Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Επιφυλακτικότητα και νέες πιέσεις στις τράπεζες

Επιφυλακτικότητα και νέες πιέσεις στις τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιφυλακτικότητα και νέες πιέσεις στις τράπεζες

Της Ελευθερίας Κουρτάλη

Το ελληνικό Χρηματιστήριο σημείωσε την τρίτη ημέρα απωλειών, με τους πωλητές να παίρνουν τα ηνία της αγοράς με «στόχο» κυρίως τις μετοχές των τραπεζών, οι οποίες και είχαν σημειώσει σημαντικά κέρδη το τελευταίο διάστημα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 837,53 μονάδες, με τον τζίρο στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ πτώση της τάξης του 1,53% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης, με τη Eurobank να κλείνει στο -2,92%, την Πειραιώς στο -2,32%, την Εθνική στο -1,06% και την Alpha Bank στο -0,76%.

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να αποτελεί τον οδηγό αλλά και την αχίλλειο πτέρνα της αγοράς, δίνοντας συχνά-πυκνά λόγο ύπαρξης σε αρκετά funds τα οποία έχουν «χτίσει» σημαντικές αρνητικές καθαρές θέσεις στις μετοχές των τραπεζών. Αν και τα θετικά αποτελέσματα στα stress tests έχουν λίγο-πολύ αποτιμηθεί –όπως άλλωστε το αποδεικνύει και το ράλι που ξεπέρασε το 20% στον τραπεζικό δείκτη από τις αρχές του μήνα έως και πριν από την τριήμερη αυτή διόρθωση– η αβεβαιότητα και οι προκλήσεις παραμένουν στις τράπεζες, κυρίως σε ό,τι αφορά το μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που «καταγράφεται» και στις εκθέσεις των επενδυτικών οίκων.

Η Citigroup, αν και εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν επιτυχώς τα stress tests, δεδομένης και της ενισχυμένης κεφαλαιακής θέσης τους, ωστόσο επιλέγει να τηρεί «ουδέτερη» στάση για τον κλάδο. Οπως εξηγεί, οι δύσκολοι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων το 2018-19, όπως και οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, την «αναγκάζουν» να είναι πιο επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες και να αναμένει αδύναμη κερδοφορία.

Ετσι, παρά το θετικά νέα που φαίνεται να έρχονται από το μέτωπο των stress tests, το γεγονός είναι πως τα «σύννεφα» παραμένουν πάνω από τις τράπεζες και, αυτό, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις γύρω από την επόμενη μέρα της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα καθώς και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους – ζητήματα τα οποία παραμένουν ακόμη ανοικτά, συντηρούν ένα σκηνικό επιφυλακτικότητας στο Χ.Α.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, για να μπει το Χρηματιστήριο σε μια νέα και «πειστική» ανοδική φάση, θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος λόγω νέων ειδήσεων, γεγονός το οποίο και θα αναζωογονήσει τον τζίρο, αν φυσικά το επιτρέψει και το διεθνές κλίμα.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text