Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Καμία μείωση φορολογικών συντελεστών πριν από το 2020

Καμία μείωση φορολογικών συντελεστών πριν από το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καμία μείωση φορολογικών συντελεστών πριν από το 2020

Δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης των φορολογικών συντελεστών πριν από το 2020, παραδέχθηκε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, μιλώντας στο 14ο Athens Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, καθώς υπάρχουν στρεβλώσεις, σημειώνοντας ότι από το 2020-2021 θα δημιουργηθεί περιθώριο 3,5 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας από το βήμα του Αthens Tax Forum αποκάλυψε ότι προωθείται ρύθμιση  για χιλιάδες φορολογουμένους με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω οφειλών στην εφορία. Θα αφορά φορολογουμένους που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και είναι συνεπείς, δηλαδή τηρούν κανονικά τη ρύθμιση και πληρώνουν κάθε μήνα τις δόσεις. Ταυτόχρονα, ξεκινούν έρευνες μέσω του Facebook και  του Διαδικτύου για να εντοπίσουν ύποπτες συναλλαγές και παράνομο εμπόριο.  

Στο ίδιο συνέδριο αποκαλύφθηκε ότι η παραοικονομία στη χώρα μας κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά στα οποία βρισκόταν στην αρχή της κρίσης, σε αντίθεση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι κ. Στέφανος Μήτσιος, επικεφαλής Φορολογικού Τμήματος, και Γιάννης Ζαχαριάδης, επικεφαλής Τμήματος Οικονομικών Αναλύσεων, της ΕΥ Ελλάδος, από την έναρξη της κρίσης το 2009 μέχρι σήμερα και ενώ η έκταση της παραοικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε. μειώθηκε από 19,2% σε 16,7%, στη χώρα μας αυξήθηκε δραματικά από το 23,2% στο 28,4% το 2012, οπότε και άρχισε να μειώνεται για να φτάσει στο 26,5% το 2015.

Το διάστημα 2004-2015, η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ως προς την έκταση της παραοικονομίας. Αυτό δεν είναι τυχαίο, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρισκόταν το 2016 στην έκτη υψηλότερη θέση ως προς τη μέση συνολική φορολογική επιβάρυνση μιας τετραμελούς οικογένειας, με ποσοστό 38,2% του εισοδήματος, έναντι 28,6% μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Κώστας, τόνισε ότι το φορολογικό σύστημα δεν πρέπει να παρεμποδίζει την εν γένει παραγωγικότητα, ούτε να ευνοεί ένα μέρος φορολογουμένων εις βάρος άλλων. Ο φοροτεχνικός Β. Αμπελιώτης ανέφερε ότι το κράτος τιμωρεί το κέρδος, ενώ ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κ. Κόλλιας, τόνισε ότι το 70% πηγαίνει σε φόρους.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text