Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Συνεχίζεται το ανοδικό ράλι της τιμής του πετρελαίου Brent

Συνεχίζεται το ανοδικό ράλι της τιμής του πετρελαίου Brent

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συνεχίζεται το ανοδικό ράλι της τιμής του πετρελαίου Brent

Με τα 76 δολάρια το βαρέλι «φλέρταρε» χθες το βράδυ η τιμή του πετρελαίου Brent, καθώς πολλοί ετερόκλητοι παράγοντες κατατείνουν σε μείωση της προσφοράς του στην παγκόσμια αγορά. Οι τιμές του «μαύρου» χρυσού έχουν πάρει την ανιούσα, και από την αρχή του έτους έχουν σημειώσει άνοδο 14%. Τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Νοέμβριο του 2014. Αιτίες είναι ότι παρατείνεται η συμφωνία μείωσης της παραγωγής ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και στη Ρωσία, ότι η Σαουδική Αραβία δεν κρύβει την επιθυμία της να επαναφέρει τις τιμές στα 80 ή ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ παράλληλα μειώνονται τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ. Ο παράγοντας, όμως, που επιταχύνει την ανοδική πορεία του πετρελαίου είναι η προοπτική να ακυρώσει ο Ντόναλντ Τραμπ τη συμφωνία της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πρόκειται για τη συμφωνία που οδήγησε σε χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων κατά της τρίτης σε παραγωγή πετρελαίου χώρας του ΟΠΕΚ και επανέφερε το ιρανικό πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά.

Περίπου δύο εβδομάδες μας χωρίζουν από τη 12η Μαΐου, οπότε θα αποφασίσει σχετικά ο Αμερικανός πρόεδρος και η προοπτική να αποσυρθεί εκ νέου το ιρανικό πετρέλαιο από την αγορά αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που διαμορφώνει τις τιμές. Αναλυτές του κλάδου εκτιμούν πως αν επαναφέρει τις κυρώσεις που χαλάρωσε ο προκάτοχός του, με πιθανή ακόμη και την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις. Οι πιο απαισιόδοξοι φτάνουν να πιθανολογούν ότι η επαναφορά των κυρώσεων κατά όσων επιχειρήσεων συναλλάσσονται με την Τεχεράνη μπορεί να αφαιρέσει από την παγκόσμια αγορά έως και ένα εκατ. βαρέλια «μαύρου» χρυσού την ημέρα.

Το Ιράν διαθέτει τα μεγαλύτερα εξακριβωμένα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο και σχεδόν το ένα πέμπτο των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Από τις αρχές του 2016, οπότε χαλάρωσαν οι εναντίον του κυρώσεις, στο πλαίσιο της προσέγγισης με την κυβέρνηση Ομπάμα, η Τεχεράνη αύξησε την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα, στα 3,8 εκατ.

Οπως επισήμανε μιλώντας στο CNN ο Τζο Μακ Μόνιγκλ, αναλυτής για θέματα ενέργειας στην Hedgeye Risk Manqgement, «σε μεγάλο βαθμό η άνοδος των τιμών οφείλεται στη στάση του Αμερικανού προέδρου απέναντι στο Ιράν, καθώς μιλάμε για τεράστιο όγκο πετρελαίου που βρίσκεται σε κίνδυνο». Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και του Στίβεν Ινς, διαπραγματευτή πετρελαίου στην OANDA, που προβλέπει πως η επαναφορά των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης «μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 5 δολάρια το βαρέλι».

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στο Reuters ο Τάμας Βάργκα, διαπραγματευτής πετρελαίου στην PVM, τόνισε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχήματα ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη συμφωνία». Εν τω μεταξύ, καταγράφεται αύξηση της ζήτησης από τις ενεργοβόρες χώρες της Ασίας, ενώ μειώνονται τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, θα έχουμε μείωση κατά 2,6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία, de facto ηγέτιδα δύναμη στον ΟΠΕΚ, αφήνει να εννοηθεί ότι θέτει ως στόχο την επαναφορά της τιμής του πετρελαίου στα 80 ή και στα 100 δολάρια το βαρέλι. Εν ολίγοις, δεν διαφαίνονται πιθανότητες να αναστείλουν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία τη μεταξύ τους συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Εχουν προηγηθεί αφενός η οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας, με τη συνεπακόλουθη διακοπή στη λειτουργία του πετρελαϊκού της κλάδου, και αφετέρου οι νέες επιθέσεις ανταρτών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Νιγηρίας. Αυτές οδήγησαν σε μείωση κατά 20% των εξαγωγών της Νιγηρίας, που φτάνουν στα 2,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.


Πηγή: kathimerini.gr

 

26

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text