Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Τον Ιούνιο η εργολαβία «σκούπα» για Ακτιο - Αμβρακία

Τον Ιούνιο η εργολαβία «σκούπα» για Ακτιο - Αμβρακία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τον Ιούνιο η εργολαβία «σκούπα» για Ακτιο - Αμβρακία

Του Γιώργου Λιάλιου

Στις 26 Ιουνίου, εκτός απροόπτου, θα δημοπρατηθεί η εργολαβία «σκούπα» για την ολοκλήρωση των έργων στον πολύπαθο άξονα Ακτίου - Αμβρακίας. Η εργολαβία θα είναι ύψους 150 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με το υπουργείο, θα ανατεθεί με ταχείες διαδικασίες. Μένει βέβαια να διευκρινιστεί σειρά ζητημάτων, όπως η προέλευση της χρηματοδότησης και αν η εργολαβία θα αφορά το σύνολο του οδικού άξονα, μήκους 48,5 χλμ. ή θα εξαιρεθούν τα πρώτα 22,5 χλμ., στα οποία προσφάτως το υπουργείο ενέκρινε την υποκατάσταση του εργολάβου με νέα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης και την υπόσχεση για πριμ επιτάχυνσης.

Η οδική σύνδεση του Ακτίου - Αμβρακίας, μήκους 48,5 χλμ., δημοπρατήθηκε το 2009 χωρισμένη σε τέσσερα τμήματα και ανατέθηκε το 2010 (με τεράστιες εκπτώσεις, 50 - 51%). Ανάδοχες στα πρώτα τρία ήταν η ΑΕΓΕΚ και η θυγατρική της Ιόνιος, ενώ στο τέταρτο η ιταλική Consorzio Stabile Italimprese. Τα έργα βάλτωσαν για πολλούς λόγους, όπως επισήμανε στη χθεσινή του ανακοίνωση και το υπουργείο Υποδομών: «Πλασματικά χρονοδιαγράμματα, αστόχαστο προγραμματισμό, ασαφείς και χαώδεις προϋποθέσεις κατασκευής, ανύπαρκτες απαλλοτριώσεις μεγάλα γεωτεχνικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν», εκτίμησε χθες το υπουργείο, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν όλοι οι ανάδοχοι και ήταν σημαντική πηγή ανάσχεσης του έργου, καθώς και τις περιπλοκές που δημιούργησε η «σαλαμοποίησή» του.

Από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, πάντως, δεν ξεκαθαρίζεται σειρά ζητημάτων. Κατ’ αρχάς, δεν διευκρινίζεται αν το έργο θα ενταχθεί ως «γέφυρα» στο τρέχον ΕΣΠΑ και ποια θα είναι η συμμετοχή της κοινότητας στη χρηματοδότηση. Επιπλέον, δεν διευκρινίζεται αν η «εργολαβία-σκούπα» θα αφορά στο σύνολο ή σε τμήμα του άξονα. Τον Δεκέμβριο του 2016, κατά την παράδοση του πρώτου τμήματος της Ιονίας Οδού, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης είχε αναφέρει ότι η «εργολαβία-σκούπα» θα αφορά τα τρία από τα τέσσερα τμήματα του έργου. Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι ο κ. Σπίρτζης ενέκρινε στα τέλη Μαρτίου την υποκατάσταση της εταιρείας ΑΕΓΕΚ από την «Ακτωρ» στην πρώτη εργολαβία (τα πρώτα 22,5 χλμ. του έργου) και μάλιστα υποσχέθηκε να της καταβάλει και πριμ έως 3,3 εκατ. ευρώ αν η «Ακτωρ» δώσει σύντομα στην κυκλοφορία τα πρώτα 15 χλμ. του τμήματος, που είναι προχωρημένα κατασκευαστικά (σύμφωνα με την απόφαση, «διότι το εν λόγω τμήμα συνδέει το αεροδρόμιο Ακτίου με τη Βόνιτσα και τη Λευκάδα»).

