό των απασχολουμένων αλλά και στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και να ανακαλύψει τις προσωπικές δεξιότητες που έχουν τη μεγαλύτερη αξία και παράλληλα δυσκολία να εντοπιστούν. Και σύμφωνα με το «παγκόσμιο» συμπέρασμα, η λύση στις εξελίξεις που συντελούνται εξαιτίας του τεχνολογικού μετασχηματισμού, βρίσκεται στην ανάπτυξη ενός συνδυασμού τεχνικών και προσωπικών δεξιοτήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, αποδεικνύεται πως βραχυπρόθεσμα οι εταιρείες που μετασχηματίζονται ψηφιακά θα χρειαστούν περισσότερους ανθρώπους και όχι λιγότερους. Παγκοσμίως, το 86% των εργοδοτών αναφέρει ότι το προσωπικό τους θα αυξηθεί ή θα παραμείνει σταθερό τα επόμενα δύο χρόνια εξαιτίας της αυτοματοποίησης.

Αντίστοιχη είναι η απάντηση (87%) και στην Ελλάδα. Μάλιστα, οι ειδικότητες που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση πελατών και τις λειτουργίες πρώτης γραμμής (Frontline & Customer-Facing) και τα τμήματα Τεχνολογίας πληροφοριών (IT) αναμένουν τη μεγαλύτερη αύξηση στο προσωπικό, καθώς οι εταιρείες επενδύουν σε ψηφιακές δεξιότητες. Αντίθετα, οι λειτουργίες γραφείου και διαχείρισης (Administrative & Office) αναμένουν τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των εργαζομένων ως αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης.

Συνολικά, επισημαίνει η εταιρεία, η άνοδος του καταναλωτισμού και η υπεραξία της εξυπηρέτησης των πελατών είναι όλο και πιο εμφανείς στον ψηφιακό κόσμο και οι ανθρώπινες δυνάμεις καθίστανται πιο πολύτιμες από ποτέ. Περισσότερες από τις μισές ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι η συνεργασία αποτελεί την πιο σημαντική προσωπική δεξιότητα, και ακολουθούν οι επικοινωνιακές δεξιότητες, γραπτές και προφορικές, καθώς και η οργάνωση.

«Η συνεχής επένδυση στη μάθηση διασφαλίζει ευκινησία και συμφιλίωση με τις αλλαγές που φέρει η ψηφιακή εποχή στους κλάδους της διεθνούς και τοπικής οικονομίας και κατ’ επέκταση στη φύση και το περιεχόμενο της απασχόλησης του σήμερα και του αύριο», δηλώνει χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια της ManpowerGroup Ελλάδας και Κύπρου, Φανή Κλειδά. Για να συμπληρώσει πως η έρευνα καταδεικνύει ότι στη χώρα μας οι πιο περιζήτητες δεξιότητες σε εταιρικό επίπεδο είναι η συνεργασία, η εποικοδομητική επικοινωνία και η οργάνωση, ο συνδυασμός των οποίων αποτελεί πυξίδα πλοήγησης για τον επιτυχή επιχειρηματικό μετασχηματισμό. «Παράλληλα, δείχνει ότι οι πιο δυσεύρετες ατομικές δεξιότητες είναι η επίλυση δυσκολιών, η διοίκηση και η ηγεσία», επισημαίνει η κ. Κλειδά, για να καταλήξει πως σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο, το σωστό μείγμα ανθρώπινων δεξιοτήτων ξεκλειδώνει το αειφόρο όφελος των τεχνολογικών εξελίξεων για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους.




Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text