Αρχική | Πολιτική | «Ερχονται περισσότεροι από όσους αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία»

«Ερχονται περισσότεροι από όσους αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Ερχονται περισσότεροι από όσους αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία»

ΤΗΣ ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Διαρκώς επιδεινώνεται η κατάσταση στον Εβρο αλλά και στα νησιά, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών. Ηδη στον Εβρο σχεδιάζεται η αποστολή 20 κοντέινερ, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι εκατοντάδες άνθρωποι που παραμένουν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο φυλάκιο της περιοχής.

Το τελευταίο 24ωρο έφθασαν στα νησιά 284 άτομα, ενώ την ίδια ημέρα 340 άτομα πέρασαν τα σύνορα στον Εβρο. Στα νησιά, τον Απρίλιο, είχαμε 2.168 εισόδους με κύριο βάρος στη Λέσβο, όπου είχαμε 1.189 εισόδους, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα από τον Εβρο πέρασαν 2.700 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. Ωστόσο, όσοι ζουν την κατάσταση από κοντά περιγράφουν το πρόβλημα με περισσότερο μελανά χρώματα.

«Ο αριθμός των ατόμων που περνούν από τον Εβρο τις τελευταίες ημέρες είναι μεγαλύτερος από όσους ανέφερε επισήμως ο υπουργός Δημήτρης Βίτσας», εκτιμά ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλειος Μαυρίδης, «την προηγούμενη Τρίτη μόνο στο χωριό Πύθιο έφθασαν 245 άτομα». Οπως ο ίδιος τονίζει, πολλοί από όσους καταγράφονται και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι κατευθύνονται προς τη Θεσσαλονίκη. «Εφόσον έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν ελεύθερα, όσοι διαθέτουν χρήματα είναι λογικό να μην πάνε προς τα κέντρα φιλοξενίας, τα οποία βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα».

Στο μεταξύ, και στα νησιά Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο οι «φιλοξενούμενοι» πλησιάζουν τους 16.000, καθώς έπειτα από διάλειμμα ελάχιστων ημερών οι αφίξεις συνεχίζονται. Στη Μόρια, στη Μυτιλήνη, οι διαμένοντες έχουν φθάσει τους 6.800, ενώ η δομή χωρά δύσκολα 3.000. Εκατοντάδες άνθρωποι «μένουν» στα γύρω χωράφια χωρίς πρόσβαση σε δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

Χθες το νησί επισκέφθηκε ομάδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, η αναπληρώτρια τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής, βουλευτής Β΄ Αθηνών Σοφία Βούλτεψη, ο τομεάρχης τουρισμού, βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας, βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας.

Ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Αυγενάκης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση τόσο για την πολιτική ανοικτών συνόρων που ακολουθήθηκε στην αρχή όσο και για την έλλειψη σχεδίου στη συνέχεια. «Με την παρουσία μας εδώ αποδεικνύουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που έχουν υποστεί το μεγάλο βάρος από τις πρωτοφανείς προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, δεν πρόκειται να ανεχθούμε τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου να γίνουν μόνιμο “πάρκινγκ” ψυχών, με μόνιμη παρουσία προσφύγων και μεταναστών πολύ μεγαλύτερη από τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι για τη Νέα Δημοκρατία προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των πολιτών. Επέμεινε επίσης στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, με σαφή διάκριση προσφύγων - μεταναστών.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text