Αρχική | Εταιρίες | Με έκπτωση από τα έργα που έχει αναλάβει κινδυνεύει ο Καλογρίτσας

Με έκπτωση από τα έργα που έχει αναλάβει κινδυνεύει ο Καλογρίτσας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με έκπτωση από τα έργα που έχει αναλάβει κινδυνεύει ο Καλογρίτσας

ΤΩΝ ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ, ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Εντείνονται οι ενδείξεις ότι ο όμιλος Καλογρίτσα δρομολογεί κινήσεις απεμπλοκής του από τα έργα που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια και αδυνατεί να εκτελέσει, καθώς είναι πλέον σαφής η απροθυμία περαιτέρω χρηματοδότησής του από την Τράπεζα Αττικής, που είναι και ο βασικός του πιστωτής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, σε ανεπίσημο επίπεδο επί του παρόντος, για αντικατάσταση του ομίλου Καλογρίτσα από τον όμιλο Ελλάκτωρ στα έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί και βρίσκονται υπό εκτέλεση. Εν ολίγοις, επιχειρείται η ανάληψη από την «Ακτωρ» όλου του ανεκτέλεστου υπόλοιπου του ομίλου Καλογρίτσα, το οποίο υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ και αφορά κυρίως σε έργα του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και το αποχετευτικό δίκτυο του Δήμου Διονύσου.

Πρόκειται ασφαλώς για «δύσκολη άσκηση», η οποία καθίσταται ακόμα πιο πολύπλοκη για τον όμιλο Ελλάκτωρ, λόγω του ότι μεγάλο μέρος των έργων δεν επιτρέπει ουσιαστικά ιδιαίτερο περιθώριο κέρδους, λόγω των πολύ υψηλών εκπτώσεων που έχουν δοθεί και οι οποίες ασφαλώς θα διατηρηθούν και στην περίπτωση που το εν λόγω σχέδιο μετουσιωθεί σε πράξη, όπως προβλέπεται και από την σχετική νομοθεσία.

Το βέβαιο είναι ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος του κ. Καλογρίτσα, δεδομένης της οικονομικής ασφυξίας που υφίσταται. Η Τράπεζα Αττικής καλείται επίσης να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταπέσουν εγγυητικές επιστολές αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει ακόμα και το ζήτημα της κατάθεσης αίτησης ένταξης της εταιρείας στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα, κίνηση που ασφαλώς θα διασφάλιζε ώς ένα βαθμό και τα συμφέροντα της τράπεζας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που έφερε στο φως της δημοσιότητας στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η «Κ», αποτελεί ο κίνδυνος να κηρυχθεί η «Τοξότης», ο κατασκευαστικός βραχίονας του κ. Καλογρίτσα, προσωρινά έκπτωτος από το έργο κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου του Δήμου Διονύσου, λόγω σοβαρών καθυστερήσεων των σχετικών εργασιών. Οπως αναφέρει η δημοτική αρχή Διονύσου, ο κ. Καλογρίτσας καλείται να βρει λύση στο ζήτημα του έργου μέχρι τις αρχές Μαΐου, δηλαδή μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, το ζήτημα της εκχώρησης/υποκατάστασής του από άλλο εργολάβο, το θέτει και η ίδια η διοίκηση Καλογρίτσα με επιστολή που έχει αποστείλει στον Δήμο Διονύσου, όπου και επισημαίνει ότι σύντομα θα έχει βρει λύση για το έργο. Σημειωτέον ότι η εγγυητική για το εν λόγω έργο είναι ύψους 6,25 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που συμβασιοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2014, ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η «Τοξότης», κατά την πάγια τακτική της, είχε προσφέρει υψηλή έκπτωση της τάξεως του 48,8%.

Λύση θα αναζητηθεί λίαν συντόμως και για έργα στα οποία έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος ο όμιλος Καλογρίτσα και τα οποία δεν έχουν ακόμα συμβασιοποιηθεί, όπως για παράδειγμα οι πρώτες τέσσερις εργολαβίες του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος, αρχικού προϋπολογισμού άνω των 250 εκατ. ευρώ, που όμως με τις εκπτώσεις άνω του 50% που δόθηκαν, είναι αξίας χαμηλότερης των 125 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το έργο, μόλις πριν από λίγες ημέρες, έλαβε την απαιτούμενη έγκριση χρηματοδότησης από τις κοινοτικές υπηρεσίες έπειτα από πολύμηνες προσπάθειες. Εφόσον οι προσωρινοί ανάδοχοι δεν συγκεντρώνουν τα τυπικά χαρακτηριστικά που προβλέπει ο νόμος για να υπογράψουν τις αντίστοιχες συμβάσεις, θα αντικατασταθούν από τους επόμενους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό (εφόσον ασφαλώς αυτοί ενδιαφέρονται), αλλά με τους όρους του αρχικού αποτελέσματος του διαγωνισμού, δηλαδή με την έκπτωση που έχει προσφέρει ο όμιλος Καλογρίτσα.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text