Στην «Ακτωρ» έργα αξίας 100 εκατ. ευρώ του ομίλου Καλογρίτσα

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την «αποκαθήλωση» του ομίλου Καλογρίτσα από τον κατασκευαστικό κλάδο, τουλάχιστον με τη σημερινή μορφή εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει επέλθει συμφωνία με την εταιρεία «Ακτωρ», αλλά και με τη συναίνεση και καθοδήγηση της Τράπεζας Αττικής, του βασικού πιστωτή των εταιρειών Καλογρίτσα («Τοξότης Α.Ε.», «Ομάδα Κατασκευών» κ.λπ.), προκειμένου η πρώτη να αναλάβει, σε πρώτη φάση, μια σειρά έργων, συνολικής αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ. Ηδη, μάλιστα, έχουν υποβληθεί τα σχετικά αιτήματα υποκατάστασης στις αρμόδιες αρχές.

Η προτεραιότητα δόθηκε σε έργα για τα οποία υπήρχε άμεσος κίνδυνος να κηρυχθεί προσωρινά έκπτωτος ο όμιλος Καλογρίτσα και συνεπώς να πρέπει η Τρ. Αττικής να πληρώσει τις σχετικές αποζημιώσεις στις αναθέτουσες αρχές, αφού θα κατέπιπταν οι εγγυητικές επιστολές. Μάλιστα, πηγές από την τράπεζα επισημαίνουν αυτό ακριβώς, ότι πρώτιστο μέλημα της διοίκησης στην παρούσα φάση είναι να διασφαλιστεί η συνέχεια των έργων και το να μην καταπέσουν οι εγγυητικές, η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 40% του δανεισμού του ομίλου Καλογρίτσα προς την Αττικής, δηλαδή πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Ακτωρ» προβλέπεται να αναλάβει την κατασκευή του οδικού έργου Καλλονής - Σιγρίου στη Λέσβο, προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ (για το συγκεκριμένο έχει υπογραφεί και συμπληρωματική σύμβαση 13 εκατ. ευρώ το 2016), το έργο του αποχετευτικού δικτύου του Δήμου Διονύσου (τρέχουσας αξίας 10 εκατ. ευρώ), κάποιες εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ κυρίως στην περιοχή του Πειραιά, αλλά και το έργο της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας, προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ. Από τα παραπάνω έργα, το μόνο που ίσως προσφέρει κάποια περιθώρια κέρδους για την «Ακτωρ» (ικανά μάλιστα να αντισταθμίσουν τυχόν ζημίες στα υπόλοιπα) είναι το οδικό έργο στη Λέσβο.

Παράλληλα, από το τραπέζι των συζητήσεων απουσιάζουν πλήρως τόσο το σενάριο εξαγοράς του ομίλου Καλογρίτσα από την «Ελλάκτωρ» όσο και το έργο Πάτρα - Πύργος, όπου ο πρώτος έχει αναλάβει τις πρώτες τέσσερις εργολαβίες και η κατάσταση είναι σαφώς πιο περίπλοκη. Για να γίνει υποκατάσταση π.χ. από την «Ακτωρ» στις εν λόγω εργολαβίες, ύψους 250 εκατ. ευρώ και αξίας σύμβασης (μετά, δηλαδή, την έκπτωση) περίπου 115 εκατ. ευρώ, θα πρέπει πρώτα να συμβασιοποιηθούν, δηλαδή να υπογραφούν και ασφαλώς να εγκριθούν και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες. Απαγορευτικό εμφανίζεται και το ενδεχόμενο να επαναπροκηρυχθούν οι διαγωνισμοί, ιδίως μετά τη «μάχη» που έδωσε το υπ. Υποδομών για να πείσει τις κοινοτικές αρχές να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση (κι ενώ εν τω μεταξύ δόθηκαν και εγγυήσεις από το ελληνικό Δημόσιο για μη υπέρβαση του προϋπολογισμού). Ως εκ τούτου, το πιθανότερο σενάριο που προβάλλει σήμερα είναι να καλέσει το υπουργείο τους επόμενους μειοδότες σε κάθε εργολαβία, ώστε να αναλάβουν εκείνοι το έργο.


Πηγή: kathimerini.gr

26


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text