Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Παραμένει η απόσταση ΔΝΤ - Βερολίνου για το χρέος

Παραμένει η απόσταση ΔΝΤ - Βερολίνου για το χρέος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παραμένει η απόσταση ΔΝΤ - Βερολίνου για το χρέος

Της Ελένης Βαρβιτσιώτη

Δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στις συναντήσεις που εξελίχθηκαν στην Ουάσιγκτον όσον αφορά μια συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και έτσι οι πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος αναχώρησαν από την αμερικανική πρωτεύουσα έχοντας ωστόσο αποσαφηνίσει τους χρονικούς περιορισμούς και τις κόκκινες γραμμές της κάθε πλευράς. Οι ελπίδες όμως για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου έχουν μειωθεί ιδιαιτέρως.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το απόγευμα συναντήθηκαν οι σημαντικοί παράγοντες του ελληνικού προγράμματος στο πλαίσιο του Washington Group, για να προσπαθήσουν να βρουν ένα συμβιβασμό ανάμεσα κυρίως στη Γερμανία και στο ΔΝΤ όσον αφορά τη λειτουργία του μηχανισμού που θα συνδέει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με την εφαρμογή μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Στο τραπέζι βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με την Κριστίν Λαγκάρντ από το ΔΝΤ, τον Πιερ Μοσκοβισί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, τον Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM, τον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο και τους υπουργούς Οικονομικών των σημαντικότερων χωρών της Ευρωζώνης, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Από τη μια, το Βερολίνο επιμένει ότι ο μηχανισμός δεν θα πρέπει να είναι αυτόματος, αλλά οφείλει να συνδεθεί με όρους και προϋποθέσεις που μόνον αν τηρηθούν θα τίθεται σε λειτουργία. Από την άλλη, το ΔΝΤ τονίζει ότι ο μηχανισμός πρέπει να είναι αυτόματος και ανεξάρτητος από πολιτικές πιέσεις. Συγχρόνως, η κ. Λαγκάρντ ζήτησε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ελάφρυνση του χρέους να εφαρμοστεί σε όλα τα δάνεια της Ελλάδας, και στα διμερή δάνεια που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου και στο δάνειο του ESM που συμφωνήθηκε στο τρίτο πρόγραμμα, όχι μόνο στα δάνεια του EFSF, όπως αναμενόταν μέχρι τώρα. Το νέο αίτημα από το ΔΝΤ προβλημάτισε τους Ευρωπαίους καθώς δείχνει σκλήρυνση της στάσης του Ταμείου και θέτει προϋποθέσεις που δεν βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι τώρα.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς έκανε ντεμπούτο σε τέτοιου είδους συνάντηση, και εκτός από την κ. Λαγκάρντ, με την οποία είχε δίωρη συνάντηση την περασμένη Τετάρτη για το θέμα της Ελλάδας, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες τον γνώριζαν από κοντά για πρώτη φορά. Η εντύπωση που άφησε είναι ότι, παρά την ιδιαίτερα σκληρή στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υιοθετώντας τη θέση του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόμπλε, ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει ποια θα είναι η τελική του στάση και κρατάει ακόμα τα χαρτιά του κλειστά.

Το Ταμείο από την πλευρά του παρουσίασε το ιδιαίτερα στενό χρονικό πλαίσιο που έχει όσον αφορά την έγκριση ενός νέου προγράμματος με την Ελλάδα. Μέχρι τέλος Μαΐου είναι η τελευταία προθεσμία που έχει το Δ.Σ. του Ταμείου για να εγκρίνει κάτι τέτοιο έτσι ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για να ολοκληρώσει την απαραίτητη αξιολόγηση «εξπρές» πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.

Στις συναντήσεις που είχαν ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, στο πλαίσιο του εαρινών συναντήσεων, εκφράστηκε η ελληνική ανησυχία –βλέποντας τις πιέσεις της γερμανικής πλευράς– πως η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να μην είναι επαρκής. Συγχρόνως, ο υπουργός Οικονομικών είναι αρκετά ανήσυχος για τις πιθανές περαιτέρω απαιτήσεις που μπορεί να προβάλει το Ταμείο για την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο ίδιος δέχθηκε και συμβουλές από τους ομολόγους του να ολοκληρώσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει το ΔΝΤ για την τέταρτη αξιολόγηση, στις οποίες έχει παρατηρηθεί μεγάλη καθυστέρηση – εκτός των 88 μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται για το κλείσιμο του προγράμματος του ESM.

Τα σχόλια της Κομισιόν

Στο Εurogroup της Παρασκευής στη Σόφια, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το 85σέλιδο σχέδιο για την ανάπτυξη, το οποίο έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στους θεσμούς και στο οποίο περιγράφεται το όραμα της κυβέρνησης για το πώς θα επιστρέψει η ανάπτυξη στη χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Την περασμένη Πέμπτη η Αθήνα έλαβε την 30σέλιδη εκτενέστατη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία υπήρχε μια σειρά από ενστάσεις, σχόλια, προσθήκες και αλλαγές. Η Επιτροπή ζήτησε συγκεκριμενοποίηση των μέτρων αλλά και σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει τι, και ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να προβεί στις αναγκαίες αλλαγές πριν παρουσιάσει το σχέδιό της ενώπιον των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text