Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Οι αγορές, από την ευφορία στον προβληματισμό

Οι αγορές, από την ευφορία στον προβληματισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι αγορές, από την ευφορία στον προβληματισμό

Το 2018 ξεκίνησε με τους επενδυτές να εικάζουν πως θα συνεχιστεί ακάθεκτη η ισχυρότερη, συγχρονισμένη, ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας, όμως έκτοτε η ανάπτυξη έχει αποδειχθεί απογοητευτική.

Στα ΜΜΕ κυριαρχούν οι πυραυλικές επιθέσεις και οι απειλές για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Ωστόσο, είναι η αναπάντεχη επιβράδυνση της οικονομικής ορμής, ιδίως στην Ευρώπη, αυτή που έχει φοβίσει τους επενδυτές που επί χρόνια δεν έδιναν τόση σημασία στα πολιτικά ρίσκα, όντας επικεντρωμένοι σταθερά στην υψηλή οικονομική ανάπτυξη και στα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη. Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου προσθέτει τον πληθωρισμό στο οικονομικό μείγμα, ενδέχεται να επιδεινώσει το κλίμα, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν αν βρίσκονται μπροστά σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ή αν πρόκειται απλώς για προσωρινή αρρυθμία μετά την οποία θα συνεχιστεί η εκρηκτική ανάπτυξη. «Για πρώτη φορά τους τελευταίους 18 μήνες οι αγορές δεν διαθέτουν την ασπίδα της αναπτυξιακής ορμής», λέει ο Λούκα Παολίνι, επικεφαλής αναλυτής της Pictet Asset Management, ο οποίος θεωρεί πως η επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων είναι προσωρινή. «Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να πει κανείς πως αυτό είναι η αρχή του τέλους, ωστόσο αν εξετάσει κανείς τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία υπάρχει επιδείνωση σε σχέση με πέρυσι, δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού», προσθέτει. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να προβλέπει πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ισχυρό ρυθμό 3,9% το 2018 και το 2019. Στην Ευρωζώνη, το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε και τον Απρίλιο, ενώ το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη, αφότου η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή, ωστόσο οικονομολόγοι που πήραν μέρος σε έρευνα του Reuters προβλέπουν ανάπτυξη 2,2%, ενώ τον Μάρτιο προέβλεπαν ανάπτυξη 2,6%.

Ο Ρίτσαρντ Τέρνιλ, επικεφαλής αναλυτής επενδύσεων στην BlackRock, είπε σε πελάτες πως οι μετοχές θα εξακολουθήσουν να έχουν ανοδική πορεία, ωστόσο προέβλεψε χαμηλότερη απόδοση και υψηλότερη μεταβλητότητα απ’ ό,τι το 2017. Η όλο και μικρότερη διαφορά στην απόδοση μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων χωρών της Δύσης είναι το σημείο όπου αποτυπώνονται εντονότερα η ανησυχία και η απαισιοδοξία των επενδυτών για την πορεία της ανάπτυξης. Το βαρόμετρο της αγοράς εμπορευματικών μεταφορών, δηλαδή ο δείκτης ναυλαγοράς ξηρού φορτίου Baltic, υποχώρησε τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών και απέχει 20% από το επίπεδο όπου βρισκόταν τον Δεκέμβριο. Η τιμή του χαλκού, ένα ακόμη βαρόμετρο για την ανάπτυξη, έχει υποχωρήσει από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών όπου είχε βρεθεί στα τέλη του 2017. Φυσικά υπάρχουν και οι μετοχές.

Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 7% από το επίπεδο όπου είχε βρεθεί τον περασμένο Ιανουάριο. Θα μπορούσε, όμως, οι επενδυτές να ερμηνεύουν λανθασμένα τα στοιχεία; Οι περισσότεροι εξακολουθούν να πιστεύουν πως παρά τη διστακτική αρχή, το 2018 η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με υψηλό ρυθμό.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text