Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Κέρδη 294 δισ. για τη Γερμανία από τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ

Κέρδη 294 δισ. για τη Γερμανία από τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κέρδη 294 δισ. για τη Γερμανία από τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ

Η χαλαρή νομισματική πολιτική που έχει ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2008, και μετά έχει ωφελήσει σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, πρωτίστως όμως τη Γερμανία. Η χώρα όπου η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει επικριθεί σκληρότερα από οπουδήποτε αλλού, έχει εξοικονομήσει 294 δισ. ευρώ την περίοδο 2008-2017, χάρη στο χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, που παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Υπό την ηγεσία του Μάριο Ντράγκι, έχει οδηγήσει στην εξοικονόμηση 1,147 τρισ. ευρώ για τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Bundesbank. Η Γερμανία, από την οποία η ΕΚΤ έχει χαρακτηριστεί μέχρι και «κακή» τράπεζα, έχει εξοικονομήσει 294 δισ. ευρώ τη δεκαετία 2008-2017, αν συγκρίνει κανείς το επίπεδο όπου βρίσκονταν τα επιτόκια δανεισμού πριν από την κρίση και πώς εξελίχθηκαν στη συνέχεια, όταν η ΕΚΤ άρχισε να τα μειώνει για να υποστηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κρατίδια και οι τοπικές αρχές είναι όλοι μεγάλοι κερδισμένοι. Χωρίς την πολιτική μηδενικών επιτοκίων δανεισμού της ΕΚΤ, η Γερμανία δεν θα κατάφερνε ποτέ να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της τα τελευταία χρόνια», λέει στην Handelsblatt o Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου DIW Berlin.

Ας σημειωθεί ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πιστώνεται με την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος τα τελευταία τρία χρόνια, δεν δίστασε να κατηγορήσει, τον Απρίλιο του 2016, την πολιτική της ΕΚΤ για την εκλογική άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η Handelsblatt, η Γερμανία εξοικονόμησε 162 δισ. ευρώ την περίοδο μεταξύ 2008 και 2017, χάρη στο χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της μετά τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ. Επιπλέον, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού της ΕΚΤ επέτρεψαν στη Γερμανία (και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης) να αντικαταστήσουν παλαιά δάνεια με νέα που είχαν πολύ χαμηλότερη απόδοση, γεγονός που σημαίνει πως θα εξακολουθήσει για αρκετά ακόμη χρόνια να αποκομίζει κέρδη, χάρη στη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Εξίσου μεγάλα κέρδη αποκόμισαν, σύμφωνα με την Bundesbank, η Γαλλία και η Ιταλία, η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αντίστοιχα.

Το Παρίσι εξοικονόμησε 275,3 δισ. ευρώ (παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκε 10 χρόνια για να μειώσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ) και η Ιταλία 216 δισ. ευρώ. Η Ολλανδία ακολουθεί, έχοντας εξοικονομήσει 83,8 δισ. ευρώ, και έπεται η Ισπανία, έχοντας εξοικονομήσει 80,5 δισ. ευρώ, ενώ το Βέλγιο εξοικονόμησε 50,5 δισ. ευρώ.

Ωφελημένη και η Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν επωφελήθηκε από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που άρχισε να εφαρμόζει η ΕΚΤ τον Μάρτιο του 2015, η χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας ωφέλησε έμμεσα και την Ελλάδα. Η γερμανική κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι η Αθήνα εξοικονόμησε 45,9 δισ. ευρώ χάρη στο χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους την περίοδο 2008-2017. Επιπλέον, τα όντως μεγάλα ποσά που εξοικονόμησαν η Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη, τα βοήθησαν να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα και το ύψος του δημόσιου χρέους, γεγονός που οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, σε αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας κ.λπ. Σημαντικά οφέλη από την πολιτική της ΕΚΤ αποκόμισε και η Κύπρος (επωφελήθηκε από τη λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση» για μικρό χρονικό διάστημα), η οποία εξοικονόμησε την περασμένη δεκαετία ποσό ύψους 2,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. Η Ευρωζώνη oφείλει, λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΚΤ.




Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text