Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 500 εργαζομένους σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 500 εργαζομένους σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 500 εργαζομένους σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα

Της Ευγενίας Τζώρτζη

Το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα, καθώς και η τύχη του διαγωνισμού για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα είναι μεταξύ των θεμάτων της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕ, που συγκαλείται την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 500 ατόμων, καθώς και τη νέα διαδικασία για την πώληση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας του ομίλου της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τα δύο θέματα ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η διοίκηση της ΕΤΕ με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε το πράσινο φως για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για την τύχη του διαγωνισμού πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το νέο πρόγραμμα αποχώρησης προσωπικού που προτείνει η διοίκηση του ομίλου θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, στοχευμένα σε 500 εργαζομένους και οι όροι του αναμένονται αντίστοιχοι με αυτούς του προηγούμενου προγράμματος εθελουσίας που είχε υλοποιήσει η τράπεζα στα τέλη του 2016. Το ανώτατο όριο αποζημίωσης θα κινηθεί στις 180.000 ευρώ, όπως και στα προγράμματα που υλοποίησαν πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και η Attica Bank.

Το νέο πρόγραμμα υπερβαίνει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης και είναι αποτέλεσμα των πρόσθετων μέτρων που ζητήθηκαν από τον SSM για την περαιτέρω περιστολή του κόστους. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που είχε υποβάλει η διοίκηση της ΕΤΕ στον SSM προβλέπεται ο περιορισμός του προσωπικού σε 10.250 άτομα στο τέλος του 2017 και 9.950 στο τέλος του 2018. Ο όμιλος έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντική μείωση του προσωπικού στην Ελλάδα μέσω δύο προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου το 2013 και το 2016, κατά τα οποία αποχώρησαν από την τράπεζα και από θυγατρικές του ομίλου συνολικά 3.661 υπάλληλοι. Ο αριθμός του προσωπικού στην Ελλάδα στα τέλη του 2017 ανέρχεται στα 9.818 άτομα και συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Ασφαλιστικής ανέρχεται σε 10.598.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική επίμαχο θέμα είναι το κατά πόσον η διαδικασία θα ανοίξει για έναν μόνο υποψήφιο, δηλαδή τον κινεζικό όμιλο Fosun ή αντίθετα θα ανοίξει και για άλλους υποψηφίους. Να σημειωθεί ότι η Fosun είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά στο πλαίσιο του αρχικού διαγωνισμού, αλλά είχε μειοδοτήσει έναντι της προσφοράς των 718 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η Exin. Δεύτερος όμιλος που φέρεται ως ενδιαφερόμενος είναι η επίσης κινεζική Gongbao, που είχε συμμετάσχει στον πρώτο γύρο του διαγωνισμού, ενώ στο παιχνίδι έχει μπει και η Wintime, η οποία επίσης είχε συμμετάσχει στον αρχικό διαγωνισμό, χωρίς ωστόσο να καταθέσει δεσμευτική προσφορά.

Το άνοιγμα του διαγωνισμού σε πέραν του ενός υποψηφίου έχει προτείνει το ΤΧΣ, θεωρώντας ότι η λύση αυτή θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα δημιουργήσει συνθήκες βελτίωσης του τιμήματος. Αν και το Ταμείο δεν έχει αρμοδιότητα βέτο στο σχετικό θέμα, ως βασικός μέτοχος της ΕΤΕ έχει αυξημένο λόγο σε κρίσιμα θέματα που αφορούν το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text