Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Πορτογαλική υπηκοότητα για Εβραίους Τουρκίας

Πορτογαλική υπηκοότητα για Εβραίους Τουρκίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πορτογαλική υπηκοότητα για Εβραίους Τουρκίας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Περισσότεροι από 2.000 Τούρκοι Εβραίοι φέρονται, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, να έχουν καταθέσει αιτήσεις για την απόκτηση πορτογαλικής υπηκοότητας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Λισσαβώνας να αναγνωρίσει τους απογόνους Σεφαραδιτών Εβραίων, που εκδιώχθηκαν από την Ισπανία και την Πορτογαλία τον 15ο αιώνα. Σύμφωνα με δηλώσεις της πρέσβειρας της Πορτογαλίας στην Αγκυρα, Πάουλα Λεάλ ντα Σίλβα, περίπου 17.000 Σεφαραδίτες Εβραίοι ζουν σήμερα στην Τουρκία, ενώ 2.000 από αυτούς έχουν ήδη εκμεταλλευθεί τα τελευταία δύο χρόνια την παραπάνω διάταξη για να εξασφαλίσουν πορτογαλική υπηκοότητα.

«Η Πορτογαλία ακολούθησε, δυστυχώς, την οδό της δίωξης των Εβραίων. Διώξαμε τους Εβραίους και τους υποχρεώσαμε να ασπασθούν τον χριστιανισμό, εάν επιθυμούσαν να παραμείνουν στη χώρα. Πρόκειται για μελανή σελίδα της ιστορίας μας. Σήμερα, λέμε στους ανθρώπους αυτούς ότι είναι ευπρόσδεκτοι να επιστρέψουν και να αποκτήσουν την πορτογαλική υπηκοότητα», είπε η κ. Ντα Σίλβα.

«Πρόκειται για απλή αποκατάσταση του δικαίου. Αφού εκδιώξαμε τους Εβραίους από την Πορτογαλία πριν από πέντε αιώνες, είναι δίκαιο να ρωτήσουμε τους απογόνους τους αν επιθυμούν την πορτογαλική υπηκοότητα. Αν τη θέλουν, θα τους την προσφέρουμε. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να καταθέσουν κάποια λίγα έγγραφα και η πορτογαλική υπηκοότητα θα είναι δική τους. Θαυμάζω τη χώρα μου για την πρωτοβουλία της αυτή και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει μία κατάφωρη ιστορική αδικία. Δεν λέω ότι οι Εβραίοι πορτογαλικής καταγωγής στην Τουρκία θα πρέπει οπωσδήποτε να μετοικήσουν. Η πορτογαλική υπηκοότητα έχει, όμως, σαφή πλεονεκτήματα, καθώς οι κάτοχοι πορτογαλικού διαβατηρίου θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς βίζα, ενώ δεν μπορώ να αγνοήσω και τους συναισθηματικούς λόγους», είπε η κ. Ντα Σίλβα.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text