Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Επόμενο βήμα των τραπεζών η έκδοση νέων ομολογιών

Επόμενο βήμα των τραπεζών η έκδοση νέων ομολογιών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επόμενο βήμα των τραπεζών η έκδοση νέων ομολογιών

Του Γιάννη Παπαδογιάννη

Για την έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης προετοιμάζονται οι τράπεζες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του stress test. Μέχρι τώρα η έκδοση τέτοιου είδους ομολόγων ήταν πρακτικά αδύνατη. Στελέχη τραπεζών χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα του stress test αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα, τονίζοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για τη διεύρυνση πηγών χρηματοδότησης μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων, την επιτάχυνση των δράσεων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων πελατών. Σημειώνεται ότι τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) προσμετρούνται στον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) και η έκδοση τέτοιου τύπου εργαλείων είναι ισχυρή ένδειξη για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των αγορών. Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε εκδόσεις «κανονικών» ομολόγων, εδώ και καιρό, μετά την επιτυχή έκδοση του ελληνικού Δημοσίου το περασμένο καλοκαίρι.

Επιπλέον η επιτυχής ολοκλήρωση του stress test, υπογραμμίζουν οι τράπεζες, φέρνει πιο κοντά την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls με επόμενο στόχο την πλήρη άρση τους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και τη διαμόρφωση της μεταμνημονιακής επόμενης ημέρας. Οπως σημειώνουν στην «Κ», το γεγονός ότι η άσκηση ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρχει απαίτηση αύξησης κεφαλαίου για καμία τράπεζα αποτελεί μεγάλη επιτυχία και ενισχύει αποφασιστικά την εμπιστοσύνη όχι μόνο για το πιστωτικό σύστημα αλλά ευρύτερα για την οικονομία, δίνοντας ισχυρό μήνυμα στις αγορές. Τονίζουν ότι η άσκηση του 2018 ήταν με ιδιαίτερα αυστηρές παραδοχές, και το δυσμενές σενάριο ήταν πιο αυστηρό ακόμα και σε σχέση με αυτό του 2015. Σημειώνουν ότι η διαφορά μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου το 2015 για τη μεταβολή του ΑΕΠ ήταν 1 ποσοστιαία μονάδα για το 2015 (-2,3% βασικό, -3,3% δυσμενές), 2,6 ποσοστιαίες μονάδες για το 2016 (-1,3% βασικό, -3,9% δυσμενές) και 2,4 μονάδες το 2017 (2,7% βασικό, 0,3% δυσμενές). Η διαφορά ήταν πολύ πιο έντονη στην εφετινή άσκηση, καθώς για το 2018 η διαφορά για το ΑΕΠ ήταν 3,7 ποσοστιαίες μονάδες (+2,4% βασικό, -1,3% δυσμενές), 4,6 μονάδες το 2019 (+2,5% βασικό, -2,1% δυσμενές) και 2,2 ποσοστιαίες μονάδες για το 2020 (2,4% βασικό, 0,2% δυσμενές). Επιπλέον, οι τράπεζες επιβαρύνθηκαν με νέα μεγάλη μείωση των τιμών των ακινήτων και μάλιστα με εμπροσθοβαρή επίπτωση -7,3% το 2018 (-6,7% το 2019 και -3,6% το 2020), καθώς και από την επίπτωση της υιοθέτησης του IFRS9.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του stress test που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος το περασμένο Σάββατο, όλες οι συστημικές εμφάνισαν επάρκεια κεφαλαίων ακόμα και με το δυσμενές σενάριο. Η Alpha Bank εμφάνισε την ισχυρότερη επίδοση με δείκτη κεφαλαιακή επάρκειας 20,37% με το βασικό σενάριο και 9,69% με το δυσμενές. Η Eurobank εμφάνισε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,56% με το βασικό και 6,75% με το δυσμενές σενάριο, η Εθνική 15,99% με το βασικό και 6,92% με το δυσμενές, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς 14,52% με το βασικό και 5,9% με το δυσμενές.

Στην πραγματικότητα η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη, καθώς το stress test «έτρεξε» με βάση την εικόνα των ισολογισμών 31-12-2017 και κινήσεις που έγιναν το 2018 –κυρίως πωλήσεις χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων ή θυγατρικών κ.ά.– δεν ελήφθησαν υπόψη. Αν είχαν ενσωματωθεί οι κινήσεις αυτές, τότε οι κεφαλαιακοί δείκτες των τραπεζών θα ήταν υψηλότεροι. Αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν είχε οριστεί, στη μεθοδολογία, κατώτατο όριο κεφαλαιακής επάρκειας για το δυσμενές σενάριο, ωστόσο όπως εκτιμούν το 5,5% (που ήταν το όριο του 2015) ήταν και αυτή τη φορά το σημείο συναγερμού κάτω από το οποίο πιθανότατα θα απαιτούνταν άμεση αύξηση κεφαλαίου.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text