Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Στιβαρή η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, εκτιμά ο Ντράγκι

Στιβαρή η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, εκτιμά ο Ντράγκι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στιβαρή η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, εκτιμά ο Ντράγκι

Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης παραμένει «στιβαρή και ευρεία», παρά την επιδείνωση κάποιων δεικτών τους τελευταίους μήνες, δήλωσε χθες ο Μάριο Ντράγκι, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη του 2018. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού και επανέλαβε ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων, ύψους 30 δισ. ευρώ τον μήνα, θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης αναγνώρισε ότι έχει υπάρξει «υποχώρηση» της ανάπτυξης σε σχέση με τον υψηλό ρυθμό με τον οποίον «έτρεχε» στα τέλη του 2017 και πως αυτή η «απώλεια δυναμικής έχει αρκετά ευρεία βάση σε όλες τις χώρες και σε όλους τους τομείς». Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν φαίνεται να ανησυχεί τη Φρανκφούρτη. «Συνολικά η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα εξακολουθήσει να είναι στιβαρή και ευρεία», δήλωσε ο κ. Ντράγκι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Αναφερόμενος στην απειλή του οικονομικού προστατευτισμού, ο Ντράγκι είπε πως αυτή «έχει γίνει πιο σοβαρή», ωστόσο τόνισε την πεποίθηση της ΕΚΤ ότι κινείται προς την κατεύθυνση του σταδιακού απογαλακτισμού από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι... (προκαλείται) επιφύλαξη από την ερμηνεία αυτών των εξελίξεων, επιφύλαξη που μετριάζεται από την αμετάβλητη εμπιστοσύνη στη σύγκλιση του πληθωρισμού με τον στόχο μας για τον πληθωρισμό». Ο κ. Ντράγκι απέδωσε τη μικρή και παροδική αύξηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο στην αύξηση των τιμών των τροφίμων και παραδέχθηκε ότι ακόμη και αν υπολογίσει κανείς την άνοδο των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να κινείται έως τα τέλη του έτους κάτω από το 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ και, συνεπώς, υπάρχει ακόμα η ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης του πληθωρισμού, όπως το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,4% όση ώρα μιλούσε ο Ντράγκι, με την ισοτιμία να φτάνει το 1,2209, όμως αργά το απόγευμα η τάση είχε αντιστραφεί, με το δολάριο να ενισχύεται εξαιτίας της ανόδου της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, ενώ το ευρώ υποχωρούσε 0,45% έναντι του δολαρίου, και την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω από το 1,2109. «Το βασικό συμπέρασμα είναι πως τίποτα δεν άλλαξε στην πολιτική της ΕΚΤ και ότι παραμένει στον δρόμο για σταδιακή ολοκλήρωση του προγράμματος (αγοράς περιουσιακών στοιχείων) αργότερα το 2018», είπε στο Reuters ο Μαρσέλ Αλεξάντροβιτς, οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Jefferies. Μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης, η συζήτηση επικεντρώνεται στο πότε θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η ΕΚΤ θα πρέπει να πάρει την απόφαση έως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Σύμφωνα με οικονομολόγους που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Reuters, η ΕΚΤ θα μειώσει σταδιακά τις αγορές ομολόγων μετά τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα τον Δεκέμβριο. Η πρώτη αύξηση επιτοκίων δανεισμού τοποθετείται στα μέσα του 2019.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text