Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Τουρκία: Βέβαιο για τη νίκη το AKP

Τουρκία: Βέβαιο για τη νίκη το AKP

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τουρκία: Βέβαιο για τη νίκη το AKP

ΑΓΚΥΡΑ. Τη βεβαιότητα ότι δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου εξέφρασε χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, ενώ το κυβερνών ΑΚΡ παρουσίασε δημοσκόπηση που εκτιμά την επιρροή του κόμματος στο 55%. Την επομένη της αιφνιδιαστικής προκήρυξης των πρόωρων εκλογών, η Γερμανία διερωτάται πώς θα χειριστεί τις προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στο έδαφός της, ενώ η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται ότι φθάνει η στιγμή που θα πρέπει να αποφασίσει αν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία συμβαδίζουν με το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

«Οι πρόωρες εκλογές θα καταστρέψουν αυτούς που έχουν εξυφάνει βρώμικες συνωμοσίες κατά της Τουρκίας», υποστήριξε ο Μποζντάγ, τονίζοντας τον ιστορικό χαρακτήρα της μετάβασης της χώρας στην εκτελεστική προεδρία. Μετά τις κάλπες της 24ης Ιουνίου θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η συνταγματική μεταρρύθμιση που καταργεί το αξίωμα του πρωθυπουργού και ενισχύει θεαματικά τις εξουσίες του προέδρου, η οποία εγκρίθηκε οριακά με δημοψήφισμα.

«Οι εκλογές δεν μπορούν να είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης συνεχίζει να ισχύει και θα ισχύει και μετά τις εκλογές, υποψήφιοι βρίσκονται στη φυλακή ή στο εξωτερικό», είπε στη γερμανική Βουλή ο αρμόδιος Εξωτερικής Πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών Ρολφ Μίτσενιτς. «Δεν μπορώ να φανταστώ προεκλογική εκστρατεία του Τούρκου προέδρου και άλλων κορυφαίων πολιτικών στη Γερμανία». Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, το καλοκαίρι η Γερμανία ενημέρωσε τις ξένες αποστολές ότι οι προεκλογικές εμφανίσεις ξένων πολιτικών στη χώρα απαγορεύονται τρεις μήνες πριν από μια εκλογική αναμέτρηση. Το ερώτημα, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι αν το Βερολίνο θα τηρήσει τον κανόνα αυτό, διακινδυνεύοντας την πρόσφατη βελτίωση των γερμανοτουρκικών σχέσεων.

Προτού απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά πρέπει, βεβαίως, να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι. Αναλυτές σημειώνουν ότι οι φήμες για υποψηφιότητα του πρώην προέδρου Γκιουλ με στήριξη του αντιπολιτευόμενου ρεπουμπλικανικού κόμματος συνέτειναν στην απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να επισπεύσει τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text