Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Σε υψηλό 3ετίας, άνω των 75 δολ., κινείται η τιμή του πετρελαίου

Σε υψηλό 3ετίας, άνω των 75 δολ., κινείται η τιμή του πετρελαίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών έφτασε χθες η τιμή του πετρελαίου, υπερβαίνοντας τα 75 δολάρια το βαρέλι, εν αναμονή της σημερινής συνάντησης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στην Τζέντα, κι ενώ μειώνονται τα αποθέματα «μαύρου χρυσού» στις ΗΠΑ. Στη συνάντησή τους, οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα εξετάσουν την προοπτική παράτασης της μεταξύ τους συμφωνίας για μείωση της παραγωγής, με την οποία πέτυχαν να περιορίσουν το πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, όμως, εξωθούν ανοδικά την τιμή του πετρελαίου γεωπολιτικοί παράγοντες, όπως η διαφαινόμενη επαναφορά των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας, τα αποθέματα «μαύρου χρυσού» στις ΗΠΑ υποχώρησαν κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας πρώτη φορά από το 2014, και συγκεκριμένα στο 1,181 δισ. βαρέλια. Η είδηση οδήγησε την τιμή του Brent μέχρι και στα 75, 84 δολάρια το βαρέλι στην πλατφόρμα ICE στην αγορά του Λονδίνου. Εν τω μεταξύ, οικονομικοί αναλυτές πιθανολογούν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα παρατείνουν ενδεχομένως και για όλο το 2019 τη συμφωνία που συνήψαν τον Ιανουάριο του 2017 για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η μεταξύ τους συμφωνία έχει έως τώρα αποδειχθεί επιτυχής, καθώς έχει αντιστρέψει την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της προσφοράς αλλά και στη συνεπακόλουθη άνοδο των τιμών. Μιλώντας στους Financial Times, ο Ρίτσαρντ Ρόμπινσον, στέλεχος της Ashburton Global Energy, υπογράμμισε ότι «σημειώνεται ταχύτατη μετάβαση από μια παγκόσμια αγορά που έπλεε στο πετρέλαιο σε μια νέα πραγματικότητα που θα χαρακτηρίζεται από έλλειμμα προσφοράς και χαμηλά αποθέματα».

Αναλυτές προεξοφλούν ότι το πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να κινείται ανοδικά, τουλάχιστον όσο θα διαρκέσει η συνάντηση στην Τζέντα, και υπογραμμίζει ότι «το ενδιαφέρον θα είναι αν θα επαναπροσδιορίσουν τον στόχο τους για την παραγωγή». Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι η πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» αντιστράφηκε σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας γεωπολιτικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων η κρίση στη Βενεζουέλα και την Ανγκόλα, αλλά προπαντός από το ενδεχόμενο επαναφοράς των κυρώσεων κατά του Ιράν από την Ουάσιγκτον. Στην περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος επαναφέρει τις κυρώσεις που χαλάρωσε ο προκάτοχός του, με πιθανή ακόμη και την επιβολή σκληρότερων, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια την ημέρα σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις. Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Μπιόρναρ Τονχάουγκεν, υποστηρίζουν ότι «αν επιβληθούν εκ νέου κυρώσεις κατά όσων επιχειρήσεων συναλλάσσονται με την Τεχεράνη, μπορεί στη χειρότερη περίπτωση να αφαιρεθούν από την παγκόσμια αγορά έως και ένα εκατ. βαρέλια “μαύρου χρυσού” την ημέρα».

Εντονη κινητικότητα

Αν η Ουάσιγκτον επαναφέρει τις κυρώσεις κατά του Ιράν, όσες χώρες ή επιχειρήσεις συναλλάσσονται με την Τεχεράνη θα βρεθούν αποκλεισμένες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Στις 12 Μαΐου λήγει η ισχύς της χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης που είχε αποφασίσει ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ. Δεδομένου ότι πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία, το ζήτημα απασχολεί οικονομικούς αναλυτές και μεγάλες τράπεζες. Ο Εντ Μορς της Citigroup επισημαίνει ότι «η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο και στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αυξάνει τις πιθανότητες για μια τέτοια εξέλιξη». Προβλέπει ότι στην περίπτωση επαναφοράς των κυρώσεων θα υπάρξει αντίκτυπος στις τιμές του πετρελαίου το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, ο Αμπισέκ Ντεσπάντε, της JPMorgan, θεωρεί πολύ μεγάλη την πιθανότητα να επαναφέρει ο Τραμπ τις κυρώσεις κατά του Ιράν, αφού προχώρησε σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μέχρι προσφάτως, η JPMorgan προέβλεπε πως το δεύτερο τρίμηνο του έτους η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί στα 75 δολάρια το βαρέλι. Με τις τελευταίες εξελίξεις, αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της και μιλάει για 80 δολάρια το βαρέλι.



Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text